Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionaliniai parkai, kuriuos būtina aplankyti gamtos mylėtojams

Labai dažnai keliaudami po užsienio šalis tiesiog negalime atsigrožėti jų gamta – sniego kalnai, ilgiausios upės ir giliausi ežerai. Tačiau ar žinote, kad būtent Lietuvos gamta dažnam užsieniečiui yra pati gražiausia ir gniaužianti kvapą?
Kuršių nerijoje
Kuršių nerijoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokiam keliautojui labai praverstų kelionių vadovas, kuriame išsamiai aprašyti ne tik mūsų šalies miestai ir čia organizuojamos pramogos, bet ir nuostabius gamtos turtus saugantys nacionaliniai parkai.

Būtent tokį leidinį ką tik išspausdino leidykla „Terra Publica“. Išsamus kelionių vadovas anglų kalba „Lithuania Travel Guide“ bus pristatomas tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje ADVENTUR.

Knygos viršelis/Lithuania-travel-guide_knyga_72RGB
 

Ten galėsite jį pavartyti ir įsigyti. O kol kas siūloma prisiminti, kokiais nacionaliniais parkais galime didžiuotis.

Gintaro nuotr. /Vaizdai nuo Ginučių piliakalnio
Skaitytojo Gintaro nuotr. /Vaizdai nuo Ginučių piliakalnio

Aukštaitijos nacionalinis parkas – ežerų gausybė

Keliaujant po Aukštaitijos nacionalinį parką, būtina išvysti Tauragnų ežerą. Juk tai pats giliausias ežeras Lietuvoje. Jo ilgis – 9,5 km, o gylis – net 62,5 m. Na, o jei kelionės maršrutas pasuktų Labanoro regioninio parko link, ten atrastumėte 300 didelių ir mažų ežerų bei 30 upių ir upelių!

Viešint Aukštaitijos nacionaliniame parke, verta užlipti į Ginučių apžvalgos bokštą ir pasigrožėti gamtovaizdžiu iš 60 m aukščio. Ginučiuose rasite ir vandens malūną, kuris yra įtrauktas į kultūros paveldo objektų sąrašą.

Po Žemaitijos nacionalinį parką – pažintiniais takais

Tikra Žemaitijos nacionalinio parko įžymybė yra Platelių ežeras. Nuo netoliese stovinčio apžvalgos bokšto galėsite apžvelgti visą ežerą, jame esančias salas ir nuostabias apylinkes.

Tomo Baranausko nuotr./Jo didenybė Platelių ežeras su salomis
Tomo Baranausko nuotr./Jo didenybė Platelių ežeras su salomis

Keliaujant aktyviai, tikrai verta aplankyti Šeirės pėsčiųjų ir dviračių taką. 4,1 km besitęsiantis takas atskleis nuostabų Šeirės miško grožį. Nustebsite pamatę Gaudupio pelkę, galėsite pasidžiaugti neįprastais augalais, o vasarą ir rudenį – grybais ir laukiniais gyvūnais.

Žemaitijos nacionaliniame parke driekiasi ir Paplatelės (2,3 km) bei Plokštinės (3,2 km) pažintiniai takai. Paplatelės takas nustebins skulptūromis aplink ežerą ir apžvalgos bokštu, o Plokštinės takas – niekad neužšąlančiu Pilelio šaltinėliu ir tankiais miškais.

Pajūrio grožis Kuršių nerijos nacionaliniame parke

Mūsų visų mylimas pajūris tikrai nustebins svečius iš užsienio. Vien ko vertos Parnidžio kopa ir Nida! O ir kiekvienas Kuršių nerijoje esantis kaimelis, toks kaip Preila (jame dabar gyvena apie 150 gyventojų), išties verčia pasijusti ypatingai.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Parnidžio kopa
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Parnidžio kopa

Juodkrantėje būtina aplankyti mistiškąjį Raganų kalną ir stebėti kormoranus. Be šių paukščių Kuršių nerijos jau negalėtume įsivaizduoti. Pasigrožėkite pajūriu ir išbandykite 52 km ilgio dviračių taką.

Senųjų kaimų dvasia Dzūkijoje

Keliaujant po Dzūkijos nacionalinį parką, neįmanoma nepastebėti Merkinės piliakalnio. Nuo jo atsiveria nuostabi Nemuno ir Merkio upių santaka bei neaprėpiami miškai. Nacionaliniame parke gausu senųjų kaimų, tai – Zervynos, Marcinkonys, Žiūrai, Musteika ir kt.

Pasivaikščiojus po šiuos kaimus, rodos, atsiduri senovėje ir lauki, kol iš kokio namelio išeis tautiniais drabužiais pasipuošusi moteris.

M.Abramavičiaus nuotr./Šaltinis Ūlos akis
M.Abramavičiaus nuotr./Šaltinis Ūlos akis

Viena Dzūkijos nacionalinio parko įdomybių – Ūlos akis. Tai mažas ežerėlis (4 m ilgio ir 3,4 m pločio), tyvuliuojantis kairiajame Ūlos upės krante. Ūlos akis yra skaidri kaip lietaus lašas, kartais jos vanduo ima savaime burbuliuoti.

Tai tik keletas mūsų šalies vietų, kurias galite aplankyti ir parodyti svečiui iš užsienio.

„Lithuania Travel Guide“ – kelionių gidas, padėsiantis atrasti ir pažinti Lietuvą. Šios knygos pristatymas vyks Tarptautinės turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodos ADVENTUR metu, sausio 23 dieną (šeštadienį), 13.30–14.30 val. 5.5 konferencijų salėje. Knygą pristatysime lietuvių kalba.

Pristatyme dalyvaus šio kelionių vadovo sudarytojas, keliautojas ir fotografas Vytautas Kandrotas, Anykščių regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka, Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubo pirmininkas Gerimantas Statinis, šios knygos redaktorius Francis Whyte (Kanada), „Medaus slėnio“ savininkas Ovidijus Jasinskas.

Pristatymo metu kviesime paskanauti specializuoto medaus gamybos ūkio „Medaus slėnis“ produktų. Jie 2015 m. Europos Komisijos vykdomame projekte EDEN pelnė 7-ąją vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius