Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apdovanojimai įteikti: Pakruojo dvaras – karščiausia vieta europiečių kelionėms Lietuvoje

Pakruojo dvaro vardas ryškiau sužibs Europos turizmo žemėlapyje. Į Rekordų knygą kaip didžiausias iki šių dienų išlikęs dvaro pastatų kompleksas mūsų šalyje įrašytas Šiaurės Lietuvos perlas trečiadienį paskelbtas Patraukliausia Lietuvos kultūrinio turizmo traukos vietove 2017 metais. Tai – šansas Pakruojui pritraukti ne tik daugiau lietuvių, bet ir turistų iš užsienio.
Pakruojo dvaras
Pakruojo dvaras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pakruojo dvaras įvertintas už tai, kad jame visais metų laikais – tiek vasarą, per naktigonę, tiek kalėdmečiu, klausant pasakos apie Spragtuką – galima pasinerti į dvarišką gyvenimą ir dvaro istorijas – apie baronus fon Ropus, apie to meto dvaro technikos stebuklus, vėjo malūną ar net lietuviškojo Robino Hudo, Tado Blindos, ūsus.

Patraukliausios kultūrinio turizmo vietovės rinkimai yra Europos Komisijos projekto „Patraukliausios Europos turistinės vietovės“ (angl. European Destinations of Excellence – EDEN) dalis. Pakruojo dvaras tapo jau 7-ąja vietove Lietuvoje – tiek pat šalyje turime ir UNESCO objektų.

Šiemet EDEN tema buvo kultūrinis turizmas. Visus paraiškas pateikusius kandidatus įvertinusi Valstybinio turizmo departamento sudaryta vertinimo komisija nusprendė, kad būtent Pakruojo dvaras, įsikūręs dešiniajame Kruojos krante, vertas laurų. Kovo mėnesį jis bus pristatytas ir iškilmingoje ceremonijoje Briuselyje.

Pakruojo dvaro atstovas džiaugėsi, kad dvaro populiarumas vis auga. „Smagu, kad vis daugiau lietuvių atranda savo kraštą – ne tik vasarą, bet ir žiemą“, – sakė jis. Beje, kitais metais bus švenčiamas projekto dešimtmetis, tad aplankyti šią Lietuvos vietą tiesiog privalu.

Šansas visai Lietuvai

Per apdovanojimų ceremoniją komisijos narė, Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto dekanė profesorė Aida Mačerinskienė apgailestavo, kad nėra 33 apdovanojimų – taip visi buvo sužavėti kandidatais. „Gavome labai gražius karoliukus, ant kurių buvo suverti 33 perlai“, – apie paraiškas sakė ji.

Šis apdovanojimas svarbus ne tik pačiam Pakruojo dvarui, bet ir visai Lietuvai. „Jis turi beprotiškai didelį potencialą išgarsėti ir visoje Europoje. Ne tik padidinti vietovės žinomumą ir pritraukti turistų iš užsienio, bet ir prisidėti prie Lietuvos, kaip patrauklios turistinės šalies, garsinimo“, – pabrėžė Turizmo departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Dalyvių gausa žavėjosi ir Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius. „Tai rodo, kad mes čia, Lietuvoje, kuriame Europą. Ir net ne Vilniuje, o vietovėse, kurios mums patiems yra mažai atrastos, mažai pažintos“, – kalbėjo jis.

A.Pranckevičius sakė besiviliantis, kad tokie apdovanojimai padės lietuviams iš naujo atrasti kai kurias savo šalies vietas – kaip deimantus. Be to, ir įgalinti žmones jausti gerai, kurti Europą ir būti eruopiečiu ten, kur esi. „Būtent čia, Lietuvoje, Europa prasideda“, – sakė EK atstovybės Lietuvoje vadovas.

Likęs 2017 m. finalininkų penketukas:

5. Raudondvario dvaras (Kauno r.), masinantis lankytojus grafienės Rozalijos istorijomis apie Tiškevičių aistrą citrusams ir atkurtą apelsinų sriubos receptą.

4. Užugirio dvaras (Ukmergės r.), kuriame įminti pirmojo Lietuvos prezidento A.Smetonos ir jo žmonos pėdsakai, mat dvare pirmoji pora vasarodavo.

Kadras iš „YouTube“/Užugirio dvaras
Kadras iš „YouTube“/Užugirio dvaras

3. Ilzenbergo dvaras (Rokiškio r.), puoselėjantis biodinaminį ūkį ir Meilės salos legendas.

2. Jurbarko krašto renesanso perlas Panemunės pilis, kviečianti lankytojus į lobio paieškas.

Tarp 2017 m. finalininkų pateko ir unikalus „Baltosios“ ir „Raudonosios“ sinagogų kompleksas Joniškyje, ir Marijampolės cukraus fabrikas, atveriantis turistams vartus saldžių ekskursijų metu, ir Šlyninkos malūnas (Zarasų r.), kuriame, sakoma, gyva „Velnio nuotakos“ dvasia, o svečiams užmaišomi blynai iš ką tik maltų „razavų“ miltų.

Taip pat – „mažosiomis Rumšiškėmis“ vadinamų Kleboniškių bei ne tik tulpių žydėjimu, bet ir 5 km ilgio alėjomis, tvenkiniais su 15 salų ir 22 liūtų tiltais garsėjančio Burbiškio dvaro (Radviliškio r.) kompleksas. Patraukliausia Lietuvos kultūrinio turizmo vietove pretendavo tapti ir Paežerių dvaro sodyba, sauganti ne tik iš Suvalkijos kilusių šešių Vasario 16-osios signatarų istorijas, bet ir Belvederio bokšto legendą apie nelaimingą grafo meilę, ir Radvilų laikus menanti Biržų pilis.

Apie patraukliausią Lietuvos kultūrinio turizmo vietovę bus sukurtas ją pristatantis videoklipas, ji bus pakviesta į Europos Komisijos apdovanojimų ceremoniją, pristatoma Europos mastu, turės galimybę dalyvauti EDEN vietovių tinkle.

Ankstesni nugalėtojai:

  • 2015 m. EDEN projektą „Patraukliausia Lietuvos turizmo vietovė 2015. Turizmas ir vietinė gastronomija“ laimėjo Druskininkų savivaldybėje kepamas šakotis;
  • 2013 m. EDEN nugalėtojas – Telšiai kaip vietovė, pritaikyta visiems;
  • 2011 m. „Lietuvos turizmo traukos vietove“ buvo paskelbtas Všį Rokiškio turizmo informacijos centro projektas „Rokiškio dvaro sodyba“ kaip išskirtiniausias atstatytas ir pritaikytas turizmui statinys Lietuvoje;
  • 2010 m. Lietuvos darnaus vandens turizmo traukos vietove išrinktas Zarasų rajono turizmo informacijos centro projektas „Zarasų kraštas – dangaus krantas žemėje“;
  • 2009 m. Nemuno deltos regioninis parkas pelnė išskirtinės gamtos, kultūros ir turizmo darnos vietovės vardą;
  • 2008 m. „Lietuvos turizmo traukos vietovė. Nematerialus paveldas“ laimėtoju buvo išrinktas Žemaitijos nacionalinis parkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius