Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palangos sezono atidarymas: kavinės poilsiautojus pasitiks kainų šuoliu

Šaltibarščiai – 2,5-4 eurai, o cepelinai 3-5,50. Tokiomis kainomis artėjantį sezoną pasitinka Palanga, į kurorto atidarymo šventę šiemet kviečianti gegužės 20-22 dienomis. Verslininkai neslepia, jog dėl išaugusių kainų parduotuvėse kavinėse jos ūgtels 10-20 procentų.
Palanga
Palanga / 15min nuotr.

Nuo gegužės Palangoje duris atveria vis daugiau kavinių. Kai kurios, dirbusios tik savaitgaliais, svečių jau laukia kasdien. Tiesa, kol kas lankytojų, kaip teigia palangiškiai, labai negausu. Viliamasi, jog pavasaris įsibėgės ir į pajūrį atgins Baltijos jūros bangų ošimo išsiilgusių poilsiautojų.

Vaikštinėjant Palangos J.Basanavičiaus gatve jau matyti stendai su patiekalų kainomis ir girdimi raginimai užsukti papietauti ar pavakarieniauti.

Stenduose kainos įvairios. Paprastutėse, prašmatniu įrengimu nepasižyminčiose kavinukėse cepelinai kainuoja nuo 3 eurų, šaltibarščiai nuo 2,5, charčio kviečiama paskanauti už 3 eurus. Tiesa, priklausomai nuo kainos, ženkliai skiriasi ir porcijų dydis.

Visą žiemą snūduriavusi ir tik Naujųjų metų šventei duris atvėrusi kavinė „Floros simfonija“ nuo balandžio 1 dienos jau dirba kasdien. Tiesa, kaip teigė direktorius Henrikas Tautkus, žmonių kol kas Palangoje labai mažai, o turistų iš Rusijos apskritai nėra.

„Liūdime dar“, – neslepia H.Tautkus, pripažinęs, jog šį sezoną kavinėje kainos buvo pakoreguotos į didžiąją pusę.

„Šiek tiek pakilusios kainos palyginus su pernai. Priežastis paprasta – net ir paprasčiausios daržovės yra labai pabrangusios, tad kainas reikia ir mums didinti, Net ir bulvės cepelinams labai pabrangusios. Kainos lyginant su pernai pas mus pakilo 10-18 procentų“, – sakė H.Tautkus.

Cepelinai pernai šioje kavinėje kainavo 3,8, o dabar 4,5 euro, šaltibarščių kaina kilstelėjo nuo 3,5 iki 4 eurų. Kepta duona su sūriu čia atsieis 3,20, o alaus bokalas – 2,4 euro.

Poilsiautojų kalbų, jog Turkijoje ilsėtis pigiau nei Lietuvos kurorte, H.Tautkus nelinkęs sureikšminti. Pasak jo, visų pirma reikia turėti laiko į Turkiją iškeliauti mažiausiai savaitei, o į pajūrį galima atlėkti ir porai dienų. Be to, Lietuvoje ramu ir saugu, graži jūra, nuostabūs paplūdimiai.

„Aš tikrai labai daug apkeliavęs, bet galiu pasakyti, jog mūsų smėlis tikrai nuostabus, nebent Meksikoje, Balyje arba Maldyvuose puresnis. Palangos kurortą dėl smėlio kokybės tikrai įrašyčiau į penketuką. O dėl kainų – netikiu, kad kažką gali išgąsdinti. Apskritai kalbant, Lietuvoje visos kainos sukilusios. Kokybiški agurkai, pomidorai lyginant su pernai pabrango net iki 50 procentų“, – kalbėjo H.Tautkus.

Iš Kauno kilęs verslininkas pabrėžia, jog kainos Palangos kavinėse ne ką didesnės nei Kaune.

„Esu kaunietis, apsilankau baruose, tikrai ne pigiau nei Palangoje. Kur lankausi su šeima, populiariausiose kavinėse viskas pabrangę“, – pastebėjo kauniškis.

15min nuotr./Palanga
15min nuotr./Palanga

Kavinės „Devintam danguj“ savininkas Artūras Timukas teigė šiemet kainų nedidinęs, pasak jo, jau nebėra kur jų bekelti.

„Turiu galvoje didelę konkurenciją“, – sako A.Timukas.

Savaitgaliais dirbusi kavinė nuo gegužės dirba kasdien. Cepelinai čia kainuoja 5,5 euro, kepta duona su sūriu – 3 eurus, bulviniai blynai su mėsa – 6 eurus. Svečius sudominusi naujiena, kiaulienos nugarinė su burgundišku padažu, 5,5 euro.

Kilstels nežymiai

Anot Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidento Dariaus Miklovo, ar kainos kavinėse kyla, priklauso nuo produktų savikainos, jei ši išauga, tenka kainas kilstelti ir kavinėse.

Šiuo metu D.Miklovui priklausanti kavinė „Sporto lizdas“, anksčiau besivadinusi „Armėniški šašlykai“, dirba tik savaitgaliais, tačiau Palangai paskelbus vasaros sezoną dirbs kasdien.

„Matote, net streikui žmonės raginami dėl kainų parduotuvėse, tai rodo, kad kainos šoktelėjusios. Produktus reikės nusipirkti, pagaminti, savikaina išauga. Jei niekas nesikeis, patiekalų kainos kils 5-15 proc.“, – sakė D.Miklovas.

Pas mus cepelinai kainuoja 3,8 euro. Praėjus J.Basanavičiaus gatve galima įvairių kainų išvysti, nuo 3 iki 6 eurų.

Minėtoje kavinėje prekiaujama įvairiais patiekalais – ir lietuviškais, ir europietiškais.

„Pas mus cepelinai kainuoja 3,8 euro. Praėjus J.Basanavičiaus gatve galima įvairių kainų išvysti, nuo 3 iki 6 eurų. Tai priklauso nuo mokamų atlyginimų darbuotojams, nuo nuomos kainų, įvairių faktorių“, – sakė verslininkas.

15min nuotr./Palanga
15min nuotr./Palanga

Dažnai girdimų porinimų, jog lietuviai pasuks ilsėtis ne į Palangą, o svetur, D.Miklovas nepriima rimtai.

„Į Turkiją pigiau nenuvažiuosit, reikia planuotis kelionę, skrydis, nuovargis, be to, pliažas žvyruotas, akmenuotas, o čia lietuvaičiai pamato, kad geras oras, lekia į Palangą ir už trijų valandų guli smėlio pliaže. Nepalyginami dalykai. Mūsų paplūdimys nuostabus, kraštovaizdis, parkai, aišku, Turkijoj kiti privalumai. Negalime Palangos lyginti su Egiptu ar Turkija“, – įsitikinęs verslininkas.

Anot jo, Palanga yra unikalus kurortas, kuriame poilsiauti gali kiekvienas žmogus, mat kainos tiek apgyvendinimo sektoriuje, tiek kavinėse labai skiriasi.

Palanga gali pasiūlyti paslaugų įvairiomis kainomis, žmogus gali prisitaikyti pagal kišenę, – įsitikinęs D.Miklovas.

„Kiekvienas žmogus gali pagal poreikį pasirinkti poilsį. Gali nevalgyti kavinėse, pasigaminti pats, išsinuomoti kambarį ir už 10 ar 20 eurų, kitas už 100 ar 300 eurų. Palanga gali pasiūlyti paslaugų įvairiomis kainomis, žmogus gali prisitaikyti pagal kišenę, – įsitikinęs D.Miklovas. – Ar bus tokios kainos, ar kitokios, visi vis tiek važiuos, jei tik bus saulė. Be saulės, aišku, kenčia kurortas. Skrydžiai vykdomi, atvyksta svečiai iš užsienio – lenkai, rusai, suomiai, norvegai, danai, baltarusių bus numatomi skrydžiai, manau, Palanga neliūdės“.

Šventojoje kainos nekils?

Šventoji poilsiautojų visuomet sulaukia vėliau nei Palanga. Sezonas čia prasideda nuo Joninių ir tetrunka vos porą mėnesių.

Visą žiemą snaudusi kavinė „Du malūnai“ prieš porą savaičių jau atvėrė duris ir dirba kasdien.

„Jei oras geras, savaitgaliais dviračių taku iš Palangos privažiuoja tikrai daug žmonių, darbo dienoms, žinoma, ženkliai mažiau. Žiemą čia darbas apskritai beprasmis“, – sako kavinės atstovas Kęstutis Rušinskis.

Kol kas kavinė dirba pernykštėmis kainomis. Ar sezono metu jos kils, anot K.Rušinskio, priklausys nuo aplinkybių – nuo konkurentų, virėjų atlyginimų dydžio.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Šventoji žiemą – niūri ir be gyvybės.
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Šventoji

Kavinės „Nendrinė pastogė“ savininkė Gitana Survilienė teigė pasiryžusi šiemet kainų nekoreguoti.

„Laikausi principo – pernai pasikėlėm, šiemet tikrai nekelsime kainos. Kadangi visiškai nemačiau tiekėjų kainų, tikiuosi, kad per daug nenustebins, bet mano planas nekelti kainų“, – sakė G.Survilienė.

Jei nori gero cepelino, ne iš pirktinių tarkių, jie kainuoja 6 eurus, tokia yra mūsų kaina. Pažiūrėkite, Saboniai vertina save aukštai, turi vietą, vardą ir ima dideles kainas, už steiką 45 eurus, – kalbėjo verslininkė.

Moteris neslėpė, jog kainos šioje kavinėje ir taip gana didelės, tačiau verslininkė pabrėžia, jog į Šventąją iš Kauno atvyksta su visa komanda, kuri darbo imasi gerokai anksčiau nei kavinė atveria duris. Be to, investuojama į aplinką, jos tvarkymą,

„Kiek į aplinką reikia įdėti, į lėkštes, šaldytuvus. Ketiname dirbti nuo birželio 11 dienos, o kokie orai bus – nežinia. Atvažiuoja visa komanda, o poilsiautojai rinksis tik liepą. Tačiau ar norim, kad Šventojoje nieko nebūtų, niekas nedirbtų, būtų negražu ir pigu? Viskas proto ir sąžinės santykyje. Nori geresnio virėjo – brangiau turi mokėti. Jei nori gero cepelino, ne iš pirktinių tarkių, jie kainuoja 6 eurus, tokia yra mūsų kaina. Geros mėsos nenusipirksi pigiai. Pažiūrėkite, Saboniai vertina save aukštai, turi vietą, vardą ir ima dideles kainas, už steiką 45 eurus“, – kalbėjo verslininkė.

G.Survilienė pabrėžė, jog jos tikslas poilsiautojams pasiūlyti kokybiškų patiekalų, tad pigių cepelinų ir dienos pietų kavinėje nėra. „Ir tai ne dėl to, jog dirbame pajūryje. Tokiu pačiu principu dirbčiau ir Kaune, ir Vilniuje“, – sako moteris.

Verslininkė teigė, jog šiuo metu kilęs šurmulys dėl pakilusių maisto kainų atrodo per didelis esą kodėl niekas nekalba apie išaugusias kirpėjų ir manikiūro paslaugas.

„Reikia pradėt reguliuoti nuo turgaus, o ne apie sezoniškumą kalbėti. Pažiūrėkite į kirpyklų kainas. Tai ką čia bekalbėti apie pajūrį“, – tikina G.Survilienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius