-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tereikėjo atsiprašyti: Rusijos prezidentas V.Putinas pažadėjo Turkijai sugrąžinti turistus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį telefonu kalbėjęsis su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu pažadėjo jam sugrąžinti rusų turistus į populiarius šios šalies kurortus.
Paplūdimio gultai Antalijoje laukia turistų
Paplūdimio gultai Antalijoje laukia turistų / 123rf.com nuotr.

Kaip skelbia Newsru.com, šis telefoninis pokalbis tarp Rusijos ir Turkijos lyderių yra pirmasis oficialus bendravimas po maždaug septynis mėnesius trukusios visiškos tylos.

Abiejų šalių vadovai oficialų bendravimą nutraukė po to, kai 2015 m. lapkričio 24 dieną Turkijos F-16 naikintuvai numušo Rusijos Su-24, kurio pilotas žuvo.

Turkija tuomet teigė, jog rusų karo lėktuvas buvo įskridęs į jos oro erdvę bei neklausė perspėjimų. Todėl buvo numuštas. Iš karto po to Rusijos viešojoje erdvėje pasipylė keršto reikalavimai, o prezidentas V.Putinas metinėje spaudos konferencijoje netgi pareiškė, kad šis Turkijos sprendimas buvo „bandymas palaižyti JAV tam tikrą vietą“.​

Viešus įžeidinėjimus lydėjo ir sankcijos, kurias Rusija nustatė turkiškai produkcijai. Šalies vadovas rekomendavo rusams nevykti atostogauti į Turkijos kurortus. Kelionių organizatoriams „rekomenduota“ neberengti tiesioginių kelionių į Turkiją.

Dėl to Turkijos turizmas šiemet išgyveno didžiulį nuosmukį – nemaža dalis viešbučių, kuriuose dar pernai ilsėdavosi rusų turistai, šiemet vasarą yra pustuščiai.

Tačiau ledai pralaužti šią savaitę, kai Turkijos lyderis atsiprašė dėl numušto Rusijos karo lėktuvo Su-24. Po šio žingsnio Rusijos prezidentas trečiadienį telefonu susisiekė su Turkijos lyderiu ir, anot Kremliaus spaudos tarnybos, aptarė dviejų šalių tarpusavio santykių normalizavimą.

Turkijos turizmo rinkai turbūt svarbiausia 45 minutes trukusio pokalbio žinia tapo V.Putino pažadas sugrąžinti rusų turistus į Turkijos kurortus.

Skelbiama, Turkijos prezidentas gavo V.Putino pažadą panaikinti sankcijas, draudžiančias rusų turistams vykti ilsėtis į Antaliją ir Alaniją. Susitarimas dėl to pasiektas jau telefoninio pokalbio metu, pranešė naujienų agentūra TACC.

Vyriausybei taip pat pavesta pradėti derybas su Turkijos valdžia, siekiant atkurti dvišalius santykius ekonomikos ir prekybos srityje.

Telefoninis pokalbis tarp V.Putino ir R.T.Erdogano buvo suplanuotas birželio 28-osios vakarą. Tačiau jam įvykti sutrukdė tą vakarą Stambulo Atatiurko oro uoste įvykdytas teroro aktas, per kurį žuvo mažiausiai 41 žmogus, dar beveik 150 sužeista.

VIDEO: Stambule nugriaudėjo sprogimas, yra žuvusių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius