Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionių akcija „Magiškasis Kauno regiono septynetas“: ką pamatyti Birštone?

Kauno regiono plėtros agentūros drauge su Kauno regiono turizmo ir verslo informaciniais centrais organizuojama akcija „Magiškasis Kauno regiono septynetas“ kviečia keliauti po Lietuvą, dalintis savo įspūdžiais ir rudenį laimėti puikių prizų. Šįkart kviečiame užsukti į legendinį Lietuvos kurortą Birštoną, kuris nuo Kauno – vos už 40 minučių kelio.
Centrinis Birštono parkas
Centrinis Birštono parkas / D.Adamonytės nuotr.

1. BIRŠTONO PILIAKALNIS (VYTAUTO KALNAS)

D.Adamonytės nuotr./Birštono piliakalnis (Vytauto kalnas)
D.Adamonytės nuotr./Birštono piliakalnis (Vytauto kalnas)

Tai vienas aukščiausių (šlaitų aukštis siekia iki 40 m) ir žinomiausių piliakalnių Lietuvoje. XIV a. pab. ant piliakalnio stovėjo medinė Birštono pilis, kuri buvo Trakų kunigaikštystės gynybinės sistemos dalis ir vienas iš Vytauto medžioklės dvarų. Pilis istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą minima 1382 m. ir buvo ne kartą kryžiuočių pulta, tačiau niekada nepaimta. 1401 m. Birštonas minimas kaip Vytauto dvaras, o 1423 m. – kaip jo žmonos Julijonos Vytautienės medžioklės dvaras. Tuomet pilyje lankėsi kunigaikščiai ir kiti didikai, atvykdavę į medžiokles. Kartais pilis tapdavo ir prieglobsčiu nuo karų ar kitų neramumų. Birštono pilyje 1473 m. gyvenęs karalius Kazimieras Jogailaitis su šeima slėpėsi nuo šalyje siautėjusios maro epidemijos. Vėliau pilis netekusi gynybinės reikšmės ir nunykusi iki XVII a.

2. KURHAUZAS (B.Sruogos g. 2, Birštonas)

D.Adamonytės nuotr./Kurhauzas
D.Adamonytės nuotr./Kurhauzas

Žodis „kùrhauzas“ yra kilęs iš vokiečių kalbos. Paprastai tai - poilsio namų koncertų, šokių salė su bufetu. Birštono kurhauzas yra vienas iš nedaugelio išlikusių tokio tipo pastatų Lietuvoje, 2006 m. įrašytas į architektūros paveldo objektų sąrašą.

1885 m. Birštono kurorte jau stovėjo restoranas, kuris tarpukariu buvo kapitališkai rekonstruotas, interjeras dekoruotas K.Šimonio pano, įrengta lauko terasa su staliukais po skėčiais. Birštono kurorto direktoriaus Balio Matulionio nurodymu kurhauze buvo atidaryta viena pirmųjų dietinio maitinimo įstaigų Lietuvoje. Antrojo pasaulinio karo metu tai buvo bene vienintelis pastatas Birštone nukentėjęs nuo gaisro, kurio metu sudegė interjeras. Po karo statinys rekonstruotas ir įgavo šiandienines formas.

Organizatorių nuotr./Birštono kurhauzas
Organizatorių nuotr./Birštono kurhauzas

2013 m. atidarytas po rekonstrukcijos – čia vyksta koncertai, konferencijos, meno parodos.

3. BIUVETĖ (B.Sruogos g. 3, Birštonas)

V.Valužio nuotr./Biuvetė
V.Valužio nuotr./Biuvetė

Žodis „biuvetė“ yra kilęs iš prancūzų kalbos. Tai statinys ant mineralinio šaltinio, iš kurio imamas trykštantis mineralinis vanduo (Tarptautinių žodžių žodynas). Dar XIX a. Birštono mineralinio vandens šaltiniams buvo pastatyti rentiniai ir stogeliai. 1879 m. atrastą ir ištirtą šaltinį kurorto savininkas I.Kvinta pavadino dukters garbei „Viktorija“, tačiau vėliau rašytojo J. Tumo-Vaižganto siūlymu šis šaltinis pavadintas „Vytautas“. Nuo 1928 m. šaltinio versmę žymėjo banginio pavidalo skulptūra, iš kurios nasrų bėgdavo mineralinis vanduo. Pastačius Kauno HE kurorto simboliu tapusią skulptūrą paskandino patvinęs Nemunas. 1960 m. hidrogeologai atrado mineralinio vandens šaltinį, chemine sudėtimi panašų į istorinio šaltinio skonį. Šiandien šis vanduo teikiamas tik į Geltonąją biuvetę Vytauto parke.

4. KNEIPO SODAS (Birutės g. 16, Birštonas (šalia Kurhauzo)

Organizatorių nuotr./Kneipo sodas
Organizatorių nuotr./Kneipo sodas

„Vanduo gydo viską, vanduo daro stebuklus, profilaktika geriau nei gydymas“ – tai unikali sveikatos filosofija, kurią XIX a. sukūrė ir ištobulino vokiečių dvasininkas Sebastianas Kneipas ir kuria vadovaujamasi Birštono kurorte. Sveikatinimas pagal Sebastianą Kneipą sustiprina visą organizmą, grūdina kūną ir sielą, stiprina imuninę sistemą. Holistinis sveikatos gerinimas pagal Sebastianą Kneipą remiasi 5 elementų sistema: vandens terapija, judėjimo terapija, vaistažolių terapija, harmonijos terapija, sveika mityba. Pagal Kneipo rekomendacijas įrengtas Kneipo sodas, skirtas procedūroms su šaltu vandeniu organizmo grūdinimui, imuninės sistemos stiprinimui. Šiltuoju metų laiku kas rytą jame organizuojamos nemokamos mankštos.

5. MINERALINIO VANDENS PAVILJONAS „BIRUTĖS VILA“ (B.Sruogos g. 1A, Birštonas)

Darbo laikas: II–V 10.00–20.00, VI 10.00–20.00, VII 10.00–16.00. Įėjimas nemokamas.

Organizatorių nuotr./Birutės vila
Organizatorių nuotr./Birutės vila

Birštono kurorte, Vytauto parke pradėjo veikti naujas turizmo objektas – mineralinio vandens paviljonas „Birutės vila“, kurio tikslas – pritaikyti mineralinį vandenį sveikatinimui. Viloje galima rasti mineralinio vandens baseiną, fontaną, vandens garinimo sieną. Naujuose sveikatingumo namuose visi norintys gali kvėpuoti sveikatai naudingu mineralinio vandens prisotintu oru, ilsėtis, atgauti jėgas, mankštintis, daryti jogos pratimus, gurkšnoti vaistažolių arbatą.

Paviljonas „Birutės vila“ yra uždaras, todėl jame lankytis galima visais metų laikais. Ant paviljone esančių gultų ir prie stalelių vienu metu gali įsitaisyti pusšimtis žmonių.

6. CENTRINIS MIESTO PARKAS

Birštono TIC nuotr./Centrinis Birštono parkas
Birštono TIC nuotr./Centrinis Birštono parkas

Šis parkas – tai miškas mieste, kuriame natūraliai susiformavęs takų tinklas. Daugumą želdinių sudaro pušys, vietomis klevai ir lapuočiai. Parkas užima 25 ha plotą ir yra pritaikytas tiek aktyviam laisvalaikiui, tiek ir ramiam poilsiui. Parke įrengti įvairios paskirties sporto, skulptūrų, dviračių ir poilsio takai iš bazalto dangos, žaismingai įsiliejantys į parko kraštovaizdį. Ramybės ieškantiems žmonėms yra „Skulptūrų takas“, kurį puošia aštuonios žinomų Lietuvos menininkų skulptūros.

Parke iš Lietuvos laukų mažųjų riedulių suformuotas ir pažintinis „Nemuno kilpų“ pasivaikščiojimo takas, atkartojantis Nemuno vingius. Šalia parko įrengta Vasaros estrada, kurioje vyksta miesto šventės, organizuojami įvairūs renginiai. Greta auganti ilgaamžė pušis, įtraukta į saugotinų gamtos paminklų sąrašą.

7. MINERALINIO VANDENS GARINIMO STATINYS „DRUSKUPIS“ (Algirdo g./Kęstučio g., Biršonas)

Birštono TIC nuotr./Vandens garinimo bokštas
Birštono TIC nuotr./Vandens garinimo bokštas

Tai vienintelis Lietuvoje mineralinio vandens garinimo bokštas, kur galima mėgautis ypatingai sveiku „jūrinio efekto“ oru. Kurorto gyventojai ir atvykstantys poilsiautojai turi galimybę išbandyti inhaliacijas po atviru dangumi, stiprinti sveikatą, grūdinti organizmą šviesos terapija.

Miesto centriniame parke prieš „Eglės“ sanatoriją pastatytame atvirame originalios architektūros mineralinio vandens garinimo bokšte-paviljone su mineralinio vandens fontanėliu ir druskų galerija garintuvo sienomis tekantis mineralinis vanduo, veikiamas saulės ir vėjo, garuoja savaime pačiame bokšte bei 50–80 metrų spinduliu aplink jį, suteikdamas galimybę kvėpuoti sveikatai naudingų mineralų prisodrintu „jūrinio efekto“ oru. Mineralinio vandens lašų prisodrintas oras turi tokį patį poveikį kaip ir jūros oras. Į garinimo bokštą „Druskupis“ mineralinis vanduo tiekiamas iš mineralinio vandens gręžinio „Rūta“.

Kvėpavimas druskų prisotintu oru naudingas ne tik sergantiems įvairiomis kvėpavimo takų ligomis, bet ir daro teigiamą poveikį odai – veikiant mineraliniam vandeniui, ji tampa lygesnė, elastingesnė ir skaistesnė.

Kaip dalyvauti kelionių akcijoje „Magiškasis Kauno regiono septynetas“ ir laimėti prizų informaciją rasite paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius