-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Poilsis Nidoje – tik turtuoliams?

Dvi paros apartamentuose – už 900 eurų. Tai – ne klaida, būtent tokio turinio skelbimą galima rasti populiariausiame trumpalaikės nuomos skelbimų portale. Ar iš tiesų Neringoje atostogauti sau gali leisti tik išrinktieji? Neringos verslininkai tikina, kad tikrai ne ir rekomenduoja į Kuršių neriją poilsiauti vykti būtent rugsėjį, kai oras dar pakankamai geras, o apgyvendinimo ir paslaugų kainos – jau ne vasaros piko lygio.
Nida
Nida / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Rugsėjo viduryje į Nidą praleisti savaitgalį su vyru ir sūnumi nusprendusi Lina sako negalėjusi patikėti savo akimis, kai išankstinio nakvynės rezervavimo puslapyje išvydo apartamentų Nidoje kainą.

„Galvoju, gal rugsėjį nulėkti į Nidą, bet dabar mąstau, ar akyse nesivaidena: už dvi naktis 900 eurų. Ar čia žmonės pamišo visai?“ – svarstė moteris.

Apartamentai, kuriuose gali apsistoti keturi asmenys, yra pačiame Nidos centre, puikiai įrengti su visais patogumais. Vis dėlto net netoli esantis viešbutis Linos norimam laikotarpiui siūlo apsigyventi už mažesnę kainą.

Apartamentų Nidoje kaina dviem paroms – 900 eurų
Apartamentų Nidoje kaina dviem paroms – 900 eurų

Gyveni ilgiau – moki mažiau

„Už tokią sumą Lietuvoje net nesinuomoja niekas“, – į klausimą apie tai, ar Booking.com esantis skelbimas teisingas, atsakė apartamentus nuomojantis Darius Aukščiūnas. Tačiau nepaneigė, kad jo atstovaujamų apartamentų nuoma brangi.

Pasak verslininko, jis orientuojasi į tuos poilsiautojus, kurie Nidoje nori praleisti ne porą dienų, o ilgesnį laiką – bent jau savaitę. Tuomet esą ir apartamentų nuomos kaina mažėja iki 150 eurų.

„Ką žmogus per vieną dieną gali spėti? Nieko“, – įsitikinęs ne vienerius metus Nidoje apartamentus nuomojantis vyras. Trumpam į Neringą atvykstantiems poilsiautojams jis paprastai pasiūlo rinktis nakvynę pas kitus. „Bent jau aš taip darau – siunčiu pas kitus“, – atsakydamas į klausimą apie „baltą konkurenciją“ tarp Nidos verslininkų, sakė D.Aukščiūnas.

Apartamentus jis nuomoja ne tik vasarą, tačiau, sako, jog ne sezono metu (rudenį, žiemą ir pavasarį) dažniausiai čia apsistoja nuolatiniai klientai, „žinantys, kur ir ko atvažiuoja į Nidą“.

„Naujiems metams apartamentų nenuomojame“, – dar vieną kiek netikėtą sprendimą paminėjo verslininkas.

Poilsiautojai: „Kitais metais gal net ir šaligatviai bus mokami“

Šiemet atostogauti Kuršių nerijoje pamėgę turistai turėjo plačiau atverti pinigines – nuo birželio 20-osios iki rugpjūčio 20-osios dienos įvažiavimo mokestis į Neringą siekė 20 eurų. Pernai jo kaina buvo tik 5 eurai. Šiuo metu (ir iki birželio 20 d.) įvažiavimas į Neringą vėl kainuoja 5 eurus.

Para Nidoje mums kainavo – 130–140 eurų, sakė keletą metų čia atostogaujanti šeima.

Atostogauti į Nidą rugpjūtį vykusi vilniečių Jasinskių šeima, kurioje – du suaugę žmonės ir du 2-6 metų vaikai, skaičiavo, kad būsto nuoma savaitei kainavo 700 eurų, dar apie 300 eurų buvo skirta maistui, keltui, ekologijai.

„Valgydavome dažniausiai namuose, tik porą kartų pietavome kavinėje. Bet net ledai ir batonas ten kainuoja brangiau. Kitais metais tikrai nebevažiuosime, nes ir šaligatviai tuoj bus mokami“, – vaizdingai kainų padidėjimą apibūdino Austėja Jasinskienė.

Iki šiol Nidoje jos šeima atostogaudavo kasmet. Tačiau po šių metų atostogų suprato, kad pamėgtą vietą teks keisti į pigesnę.

Tokių kaip Austėja – ne vienas. Net pramogų pasaulio ir televizijos žvaigždės, pavyzdžiui, TV laidų vedėjas ir prodiuseris Edvardas Žičkus, yra užsiminę, jog užsienyje galima gerokai pigiau ilsėtis nei Lietuvos pajūryje ir Neringoje.

„Nidos namai“
„Nidos namai“

Sezonas buvo vidutiniškas

„Šiemet vasara buvo nei gera, nei bloga – tokia per viduriuką. Aš manau, kad įvažiavimo pabrangimu per daug spekuliuojama. Jis neturėjo didelės įtakos turistams. Daugiausia lėmė prastas oras“, – sakė Neringos turizmo ir verslo asociacijos prezidentė Irma Baltrušaitienė.

Rudenį Neringoje daug grybų, tapytojų, fotografų – reikia važiuoti ir mėgautis, –kvietė Neringos turizmo ir verslo asociacijos vadovė.

Anot jos, Neringos kurortuose visada buvo ir taupančių, ir ne. „Iki Žolinių važiuojantys tikrai netaupė. Be to, dauguma čia poilsiaujančių žino, kur važiuoja ir ką gaus – kokybę, ramybę, poilsį“, – kalbėjo pašnekovė.

Nors kitą savaitę baigsis kalendorinė vasara, sezonas Neringoje dar nesibaigia.

Rugsėjis čia yra kurortinis mėnuo. „Tuomet Neringoje prasideda įvairūs plenerai, kiti kultūriniai renginiai, todėl labai daug kas planuoja atostogas būtent rugsėjį. Oras paprastai būna neblogas, o kainos – ne vasaros piko. Nuomojamo būsto kainos, priklausomai nuo savaitės, gali kainuoti 20 iki 40 proc. mažiau nei vasarą“, – sakė I.Baltrušaitienė.

Tikslios statistikos nėra

Nors, skirtingai nei Palangos, Neringos verslininkai besibaigiančia vasara nesiskundžia, turistų šiemet Neringoje apsilankė mažiau. Pavyzdžiui, Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ duomenimis, sausio-liepos mėnesiais Nidoje viešėjo 34 proc. mažiau turistų nei pernai tuo pačiu metu.

„Jeigu dar palygintume lankytojų skaičių tik 2015 m. ir 2016 m. vasaros mėnesiais t.y. birželio ir liepos, tai lankytojų sumažėjimas siekia net 36 procentus“, – sakė Nidos Turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė Kristina Vaičienė.

Tiesa, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad pasaulyje keičiasi turizmo informacijos tendencijos, t. y. turizmo informacijos sklaida keliasi į internetinę erdvę – daug lankytojų susirenka informaciją dar būdami namuose, per internetą, taip pat jie keliauja su išmaniaisiais telefonais, todėl jiems nebėra poreikio užeiti į TIC.

TIC daugiausia apsilanko užsieniečiai. Pavyzdžiui, 2015 m. Nidos Turizmo informacijos centre apsilankė 47 221 lankytojas, iš kurių lietuvių buvo 31 proc., užsieniečių – 69 proc. Panašios tendencijos ir šiemet: 2016 m. sausio-liepos duomenimis viso lankytojų buvo 18 319; iš jų lietuvių – 33 proc., užsieniečių – 67 proc.

Užsieniečių, besilepinančių atostogomis Nidoje, dešimtukas šiemet yra toks: pirmauja vokiečiai, po jų seka lietuviai, toliau rusai, latviai, prancūzai, estai, ispanai, šveicarai, olandai ir italai.

„Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad į Turizmo informacijos centrą daugiau užeina užsieniečiai (ir tai suprantama), nes būtent, jie ieško informacijos apie naują jiems kryptį.

Tuo tarpu lietuviai ir taip pakankamai gerai žino šią teritoriją, todėl neužsuka čia. Bet tai nereiškia, kad jų Neringoje yra mažiau“, – sakė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius