-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dar neprasidėjus laivybos sezonui lietuviai šluoja bilietus į pramoginius plaukiojimus laivais

Lietuviai mėgsta laivus ir keliones jais – tuo neabejoja vandens turizmo atstovai, jau sulaukę išankstinių užsakymų. Konkuruodami vieni su kitais šias paslaugas siūlantys verslininkai 2015-ųjų laivybos sezonui paruošė įvairių naujienų. Ypač daug maršrutų šią vasarą bus iš Kauno – čia kursuos net specialiai miestui pastatytas laivas. Gera žinia keleiviams – plaukiojimų laivais kainos, lyginant su pernai, nesikeitė.
Laivas „Nemunas“, kuriuo bus plaukiama į Birštoną
Laivas „Nemunas“, kuriuo bus plaukiama į Birštoną / Kauno regiono turizmo informacijos centro nuotr.

Oficialiai laivybos sezonas Lietuvoje prasidės gegužės 1-ąją, tačiau kai kurie laivai upėse plaukioja jau dabar.

„Sezoną pradėjome kaip niekada anksti – kovo 26-ąją. Turime ne vieną laivą, kai kurie pritaikyti prie vėsesnių oro sąlygų (viename įrengtas ir šildymas), tad iš esmės paslaugas galime teikti net ir nešaltą žiemą.

Karolinos Pansevič nuotr./Karštas savaitgalis prie Galvės ežero.
Karolinos Pansevič nuotr./Savaitgalis Galvės ežere.

Vis dėlto aktyviausias metas yra nuo gegužės iki rugsėjo vidurio“, – pasakojo bendrovės „Mapa Holding“, valdančios prekės ženklą „Extreme Delight“, direktorius Mantas Paliokas.

Pirmieji užsakovai pontoniniu įmonės laivu plaukė Neries upėje Vilniuje.

Anksčiau nei pernai darbą ketina pradėti ir Trakuose laivus nuomojantys verslininkai. 

Vos atšilo, pasipylė skambučiai su klausimais, kada galėtume plaukti. Žmonės iš anksto rezervuojasi laivus šventėms, asmeniniams plaukimams – tokie dažniausiai perka kuponus per grupinių apsipirkimų arba dovanų portalus, pasakojo laivybą Trakuose vystantys pašnekovai.

Kainų smūgio nebus

Klientų tikrai netrūks, neabejoja viešosios įstaigos „Baltų Amatai“ administratorė Žana Olševska. Ji – vienos iš keliolikos įmonių, Trakuose siūlančių pasiplaukiojimą laivais, atstovė.

Nors konkurencija nemaža, užsakymų tiek, kad visi gauna savo pyrago dalį.

Du laivus – „Akmenį“ ir „Galvę“ turinti VšĮ „Baltų Amatai“ šiemet turistams siūlys 15 min. trumpesnį pasiplaukiojimą aplink Trakų pilį.

„Kaip ir pernai, pirmadieniais – ketvirtadieniais laivai kursuos 12, 14 ir 18 val., penktadienį – sekmadienį – ir 20 val. Tik kelionė bus trumpesnė – nebe 1 val., bet 45 min. Kelionę sutrumpinome dėl didžiulio laivų užimtumo. Visa kita – ir kainos, ir atskiri pasiūlymai (pavyzdžiui, bilietas + kibinas) liks tokie patys“, – teigė įmonės atstovė.

Didžioji dalis klientų keliones šiais laivais užsisako iš anksto – pavieniai asmenys ar poros kuponus įsigyja internetu, o vėliau tik išsirenka tinkamą dieną ir laiką, kada nori plaukti, bei užsisako vietas.

„Žmones „iš gatvės“ į laivą priimame tik tuo atveju, jei yra laisvų vietų. Vasarą yra buvę, kad kai kuriems teko gyvoje eilėje stovėti ne vieną valandą, kol galėjo plaukti“, – teigė Ž.Olševska.

Karolinos Pansevič nuotr./Karštas savaitgalis prie Galvės ežero.
Karolinos Pansevič nuotr./Karštas savaitgalis Trakuose.

Nemažą plaukiotojų dalį sudaro moksleivių, vestuvinininkų ir panašios grupės. Jie už maždaug 210 eurų valandai laivą gali išsinuomoti tik užsisakę iš anksto.

Pavieniai keleiviai panorę Trakus apžiūrėti iš laivo, turės sumokėti 8 eurus (vaikams bilietas kainuoja 4 eurus). Užsisakant plaukiojimą iš anksto bilietas kainuoja pigiau – nuo 6 eurų žmogui.

Tokia pati kaina buvo ir pernai, tik litais, teigė bendrovės „Barta“ vadovas Leonas Benetis. Ši įmonė lietuviams ir turistams siūlo pasiplaukiojimus Trakuose garlaiviu „Skaistis“.

Apie 5 eurus žmogui pramoginė kelionė laivu kainuos ir Vilniuje. Tiesa, čia pirmenybė teigiama grupiniams užsakymams. Pavyzdžiui, valandos maršrutas Nerimi, plaukiant pontoniniu laivu iki Žirmūnų žiemos sodo, pro Gedimino pilį, kainuoja 73 eurus. Sumokėjus šią sumą, laive galės plaukti keliolika žmonių – draugų, kolegų, giminaičių kompanija ar turistai.

90 proc. užsakovų – lietuviai – sostinės svečiai ir vilniečiai, kuriems taip pat įdomu savo miestą pamatyti netikėtu rakursu, sakė plaukiojimą Nerimi siūlantis verslininkas M.Paliokas.

Nori patirti kažką naujo

Žvelgiant iš šalies atrodo, kad įmonių, siūlančių panašias pramogas ant vandens, daugybė. Tačiau pašnekovai tvirtino priešingai – rinka dar toli gražu neprisotinta.

Poreikis pramogoms ant vandens – didžiulis ne tik sostinėje ar Trakuose, tikino M.Paliokas. Savo paslaugas jo vadovaujama įmonė siūlo Vilniuje, Trakuose, Elektrėnuose ir Molėtuose.

Žmonės nori kažko išskirtinio. Jaunimas ieško aštrių pojūčių, ekstremalių dalykų. Sakyčiau, yra net mada – daryti ir išbandyti kažką kito nei visi.

Nors klientams įdomus ir paprasčiausias plaukimas Nerimi arba galimybė švęsti gimtadienius, jubiliejus, bernvakarius, mergvakarius ir įmonių vakarėlius laive, verslininkai kasmet pasiūlo naujienų.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais vilniečiai galėjo išbandyti plaukimą su vandens slidėmis, šiemet planuojama sumontuoti vandens čiuožyklą.

Šių metų naujiena, kurią verslininkams padiktavo rinka, verslo pietūs laive. Tokios paslaugos kaina prasideda nuo 100 eurų (už juos 4-6 žmonių kompanija gaus ne tik išskirtinę erdvę savo susitikimui, bet ir maistą ir aptarnavimą). Pontoniniame laive galima užsisakyti ir romantišką vakarienę dviem.

„Žmonės nori kažko išskirtinio. Jaunimas ieško aštrių pojūčių, ekstremalių dalykų. Sakyčiau, yra net mada – daryti ir išbandyti kažką kito nei visi“, – pastebėjo M.Paliokas.

Kaune – nauji vandens maršrutai

„Ne kartą esame sulaukę žmonių pastabų, kad nepateisiname Kauno – kaip upių miesto – vardo. Tačiau šiemet tai tikrai pasikeis“, – tikino Kauno regiono turizmo informacijos centro direktorius Sigitas Sidaravičius.

Didžiausia būsimo turizmo sezono naujiena – kruizas „Kaunas-Birštonas“. Laivu iš Kauno į Birštoną ir atgal šiemet bus plaukiama 8 kartus. Apie tai, kad toks maršrutas galėtų atsirasti, buvo kalbama jau 2009-aisiais.

Šiam kruizui renkamos 2 grupės: pirmoji iš Kauno išplaukia laivu ir grįžta į Kauną autobusu, antroji grupė iš Kauno į Birštoną išvyksta autobusu, o atgal sugrįžta laivu. Pirkdami bilietą keleiviai turi pasirinkti, kurią kelionės dalį – į priekį ar atgal – nori keliauti laivu.

Kauno rajono savivaldybės nuotr./Į Kulautuvą sekmadieniais plaukiojęs laivas nuolat pilnas keleivių
Kauno rajono savivaldybės nuotr./Į Kulautuvą  
plaukiojantis laivas „Tolstojus“ pilnas keleivių

Pernai padarę vieną bandomąjį plaukimą į Birštoną, supratome, kad tokios kelionės poreikis didžiulis.

Pirmieji bilietai į šios vasaros kruizą „Birštonas-Kaunas“ parduoti kovą, sakė S.Sidaravičius.

Anot jo, tokia kelionė įdomi ne tik turistams – patys kauniečiai dažnai nėra matę vaizdingų Kauno marių regioninio parko vietovių, kurios per 4 val. kelionę plaukiant laivu prieš akis atsivers visu savo grožiu.

Kruizo „Birštonas-Kaunas“ bilietas kainuos 9-13 eurų, į jo kainą įskaičiuota ne tik kelionė, bet ir ekskursija Birštone. Tiesa, jos galima atsisakyti ir 4 val. (tiek laiko numatyta praleisti Birštone) kurortą tyrinėti savarankiškai. Tačiau dėl to bilieto kaina nebus mažesnė.

Pramogos ant vandens žmonėms patinka – pernai į visus siūlytus kruizus pardavėme 100 proc. bilietų. Taip pat bus ir šiemet.

„Nedarome jokios labdaros, kelionės išlaidos atsiperka. Kita vertus, suprantame, kad į kruizą dažniausiai keliaus daugiau nei vienas tos pačios šeimos narys.

Taigi, jų išlaidos bus didesnės – nesinori padaryti bilieto kainos tokios, kad žmonės negalėtų sau leisti nusipirkti“, – teigė Kauno regiono turizmo informacijos centro vadovas.

Nuo gegužės antradieniais-penktadieniais, du kartus per dieną, Nerimi ir Nemunu plaukios ir specialiai buvusiai laikinajai sostinei pagamintas laivas „Kaunas“. Šios kelionės bilietas kainuos 3-6 eurus.

Kaip ir anksčiau, iš Kauno laivais bus galima pasiekti Kruonį, Kulautuvą, Kačerginę, Raudondvarį, Rumšiškes. Pramoginiai plaukiojimai vyks skirtingomis savaitės dienomis iki pat rudens, tad kauniečiai ir miesto svečiai kasdien turės iš ko rinktis. Šių kelionių kaina svyruoja nuo 2,5 iki 12 eurų.

„Pramogos ant vandens žmonėms patinka – pernai į visus siūlytus kruizus pardavėme 100 proc. bilietų. Neabejoju, kad taip pat bus ir šiemet“, – įsitikinęs pašnekovas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius