-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Muziejų naktį Lietuvoje – kelionės po kosmosą, šiurpios istorijos, filmai ir parodos

Šį savaitgalį nuobodžiauti nebus kada: muziejai atveria savo erdves ir kviečia smalsautojus pažvelgti ten, kur paprastai jie būna neįleidžiami. Visoje Lietuvoje muziejai atsivers lankytojams: rengiami vaizdo ir garso šou, parodos, piknikai, vakariniai pasivaikščiojimai su šiurpiomis istorijomis, filmų peržiūros ir kt.
Chaimo Frenkelio vila-muziejus, Žaliūkių malūnininko sodyba, Kernavė
Chaimo Frenkelio vila-muziejus, Žaliūkių malūnininko sodyba, Kernavė / R.Parafinavičiaus, E.Tamošiūno, 123RF.com nuotr.

Kernavėje – mistiškas nuotykis pabėgimų kambaryje

Gegužės 14 dieną (nuo 17 val. iki 23 val.), minint Europos muziejų naktį, Kernavės archeologinės vietovės muziejus kviečia į pabėgimų kambarį „Kernavės rakto paslaptis“. Čia lauks smagus ir mistiškas nuotykis, kuriame kartu su savo komanda bus galima įminti mįsles ir ištrūkti iš paslaptingos Kernavės raktų saugotojos užburto muziejaus.

Taip pat šis muziejus kviečia į parodos „Archeologiniai tyrimai Kernavėje. 2021 metų atradimai“ atidarymą. Renginio metu archeologai pristatys 2021 m. Kernavėje tyrinėtų objektų atradimus.

123RF.com nuotr. / Kernavė
123RF.com nuotr. / Kernavė

Tai dar ne viskas. Kernavės senosios bažnyčios vietoje (apžvalgos aikštelėje) vyks Ukrainos poetų vakaras, kurio metu bus galima išgirsti Ukrainos žmonių širdgėlą ir karo kasdienybę, nugulusią poetės ir vertėjos N.Trokhym eilėse. Vakaro metu skambės ir kitų Ukrainos poetų kūriniai.

Kur? Kernavės archeologinės vietovės muziejus, Kerniaus g. 4a, Kernavė, Širvintų r.

Šiauliuose – „Kosminė naktis muziejuje“

Nemokamai aplankyti ekspozicijas ir dalyvauti naktinėse veiklose Šiauliuose kvies net 17 muziejų.

E.Tamošiūno nuotr. / Žaliūkių malūnininko sodyba
E.Tamošiūno nuotr. / Žaliūkių malūnininko sodyba

Šiemet mieste pasirinkta plėtoti temą „Kosminė naktis muziejuje“. Lankytojai išvys kosmines instaliacijas, vaizdo ir garso šou, parodas, išgirs jaunųjų atlikėjų koncertus ir elektroninės muzikos kūrėjų miksuojamus kosminius muzikos takelius, bus vedamos ekskursijos, vyks piešinių konkursas ir daugybė edukacinių veiklų, rašoma Šiaulių „Aušros“ muziejaus pranešime spaudai.

Kur? Šiauliai. Organizatorius – Šiaulių „Aušros“ muziejus, Vilniaus g. 74, Šiauliai

Kauno paveikslų galerijoje – Marinos Abramovič paroda

Muziejų naktį Kauno paveikslų galerija kvies nemokamai aplankyti meno pasaulio ikonos, menininkės Marinos Abramovič parodą „Būties atmintis“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr. / Marinos Abramovič paskaita
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr. / Marinos Abramovič paskaita

Ekspozicijoje bus išsamiai pristatoma M.Abramovič kūryba nuo 7-ojo dešimtmečio iki pastarųjų metų. Čia bus galima susipažinti su dokumentine medžiaga, menininkės kūrybine biografija, garsiuoju jos Manifestu bei unikaliu kūrybos Metodu, taip pat pamatyti jos interviu.

M.Abramovič paroda – svarbus meno renginys ne tik Kaune, Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

Muziejus bus lankomas nuo 17 val. iki 24 val.

123RF.com nuotr. / Kaunas
123RF.com nuotr. / Kaunas

Kur? Kauno paveikslų galerija (Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus padalinys), K. Donelaičio g. 16, Kaunas

Pinigų muziejuje – 100 metų, 100 įspūdžių

Muziejų naktį Lietuvos banko Pinigų muziejus kviečia lankytojus (nuo 11 val. iki 24 val.) į renginių programą, skirtą šiais metais minimam Lietuvos banko šimtmečiui.

Čia vyks ekskursija „Kelionė po pinigų pasaulį“, kurioje bus galima sužinoti apie pirmuosius pinigus žmonijos istorijoje, kaip seniau buvo baudžiami pinigų klastotojai, kaip atrodytumėte ant popierinio banknoto ir kt.

Taip pat bus rodomi dokumentiniai filmai: „Iš valstybės istorijos“, „Zikaras. Laisvės paminklo kūrėjas”. „Monetos“ ir „Banknotai“. Lankytojai bus kviečiami į paskaitas-žaidimus „Lietuvos banko šimtmetis“ ir „Litų šimtmetis“.

123RF.com nuotr. / Monetos
123RF.com nuotr. / Monetos

Kur? Lietuvos banko Pinigų muziejus, Totorių g. 2/8, Vilnius

Šilutėje – kino filmų naktis

Šilutėje Europos muziejų nakties renginiai prasidės penktadienio vakarą. Hugo Šojaus muziejuje 18 val. prasidės iškyla „Kilmingajame Rytų Prūsijos dvare, kai baltais žiedais sninga“. Vakaro dalyviai kviečiami pasipuošti žmonių bendrystę ir taiką simbolizuojančios baltos spalvos rūbais. Svečių laukia koncertai, smagios užduotys ir dovanos.

Muziejaus nuotr./Iškyla prie Hugo Šojaus muziejaus Šilutėje
Muziejaus nuotr./Iškyla prie Hugo Šojaus muziejaus Šilutėje

Nuo 20 val. 30 min. iki 24 val. svečiai kviečiami į filmų vakarą. Muziejuje bus rodomi kino seansai: „Siaubo rūsyje“, „Animacijos palėpėje“, „Trumpo metro stotelėje“.

Kur? Hugo Šojaus muziejus, Lietuvininkų g. 4, Šilutė

Vakarinis pasivaikščiojimas Oginskių takais

Rietave šeštadienį miestelėnai ir svečiai kviečiami į Rietavo Oginskių muziejaus kiemelį. Nuo 20 val. visi bus kviečiami pasivaikščioti Oginskių rezidencijos takais. Nuo 21 val. laukia režisieriaus Justino Lingio sukurtų videofilmų apie Oginskius peržiūra. Renginiai tęsis iki sutemų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Rietavas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Rietavas

Kur? Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejus, L.Ivinskio g. 4, Rietavas

Jūrų muziejuje – paroda apie jūrų taršą

Jūrų muziejus šeštadienį 19 val. atvers parodą „Adatos jūrai“. Tai tarptautinis rankdarbių kūrėjų projektas, kalbantis apie Baltijos jūros taršą ir kviečiantis viešai diskusijai dėl neatsakingo žmogaus elgesio pasekmių jūrai. Projektas surengtas bendradarbiaujant Baltijos jūros šalių tekstilininkams.

Po diskusijų, keitimosi nuomonėmis ir pasidalinimo patirtimi, buvo sukurta 12 menininkų darbų, kalbančių apie šiandienos Baltijos problemas.

Jūrų muziejaus nuotr./Jūrų muziejaus erdvėse bus atveriama tekstilininkų paroda, kurioje atspindima Baltijos jūros taršos problema.
Jūrų muziejaus nuotr./Jūrų muziejaus erdvėse bus atveriama tekstilininkų paroda, kurioje atspindima Baltijos jūros taršos problema.

Kiekvieną kūrinį lydi menininko mintys apie ekologinę Baltijos jūros situaciją. Parodos atidarymo metu rengiamos kūrybinės dirbtuvės. Po parodos muziejaus biologas pristatys akvariume gyvenančias jūrų adatas bei atvers akvariumo laboratorijų patalpas, kurios paprastam lankytojui nėra matomos. Biologas parodys ir papasakos, kaip dauginamos ir auginamos šios egzotiškos jūrų žuvys.

Kur? Lietuvos jūrų muziejus, Smiltynės g.3, Klaipėda

Stragnų II kaime atvers mauzoliejų

Klaipėdos rajone, Priekulės seniūnijos Stragnų II kaime, šį savaitgalį lankytojams bus atverta koplyčia-mauzoliejus. Šis statinys apipintas legendomis. Manyta, kad ji pastatyta XIX–XX amžių sandūroje. Ją savo mirusiai žmonai statyti galėjo masonų ložei priklausęs Bronackis. Esą rūsyje ji buvo palaidota, o viršuje rengtos pamaldos.

Pokariu koplyčia buvo nuniokota, tačiau rajono valdžia pasiryžo ją atstatyti. Darbai truko trejus metus ir pagaliau statinys Stragnuose atveriamas smalsuoliams.

Organizatorių nuotr./Stragnų II kaimo koplyčia – mauzoliejus
Organizatorių nuotr./Stragnų II kaimo koplyčia – mauzoliejus

Svečiai kviečiami šeštadienį, 21 val. Žadamas šviesų ir garso renginys.

Kur? Stragnų II kaimas, Priekulės seniūnija

Palangos „Anapilyje“ gali vaidentis

Palangos kurortų muziejus, įsikūręs viloje „Anapilis“, taip pat prisijungia prie Europos muziejų nakties. Muziejus smalsiems naktinėtojams atsivers 19 val. ir veiks iki vidurnakčio.

„Naktinis lankymas nemokamas, tačiau įspėjame apie sklindančius gandus, jog viloje „Anapilis“ vaidenasi“, – sako renginio organizatoriai.

Muziejaus nuotr./Palangos kurorto muziejus įsikūręs legendiniame „Anapilyje“
Muziejaus nuotr./Palangos kurorto muziejus įsikūręs legendiniame „Anapilyje“

Kur? Birutės al. 34A, Palanga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius