Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką žmonės veikia kaimo turizmo sodybose, kai nėra tikros žiemos su sniegu?

Jei žiema asocijuojasi su sniegu ir šalčiu, tai panašu, kad iki pavasario jos galite nebesulaukti, sako klimatologas Justinas Kilpys. Dėl nykios žiemos kaimo turizmo sodybų lankytojai beveik neturėjo progos pasimėgauti žiemos pramogomis – poledine žūkle, slidinėjimu, važinėjimu rogėmis su šunų kinkiniais ar žirgais. Tačiau yra ir tokių, kuriems įdomus kitoks poilsis.

Ar dar bus progų pasidžiaugti šiųmete žiema? Tokį klausimą itin dažnai pastaruoju metu girdi klimatologai, kai už lango barbena lietus ir siaučia gūsingas vėjas. Nors gruodis buvo visai nežiemiškas, sausis parodė savo charakterį – jis buvo gana šaltas ir su sniegu. Nepasitvirtino ir amerikiečių spėjimai, kad šių metų sausis bus labai šiltas mėnesis.

Kaip teigia klimatologas J.Kilpys, dabar amerikiečiai prognozuoja, jog vasaris turėtų būti gerokai šiltesnis nei įprasta – maždaug trimis laipsniais. „Tai reiškia, kad vidutinė temperatūra bus apie nulį laipsnių. Naktimis gali pašalti, o dienomis temperatūra bus teigiama. Kaip vasario mėnesiui, tai yra gan aukšta temperatūra“, – portalui LRT.lt kalbėjo klimatologas.

Pasak J.Kilpio, jei žiema asocijuojasi su sniegu ir šalčiu, panašu, kad jos galite ir nebesulaukti: „Iš kitos pusės, žiema nėra vien tik sniegas ir šaltis. Tai yra ir tas laikotarpis, kai yra trumpesnės dienos ir ilgesnės naktys. Dažnai gamta pradeda busti tik po pavasario lygiadienio, ir nuo tada atsiranda labai daug ženklų, jog gamtoje – jau pavasaris.“

Kaip teigia J.Kilpys, klimatologijoje laikoma, kad, kai vidutinė paros temperatūra tampa teigiama, šaltasis sezonas baigėsi. „Tai panašu, kad vasarį gali ir įvykti tas perėjimas per 0 laipsnių“, – pridūrė J. Kilpys. Tačiau, pasak klimatologo, gyvename tokiose platumose, kai nereikėtų stebėtis, jei pasnigtų ir kovą ar balandį.

„Tačiau pagal visas ilgalaikes prognozes panašu, kad, jei ir iškris sniegas, tai jis ilgai neišsilaikys. Prognozuojamas didesnis kritulių kiekis, ypač vakarinėje Lietuvos dalyje bei pajūryje. Vis tik tai susiję su tuo, kad, esant teigiamai temperatūrai, dažniau lija. Taigi nors kritulių prognozuojama daugiau, tai tiesiog bus lietus, o ne sniegas“, – LRT.lt aiškino J.Kilpys.

Kaimo turizmo sodybose poilsio ieško nuolatiniai lankytojai

Prasta žiema nesidžiaugia kaimo turizmo sodybų savininkai, nors pripažįsta, kad lankytojų vis tiek sulaukia – dažniausiai į sodybas tokiu oru atvyksta nuolatiniai klientai.

„Kažkiek žmonių buvo, bet daugiau sulaukėme nuolatinių klientų. Esant dideliems šalčiams, žmonės negali džiaugtis žiemos pramogomis. Apskritai nelabai nori eiti iš namų. Geros žiemos buvo tik pora savaičių, kai buvo sniego ir neigiama temperatūra. Tuomet jaučiamas žmonių pagyvėjimas, ir jie nori laiką leisti sodyboje“,– LRT.lt komentavo žirgyną Trakų rajone turinti Laima Martinavičienė.

Verslininkė pastebi, kad gerų žiemų nebėra jau keletą pastarųjų metų, todėl žmonės negali ilgai džiaugtis žiemos pramogomis.

Tuo metu Molėtų rajone sodybą turintis verslininkas Eugenijus Žala taip pat teigia, jog sulaukia nemažai nuolatinių klientų. „Nuolatiniai klientai atvyksta švęsti įvairių švenčių. Lyginant su praėjusiais metais, sulaukėme maždaug 10 proc. daugiau klientų. Abejoju, ar, esant žiemiškiems orams, atvyktų pas mus daugiau žmonių. Visų pirma jie atvyksta pabūti gamtoje, nori pabėgti nuo šurmulio“, – kalbėjo E.Žala.

Prasta žiema nesidžiaugia kaimo turizmo sodybų savininkai, nors pripažįsta, kad lankytojų vis tiek sulaukia

Kaip pasakojo verslininkas, sodyba skirta ir šeimų poilsiui, todėl šeimos su vaikais vaikšto gamtoje, aplanko muziejus ar  užkyla į apžvalgos bokštą. „Yra mėgstančių vaikščioti ežero ledu, tik dabar jau juo nepavaikščiosi, nes viskas tirpsta“, – tęsė sodybos šeimininkas. 

Tokia žiema verslą veikia skirtingai

Vaida Jurkėnienė, PrieEžero.lt reklamos specialistė sako, kad kaimo turizmo sodybos yra labai skirtingos, todėl tokia „plika“ žiema ir verslą veikia skirtingai.

„Žiemos sezono metu dirbančios sodybos dažniausiai didžiausią dėmesį skiria banketams, kurių būna gausu žiemos švenčių laikotarpiu – visą gruodžio mėnesį iki Naujųjų metų ir pirmoje sausio mėnesio pusėje. Ar sniego yra, ar ne, žmonės vis tiek švenčia Naujuosius metus, rengia įmonių vakarėlius, todėl užsakymų dėl to nesumažėja. Vėliau poilsiautojų srautas kiek aprimsta, tačiau, be abejo, pasitaiko ir asmenines šventes – gimtadienius, jubiliejus – norinčių švęsti žmonių“, – LRT.lt komentavo reklamos specialistė.

Anot V.Jurkėnienės, šiek tiek prasčiau sodyboms, į kurias žmonės atvyksta pasimėgauti žiemos pramogomis – poledine žūkle, slidinėjimu, važinėjimu rogėmis su šunų kinkiniais ar žirgais.

„Mažesnes sodybas – namelius su pirtimi, kubilu – netoli didžiųjų Lietuvos miestų nuomojantys žmonės taip pat lankytojų srauto sumažėjimo sako nepajutę, nes čia dažniausiai atvyksta poros romantiškam poilsiui ar kelios šeimos, draugų kompanijos, tiesiog norinčios pakeisti aplinką, ištrūkti iš miesto. Tokiems poilsiautojams sniegas ir žiemos pramogos nėra labai aktualios. Esant ir prastam orui, pirčių paklausa nesumažėja, o kartais ir išauga“, – tikino reklamos specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius