Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinia iš Aliaskos: devynių lietuvių grupė įkopė į aukščiausią Šiaurės Amerikos kalną! (atnaujinta)

Penktadienį po pietų redakciją iš Aliaskos pasiekė žinia, kad devynių lietuvių grupė net anksčiau nei buvo suplanuota įveikė aukščiausią Šiaurės Amerikos viršukalnę. Visi sėkmingai nusileido į šturmo stovyklą. Tuo tarpu išvakarėse bandydami įveikti kalną žuvo du alpinistai iš kitos grupės, dar du sužaloti.
McKinley (Denali) kalnas
McKinley (Denali) kalnas / JAV Nacionalinės parkų tarnybos/nps.gov nuotr.

Žinia apie tai, kad lietuviams pavyko įveikti aukščiausią Šiaurės Amerikos viršukalnę Denali (6194 m.), dar vadinamą Makinliu (McKinley), redakciją pasiekė apie 14.35 val.

„Gegužės 26 d. vakare visi devyni įlipo į aukščiausią Šiaurės Amerikos viršūnę ir ką tik visi sėkmingai nusileido į šturminę stovyklą. Detalės vėliau“, – pranešė žygio dalyviai.

Sunkiomis sąlygomis į Denali įkopė ekspedicija (ji pavadinta „Denali Lituanica 2011“), vadovaujama Ernesto Markšaičio. Kartu su juo viršūnę pasiekė Asta Komkaitė, Egidijus Kipurys, Darius Vaičiulis, Tautvydas Žilinskas, Tomas Milašauskas, Tadas Jeršovas, Audrius Žiugžda ir Audrius Ražaitis.

 Žuvo alpinistai

Lietuviams ruošiantis paskutiniam žygio etapui, netoliese įvyko incidentas, mūsų tautiečius privertęs dar kartą apsvarstyti visas viršukalnės šturmo detales.

JAV Nacionalinės parkų tarnybos/nps.gov nuotr./Lenkus ištikusios nelaimės schema
JAV Nacionalinės parkų tarnybos/nps.gov nuotr./Lenkus ištikusios nelaimės schema

„Šianakt ant Denali žuvo du lenkai. Kitus du pavyko išgelbėti, Svarstom, ką daryti toliau“, - dar ketvirtadienio vakarą iš Aliaskos rašė žygio dalyviai.

Po svarstymo lietuviai vis dėlto šturmavo viršukalnę ir ją įveikė.

Tuo tarpu apie nelaimę patyrusią ekspediciją informavo visa Aliaskos žiniasklaida.

Pasak Denali nacionalinio parko administracijos išplatintos informacijos, nelaimė gegužės 25 naktį (tarp Lietuvos ir Aliaskos yra 11 val. skirtumas). 5243 m aukštyje virš jūros lygio stovyklą įsikūrę alpinistai gelbėjimo tarnyboms pranešė matę, kaip iš maždaug 5496 m nukrito keturi žmonės, susirišę viena virve.

Sraigtasparniu atskridę gelbėtojai rado du žuvusių žmonių kūnus ir du sužalotus alpinistus. Ankstų gegužės 26 d. rytą jie buvo paimti iš tragedijos vietos.

Aliaskos žiniasklaida informuoja, kad šiemet Denali yra labai „nedraugiškas“ alpinistams. Bandydami pasiekti viršūnę šiemet čia jau žuvo 7 žmonės. Per 48 val. šią savaitę čia žuvo net keturi žmonės.

Vaizdo medžiagą apie alpinistus ištikusią nelaimę galite peržiūrėti čia.

Denali nacionalio parko administracija informuoja, kad žuvo ne lenkai, o alpinistai iš JAV ir Kinijos. Sužalotieji irgi yra amerikiečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius