-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čepkelių rezervate – švariausias Lietuvos oras ir Nidą primenančios kopos

„Nuo liepos 1 d. iki balandžio 1 d. unikaliame gamtos kampelyje – Čepkelių rezervate – galima lankytis savarankiškai, gavus direkcijos raštišką leidimą arba lydint rezervato gidui. Mūsų patirtis sako, kad gidas tokioje nepaprastoje vietoje – tikras išsigelbėjimas. Nes raistas slepia daugybę gamtos palapčių“, – rašo skaitytoja Rasa.

Vaikščiodami su gide po raistą pažintiniu taku sužinojome, kad aukštapelkė susiformavo kopose! Tik smėlis ledyno čia suneštas 6 tūkstančiais metų anksčiau, nei Kuršių nerijos kopų. Tikrai keistas jausmas: vaikštai po pelkę, o jautiesi kaip kopose.

VIDEO: Čepkelių raiste - švaresnis oras nei pajūrio pušynuose

Pamatėme saulašarę, kuri gražiai atrodo, bet iš tikrųjų yra mirtinai pavojinga vabzdžiams. Taip pat radome ir islandinę kerpeną, iš kurios gaminami populiarūs vaistai nuo kosulio.

Gidė papasakojo daugybę įdomių istorijų. Viena jų – apie aukštapelkės kopas, apaugusias šimtametėmis pušimis. Pasirodo, net iš pajūrio atvykę žemaičiai negali atsistebėti oro tyrumu! 

Įdomu ir tai, kad žemapelkės vanduo yra labai švarus. Nes žalias kiminų patalas, po kuriuo slypi 6 metrų durpių sluoksnis, tai tikras dezinfekantas.

Pelkių sanitarais vadinami kiminai sugeba į save sugerti labai daug vandens ir sunaikina visas įmanomas bakterijas. Todėl senovėje žmonės, rinkdavę čepkeliuose uogas, netgi gerdavo iš pelkės, pasidarę kiminų kilime duobutę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius