Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taifūną Filipinuose išgyvenę lietuviai ten esantiems pataria: „Negaiškite nė minutės“

Žinios apie prie Filipinų artėjantį galingą taifūną pažadino keturių lietuvių prisiminimus. Pernai lapkritį jiems patiems teko patirti, ką reiškia šis galingas uraganas su liūtimi. Tuo metu jaunuolių kompanija buvo Filipinuose, tik įpusėję savo atostogas. Kadangi patys buvo atsidūrę analogiškoje situacijoje, kai neaišku, ką daryti – stengtis bet kokia kaina išvykti iš salos ar likti joje ir ieškoti saugios pastogės, – lietuviai kreipėsi į 15min.lt norėdami patarti dabar Filipinuose esantiems tautiečiams.
Galingo taifūno „Yolanda“ pasekmės – lietuvio Mindaugo asmeniniuose kadruose.
Galingo taifūno „Yolanda“ pasekmės – lietuvio Mindaugo asmeniniuose kadruose.

„15min.lt pamatęs Sandros žinutę, nusprendžiau patarti, ką daryti. Mes pernai buvom Filipinuose per supertaifūną „Yolanda“. Galvojome, kaip jie – kad spėsime išvykti. Bet suklydome, dėl ko paskui nukentėjome stipriai“, – rašė Mindaugas. Vaikinas tikino, kad svarbiausia, ką turėtų padaryti Filipinuose esantys lietuviai, – susisiekti su tėvais, kol yra galimybė. „Mūsiškiai apie mus neturėjo žinių daugiau nei parą, todėl sugrįžusių žadėjo daugiau niekur neišleisti“, – neslėpė Mindaugas. Davus žinią artimiesiems reikėtų skubiai išsiaiškinti, ar dar veikia oro uostai.

„Jei yra šansų iki rytojaus vidurdienio (ketvirtadienio – aut. past.) pasiekti oro uostą, iš kurio skristų lėktuvai, reikia bet kokia kaina ten važiuoti. Tačiau, jei to padaryti nepavyks greit, tuomet reikėtų likti saloje ir ieškoti saugios vietos – viešbučio kur nors giliau, tarp namų, ne prie kranto“, – sakė Mindaugas.

Štai tokioje eilėje stovėjusiems lietuviams išplaukti iš salos prieš taifūno pradžią nepavyko.
Štai tokioje eilėje stovėjusiems lietuviams išplaukti iš salos prieš taifūno pradžią nepavyko.

Patarimus vaikinas dalijo remdamasis savo ir draugų patirtimi. Pasak jo, pernai jie buvo atsidūrę tokioje pat situacijoje: „Trečiadienį paskelbė apie taifūną, ketvirtadienį mes dar tikėjomės išplaukti. Tačiau atstovėję ilgiausią eilę sužinojome, kad iš Borakajaus salos, kur buvome apsistoję, niekas nebeplaukia, oro uostai uždaryti. Taifūnas smogė penktadienį“, – prisiminė Mindaugas.

Jei yra šansų iki rytojaus vidurdienio (ketvirtadienio – aut. past.) pasiekti oro uostą, iš kurio skristų lėktuvai, reikia bet kokia kaina ten važiuoti. Tačiau, jei to padaryti nepavyks greit, tuomet reikėtų likti saloje ir ieškoti saugios vietos – viešbučio kur nors giliau, tarp namų, ne prie kranto, – sakė Mindaugas.

Supratę, kad taifūną teks pralaukti saloje, lietuviai grįžo į viešbutį. „Mums pasisekė, kad jo savininkai buvo europiečiai. Kadangi mūsų namelis buvo prie pat vandens, šeimininkai padėjo susirasti ir išsinuomoti mums saugesnę vietą kitame viešbutyje. Tuomet jau neturėjome jokio ryšio su pasauliu: nebuvo elektros, televizijos, interneto, telefono ryšio“, – pasakojo lietuvis. Iki tol nė vienas iš ketveriukės nebuvo patyręs taifūno. Tačiau situacijos jie nedramatizavo: „Patį piką prabuvome kambaryje, vėliau ir į lauką išeidavome. Nepanikavome, tiesiog, pralaukėme ir viskas“, – tikino kartu su draugu ir dviem merginomis Filipinuose tuomet buvęs lietuvis.

Anot jo, jausmas „po visko“ keistas: „Išeini į lauką ir matai, kad kito viešbučio stogo nėra“.

Štai tokiu keliu po praūžusio taifūno lietuviams teko važiuoti maždaug 300 km.
Štai tokiu keliu po praūžusio taifūno lietuviams teko važiuoti maždaug 300 km.

Turėjo „atsikasti“ kelią

Tačiau kur kas daugiau nerimo jiems kilo jau po taifūno. Išvykę iš viešbučio lietuviai planavo važiuoti tiesiai į artimiausią oro uostą ir skristi į Manilą. Tačiau jie nebuvo vieninteliai – Kalibo oro uoste išskristi tuoj pat norėjo keli tūkstančiai dėl taifūno įstrigusių turistų. Kadangi skrydžiai dar nebuvo atnaujinti, Mindaugas su draugais nusprendė vykti į kitą – Iloilo oro uostą. Tačiau neįvertino, kad po taifūno keliai buvo tragiškos būklės: 300 km visuomeniniu autobusu jie ir kiti keleiviai įveikė per 36 valandas. Ne vienoje vietoje kelias buvo užverstas medžiais, nuolaužomis ir šiukšlėmis – visa tai patraukti nuo kelio turėjo patys keleiviai ir vairuotojas. Lietuvius nustebini vietiniai, iš šio įvykio nusprendę pasipelnyti: reikiamas priemones jie pardavinėjo tiesiog pakelėse. Reikia – moki pinigus ir įsigyji reikalingą daiktą, su kuriuo gali valyti kelią.

Atvykę į Iloilo oro uostą lietuviai sužinojo, kad tiek vargo visai be reikalo – iš Kalibo oro uosto, palikto prieš 36 valandas, lėktuvai jau skraidė. Nusipirkę lėktuvo bilietus lietuviai tą patį vakarą su paskutiniu reisu išskrido į Manilą. Joje praleido savaitę – iki pat atostogų pabaigos. „Taifūnas sugadino mūsų atostogas, nes po jo savaitę praleidome Maniloje, nors planavome keliauti po Filipinus. Nuo kelionių tokia patirtis neatbaidė – pavasarį planuojame vykti į Indiją. Tačiau į Filipinus nebenoriu“, – tikino Mindaugas.

Prie Filipinų artinasi naujas taifūnas, ten yra lietuvių

Oro biuras PAGASA trečiadienį paskelbė, kad 75 proc. tikimybė, jog taifūnas stipriausia jėga smogs Samaro salos pakrantei. Filipinuose atostogaujantys 15min.lt skaitytojasi rašė, kad artėjantis taifūnas jau dabar jaučiamas. Žmonės skundžiasi, kad nėra informacijos, ką daryti, ir savarankiškai ieško išeičių. 

PAGASA nurodo, kad taifūnas savo didžiausia jėga Filipinams greičiausiai smogs penktadienį. Jei taifūnas pasieks žemę, prognozuojamas vėjo greitis bus 160 kilometrų per valandą, o jo gūsiai gali siekti iki 190 kilometrų per valandą. Be to, laukiamos didelės liūtys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius