Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tez Tour“ danguje – problemos Rusijoje ir juodi gandai Lietuvoje

Kelionių organizatorius „Tez Tour“ – po padidinamuoju stiklu. Rusijoje bendrovė perpus sumažino kelionių skaičių, turi problemų su skrydžių bendrove „Aeroflot“, kuri dėl skolų neleido „Tez Tour“ rezervuoti bilietų, paskleisti gandai apie bendrovės problemas Turkijoje. Tačiau Lietuvoje antras pagal dydį kelionių organizatorius tikina jokių nesklandumų nepatiriantis, o kalbas apie problemas Turkijoje vadina juodosiomis viešųjų ryšių technologijomis.
„Tez Tour“
„Tez Tour“ / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Skaitytojas Tomas 15min.lt pranešė turintis žinių, kad „Tez Tour“ nutraukia veiklą Turkijoje: darbuotojai Turkijoje esą nebegali patekti į biurą, jiems du mėnesius nemokami atlyginimai,  „Tez Tour“ viešbučių tinklas „Amara“ yra išparduotas ir areštuotas bankų, todėl esą pirkti bendrovės keliones į Turkiją rizikinga.

Skaitytojas tokią informaciją pateikia remdamasis Turkijos žiniasklaidos ir „Tez Tour“ darbuotojų Turkijoje liudijimais. Tačiau 15min.lt nepavyko gauti patikimos informacijos apie „Tez Tour“ problemas Turkijoje – nei bendrovė, nei Valstybinis turizmo departamentas tokių gandų patvirtinti negali.

Tiesa, Turkijos žiniasklaida rašo, kad vienas „Tez Tour“ savininkų Aleksandras Sinigibskis neseniai buvo atvykęs į Turkiją ir dėl viešbučių tinklo „Amara“ pardavimo derėjosi su kito viešbučių tinklo savininkais, bet kuo derybos baigėsi – nepranešama.

Kelionių agentūros neturi jokių blogų žinių

Šių metų Turkijos sezonas baigėsi – nuo lapkričio pabaigos iki kitų metų balandžio Lietuvoje veikiantys kelionių organizatoriai poilsiautojų į Turkiją neskraidins. Tačiau jau parduodamos kelionės kitų metų sezonui. Į Turkiją kelialapius kitais metais siūlo ir „Tez Tour“.

Turizmo agentūros „Švitė“ atstovai patvirtino, kad jau galima nusipirkti kelionę į Turkiją kitų metų balandžiui. Keliones siūlo ne tik „Novaturas“ ir „Plius Travel“, bet ir „Tez Tour“. Šiuo metu kelionių organizatoriai pavasarį ir vasarą rengiamas keliones pardavinėja su didelėmis nuolaidomis.

Turistams siūloma apsistoti ir neva išparceliuoto „Amara“ tinklo viešbučiuose. Tai patvirtino agentūros „Jūsų kelionės“, „Kelionių akademija“. Turizmo agentūros neturi jokių žinių, kad „Tez Tour“ turėtų problemų, tačiau klientai jau pradėjo bruzdėti.

Pavyzdžiui, į kelionių agentūros „Jūsų kelionės“  vadybininkus jau kreipėsi keletas klientų, užsisakiusių pavasariui keliones į Turkiją. Jie domėjosi, ar kelionės įvyks. Kadangi jokios oficialios (ir neoficialios) informacijos apie tai, kad „Tez Tour“ nebeskraidins poilsiautojų į Turkiją, nėra, žmonės nuraminami.

„Juodosios technologijos“

„Tez Tour“ atstovai, išgirdę 15min.lt klausimą apie galimas jų problemas, liko be žado.

„Negalime patvirtinti jūsų turimos informacijos, „Tez Tour“ Turkijos biuro veikla nėra sutrikusi“, – 15min.lt sakė bendrovės viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Ji pasakojo, kad su jokiais nesklandumais Turkijoje bendrovė nesusiduria.

„Glaudžiai bendradarbiaujame su „Tez Tour“ Turkijoje, mūsų siunčiamos viešbučių rezervacijos operatyviai ir sklandžiai patvirtinamos. Mūsų vadovai ir darbuotojai palaiko nuolatinį ryšį su kolegomis Turkijoje, jokių nerimą keliančių žinių nėra“, – sakė ji.

Šiuo konkrečiu atveju pasklidusią informaciją, esame linkę traktuoti tik kaip viešųjų ryšių „juodąsias technologijas“, – tikina bendrovė.

Pasak I.Aukštuolytės, iškilus grėsmėms verslui, apie tai pirmiausia būtų informuotas Valstybinis turizmo departamentas (VTD), kelionių agentūros, Lietuvos keliautojai.

„Šiuo konkrečiu atveju pasklidusią informaciją, esame linkę traktuoti tik kaip viešųjų ryšių „juodąsias technologijas“, – sakė bendrovės atstovė.

Gandus apie kelionių organizatoriaus problemas pirmą kartą išgirdo ir VTD.

„Valstybinis turizmo departamentas jokių žinių šiuo klausimu neturi“, – 15min.lt paaiškino laikinasis VTD vadovas Juozas Raguckas.

Nesutarimai su „Aeroflot“

Apie „Tez Tour“ rūpesčius kalbama jau kurį laiką. Prasčiau bendrovei sekasi Rusijoje, kur dėl krizės viena po kitos bankrutuoja įvairios turizmo įmonės.

​Rusijoje skrydžių bendrovė „Aeroflot“ prieš kelias dienas pranešė nebeleidžianti turizmo kompanijai „Tez Tour“ naudotis bilietų rezervavimo sistema, tačiau „Tez Tour“ direktorius Aleksandras Burtinas teigė, kad tai niekaip nekenkia verslui ir kompanijos klientams, anksčiau pranešė gazeta.ru. Penktadienį pranešta, kad ginčas išspręstas ir „Tez Tour“ vėl gali naudotis bilietų rezervavimo sistema.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kompanijos „Aeroflot“ lėktuvas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kompanijos „Aeroflot“ lėktuvas.

„Aeroflot“ buvo uždraudusi kelionių organizatoriui naudotis bilietų rezervavimo sistema, nes „Tez Tour“ nustojo mokėti už kompanijos paslaugas.

„Tarp „Aeroflot“ ir „Tez Tour“ yra pasirašyti susitarimai, pagal kuriuos mes ir veikiame, jų įsipareigojimus vykdome“, – sakė A.Burtinas.

Dėl kelionių paklausos žiemą kritimo, rublio pigimo euro ir dolerio atžvilgiu „TezTour“ sako paprašiusi, kad „Aeroflot“ peržiūrėtų sutartį.

Tikėtina, kad atjungimas nuo sistemos yra siekis paveikti mūsų ketinimą dėl sutarties nuostatų pakeitimo, – sakė „Tez Tour“ vadovas A.Burtinas.

„Tikėtina, kad atjungimas nuo sistemos yra siekis paveikti mūsų ketinimą dėl sutarties nuostatų pakeitimo“, – sakė A.Burtinas.

„Aeroflot“ tvirtino, kad „Tez Tour“ yra skolinga 30 mln. rublių, tačiau kelionių organizatorius tai neigė.

Penktadienį „Aeroflot“ vėl leido „Tez Tour“ naudotis bilietų rezervavimo sistema, pranešė Rusijos naujienų agentūra TASS.

„Tez Tour“ sumokėjo įsiskolinimus „Aeroflot“. Nuo šiandien kompanija vėl gali naudotis „Aeroflot“ bilietų rezervavimo sistema“, – pranešė kompanijos atstovas.

Rusijos turizmo sektorius – vienas pirmųjų, pajutusių krizę. Vasarą bankrutavo pora dešimčių kelionių organizatorių.

Prasta šalies ekonomikos situacija, kuri lėmė ir smunkančias gyventojų pajamas, atsiliepė ir „Tez Tour“. Nors kompanija savo veiklos apimtis žiemą Rusijoje mažina net perpus, tikina, kad verslui tai nepakenks. 

„Apie tai kalbama jau 3-4 metus“

Kelionių agentūros „Udriaus projektai“ vadovas Udrius Armalis 15min.lt kalbėjo, kad apie „Tez Tour“ problemas kelionių organizatoriai kalba jau 3-4 metus. 

„Galime save apgaudinėti, kad problemų turi tik „Tez Tour“ Rusijoje. Bet tikėtis, kad sužlugęs ten šis verslas nepalies Lietuvos, juokinga“, – kalbėjo jis.

Kelionių agentūros vadovas svarstė, kad, „Tez Tour“ susidūrus su rimtomis problemomis, jos nuvilnytų per visą turizmo rinkoje.

„Paprastai kalbant, Lietuvoje šiuo metu yra du pagrindiniai kelionių operatoriai – „Tez Tour“ ir „Novaturas“. Jei „Tez Tour“ išeitų, liktų tik vienas žaidėjas. Ką tai reiškia? Galimi du variantai: arba paslaugos kainos kils, arba priešingai – mažės. O mažės dėl to, kad „Tez Tour“ išėjimas sukrėstų visą rinką – žmonės pradės nebepasitikėti kelionių organizatoriais. Daug įmonių apskritai bankrutuotų – jau dabar kai kurios dirba su 1 ar net 0 procentu pelno. Visi dabar esame įsitempę“, – sakė U.Armalis.

Turizmo kompanija „Tez Tour“ buvo sukurta 1994 m. Jos įkūrėjai – Rusijos verslininkai Aleksandras Sinigibskis, Aleksandras Burtinas ir turkų verslininkas Leventas Aydinas. 2012 m. vasarą L.Aydinas pasitraukė iš kompanijos valdymo, perleidęs savo dalį Rusijos partneriams. „Tez Tour“ savo finansinių duomenų neskelbia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius