Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeštadienį – Plukių žydėjimo šventė Vilniaus rajone, Dūkštų ąžuolyne

Siūlome paskutinės minutės planą tiems, kas dar neapsisprendė, ką veiks šeštadienį. Balandžio 30 d. visi gamtos ir pavasario mylėtojai laukiami tradicinėje Plukių žydėjimo šventėje Dūkštų ąžuolyne, Vilniaus rajone.
Plukės jau žydi
Plukės jau žydi / Organizatorių nuotr.

Šiemet šis nemokamas renginys kaip niekad gausus veiklomis – aktyviomis, įtraukiančiomis ir supažindinančiomis su visad įdomiu gamtos pasauliu. Renginys, skirtas visų amžių ir pomėgių dalyviams, tęsis nuo vidudienio iki pat saulės laidos.

Plukių žydėjimo šventė prasidės bėgimu „Didžiausios Lietuvos sengirės takais“. 12 val. startavę bėgikai įveiks vaizdingą 6 kilometrų ilgio distanciją lietuviškos sengirės ir kalvotų jos apylinkių takais. Bėgime gali dalyvauti visi norintys! Daugiau informacijos ir registraciją dalyviai ras Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos internetinėje svetainėje www.lbma.lt

Organizatorių nuotr./Ekskursija su parko gamtos gidu
Organizatorių nuotr./Ekskursija su parko gamtos gidu

12.30 val. pagrindinėje Dūktų ąžuolyno aikštelėje regioninio parko gamtos gidas pakvies į 1,5 val. truksiančią ekskursiją. Čia, pačiame didžiausiame ir viename seniausių natūralių ąžuolynų visoje šalyje, išgirsite intriguojančias istorijas apie jo gyventojus. Pavyzdžiui, ar girdėjote apie lyg paukščius „čiulbančias“ varles – raudonpilves kūmutes? Ekskursijos metu gamtos gidas atskleis šią ir kitas senojo ąžuolyno paslaptis.

Organizatorių nuotr./Susitikimas su fotografu M.Čepuliu
Organizatorių nuotr./Susitikimas su fotografu M.Čepuliu

14 val. laukinės gyvūnijos mylėtojai bus kviečiami į susitikimą „Gamtos fotografija pagal Čepulį“. Joje visiems žinomas charizmatiškasis ornitologas, gamtos fotografas Marius Čepulis gyvai papasakos apie savo veiklos nuotykius ir iššūkius. Kaip padaryti didžiausių gamtos slapukų portretą? Ar lengva apsimesti kelmu arba žolių kupstu, ir kas – gamta jį ar jis gamtą – dažniausiai pergudrauja laukinių fotosesijų metu?

Organizatorių nuotr./Laukinio maisto pamoka su žoliautoja Ieva Šidlaite
Organizatorių nuotr./Laukinio maisto pamoka su žoliautoja Ieva Šidlaite
Organizatorių nuotr./Patiekalai iš laukinių augalų
Organizatorių nuotr./Patiekalai iš laukinių augalų

15 val. prasidės išskirtinė veikla – praktinė „laukinio“ maisto pažinimo pamoka. Jos metu žoliautoja Ieva Šidlaitė papasakos ir parodys ką, be šašlykų, galima valgyti atsidūrus gamtoje, kurie žolynai valgomi vietoje špinatų, kurie – vietoje šparagų, kas valgomo yra po žeme ir iš ko pasigaminti miltų, ką galima dėti į salotas ir kuo pagardinti mėsos patiekalus, kas tinka į alų ir ką užpilti degtine.

Ekstremalesnių įspūdžių mėgėjus ekologas Aivaras Jefanovas 15 val. pakvies į medžių milžinų aukštalipystės pradžiamokslį. Užsiėmimo metu susipažinsite su medžių laipiojimo būdais ir tam skirta įranga, medžių milžinų gyvenimu ir gyvūnija, kuri randa prieglobstį juose. Drąsiausi galės išbandyti virvių trasą – kylant medžių milžinų kamienais aukštyn iki pat viršūnių, bus galima susipažinti su kiekvieno medžio pasauliu iš arčiau. Ir, žinoma, pasigrožėti vaizdu iš paukščio skrydžio!

Organizatorių nuotr./Medžių aukštalipystės pradžiamokslis
Organizatorių nuotr./Medžių aukštalipystės pradžiamokslis

16 val. gamtininkas, operatorius ir režisierius Mindaugas Survila pristatys kuriamą unikalų dokumentinį filmą „Sengirė“. Kūrinys, kuris kino centrų sales turėtų pasiekti 2017 m., žiūrovams leis “įžengti” į Lietuvos sengirių glūdumas ir pamatyti ten vis dar glūdinčius stebuklus. M.Survila ne tik papasakos apie šio projekto – jo gyvenimo tikslo – įgyvendinimo nuotykius, bet ir pakvies pažinti gamtos operatoriaus darbą maskuojančioje palapinėje.

Organizatorių nuotr./Dokumentinio filmo „Sengirė“ kūrimo pristatymas
Organizatorių nuotr./Dokumentinio filmo „Sengirė“ kūrimo pristatymas

16.30 val. prasidės inkilų gaminimo dirbtuvės visai šeimai. Jų metu ornitologas Gintaras Malmiga ne tik padės susikalti inkilą varnėnui, bet ir papasakos, kodėl paukščiai čiulba, su kokiais iššūkiais susiduria perėjimo ir migracijos metu, kaip vilioja partnerius ir kokios gyvenimiškos dramos vyksta šių sparnuočių pasaulyje. Pagamintus inkilus varnėnams (arba didžiosioms miegapelėms!) bus galima pasiimti namo (3 € auka už medžiagas) arba padovanoti regioniniam parkui.

Organizatorių nuotr./Inkilų gamybos dirbtuvės
Organizatorių nuotr./Inkilų gamybos dirbtuvės
Organizatorių nuotr./Bus gaminami inkilai ne tik varnėnams, bet ir didžiosioms miegapelėms
Organizatorių nuotr./Bus gaminami inkilai ne tik varnėnams, bet ir didžiosioms miegapelėms

Renginys baigsis Vytauto V.Lansdbergio koncertu. 18 val., baltų plukių apsuptyje, rašytojas, režisierius ir bardas padovanos jaukų muzikinį susitikimą. Kaip ir visi kiti šio kūrėjo pasirodymai, koncertas bus jaukus, gyvas ir praturtinantis – visai toks, kokia yra senojo Dūkštų ąžuolyno gamta.

Organizatorių nuotr./Vytautas V. Landsbergis
Organizatorių nuotr./Vytautas V. Landsbergis

Šventės metu taip pat veiks Neries regioninio parko info-punktas, mini-kavinė po atviru dangumi, vaikų žaidimų aikštelė. Norintys prisidėti prie Dūkštų ąžuolyno išsaugojimo ir čia esančio pažintinio tako priežiūros bus kviečiami įsigyti parko lankytojo bilietą, kainuojantį 1 €. Bilietais bus prekiaujama renginio vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius