-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medinis Pavirvytės dvaras netrukus priims lankytojus

Ventos regioniniame parke baigtas tvarkyti ir netrukus duris atvers Pavirvytės dvaras. Naujasis jo savininkas ketina įkurti amatų centrą ir tikisi, kad praeityje buvęs kultūros židinys ir šiandien bus patrauklus bendruomenei.
Pavirvytės dvaras
Pavirvytės dvaras / Stop kadras

Per septynerius metus Pavirvytės dvare sutvarkytas vidus, atstatytos dvi iš septynių koklinės krosnys, pakeistas stogas, langai, padaryta kitų darbų. Tam skirta 565 tūkst. eurų – tai Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo parama. Dar 70 tūkst. eurų pridėjo dvaro savininkas.

„Mano svajonė, kad tas dvaras būtų gyvas – ir su amatais, ir su gyvulininkyste, kaip ūkinis vienetas, koks jis buvo kažkada, tik žymiai didesniais masteliais, nes dvaras savo metu valdė per 600 ha žemės, kaip istoriniuose šaltiniuose rašoma – buvo 10 fermų panašių į palivarkus“, – sakė Antanas Naujokas, Pavirvytės dvaro savininkas.

Ventos regioninio parko teritorijoje tai vienintelis atstatytas dvaras, kiti du – Daubiškių ir Santeklių – baigia sunykti.

Anot regioninio parko vyriausiojo kraštotvarkininko Justo Teišerskio, dvarai Ventos regione yra mediniai, bet jų neprižiūrėjus jie sunyko.

Pavirvytės dvaro istorija siekia 18 amžių. Jame lankėsi lietuviškų kalendorių sudarytojas Laurynas Ivinskis. Dvaro bibliotekoje, kuri buvo viena pirmųjų Ventos regione, lankėsi Povilas Višinskis ir Šatrijos Ragana, iš Viekšnių naujų knygų paskaityti ateidavo broliai Biržiškos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius