-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą Lietuvoje: ekspedicija „Titaniko lietuvių“ pėdsakais

Jų buvo keturi: iš Marijampolės kilęs kunigas Juozas Montvila, žydas nuo Ignalinos Eliezeras Gilinskis, sūduvis Simas Baniulis ir kapitonas iš Žemaitijos Liudvikas Stulpinas. Jų visų likimai susikryžiavo tragišką 1912 m. balandžio 14-osios naktį, kai didžiausiam ir prabangiausiam to meto laivui „Titanikas“ kelią į Niujorką pastojo milžiniškas ledkalnis.
„Titaniko“ ekspedicija
„Titaniko“ ekspedicija

Iš daugiau nei 2 tūkst. juo plaukusių keleivių išsigelbėti pavyko tik 703. Tarp jų lietuvių nebuvo... Minėtas kapitonas L.Stulpinas tąnakt plaukė laivu „Birma“, kuris vienas pirmųjų priėmė „Titaniko“ SOS signalą ir suskubo jam į pagalbą.

„Tuoj sukaks 102 metai nuo didžiausios jūrų katastrofos nekaro metu. Susidomėjimas šiuo istoriniu įvykiu neblėsta, o lietuvių vaidmuo jame dar mažai žinomas ir pačioje Lietuvoje. Nusprendėme jį prisiminti siūlydami keliauti po vietas, vis dar menančias šimtmečio nelaimę. O jų – netikėtų, įdomių ir išsibarsčiusių po visą Lietuvą – išties nemažai. Gilindamiesi į šią istoriją galbūt atrasime naujų vietų mūsų krašte ir pažinsime jį kitu aspektu“, – naujo teminio turo idėją pristato „LToursIDEAS“ vadovė Jurgita Gabartienė.

Vienos dienos turo metu planuojama aplankyti „Titaniko“ šimtmečiui skirtą paminklą prie sienos su Karaliaučiumi, gimtas kunigo J.Montvilos žemes, vietą, kurioje jo motina išgirdo apie sūnų ištikusią nelaimę. Taip pat ekspedicijos dalyviai turės galimybę pamatyti originalą knygos, kurį kunigas gabeno liūdno likimo laivu į JAV. Gidas primins ir lietuvį Simą Baniulį, kuris laivu plaukė įsislaptinęs.

„Titaniko“ ekspedicija
„Titaniko“ ekspedicija

Kitų „Titaniko lietuvių“ – E.Gilinskio ir L.Stulpino – pėdsakais rengiama antra ekspedicijos dalis.

Turo atmosfera bus kuriama ne tik lankant numatytas vietas, bet ir kitomis tematinėmis detalėmis: ekspedicijos pradžia prie sostinės objekto – legendinio laivo bendrapavardžio, kelionės metu rodomu filmu ir skambančia muzika bei, kelionės pabaigoje, – protmūšiu, kurio laimėtojai bus apdovanoti specialiais kelionių marškinėliais.

Abiejų turų konsultantės – knygos „Titaniko lietuviai“ autorės Gerda Butkuvienė ir Vaida Lowell.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius