Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Be sienų“ Nepalas. 6. Iš Himalajų kalnų tiesiai ant motociklų ir į džiungles susitikti akis į akį su raganosiu, drambliu bei tigru

Mėlynas Pulsaras įsidrąsina ir riaumodamas lenkia ilgą sunkvežimį. Lygus asfaltas pasibaigia, o duobėtas žvyras nejuokais išgąsdina vairuotoją. Paniškai užspaudus stabdžius susiskersuoja priekinis ratas. Vairuotojas ore atlieka kūlverstį, o motociklas čiuožia ant šono. Lėtinu greitį ir stengiuosi pats neišsidrėbti. Pro galinį veidrodėlį matau augančią žmonių minią. Bėgdamas į įvykio vietą girdžiu riebų nelietuvišką keiksmažodį. Iš kitos gatvės pusės atskubėjęs vaistininkas pasitaria su iš niekur atsiradusiais pareigūnais ir vedasi apibrozdintą keikūną. Vaistinėje nuskamba visą gyvenimą farmacininko taupyta frazė: „Panele, nusiimkite kelnes“. Nepaliečio rankose prieš dvi valandas motociklininkės karjerą pradėjusi Berta. Krikštas skaudus, bet be didelių nuostolių. Kita mergina užsispirtų ir sakytų – kelionė baigta, Berta juokiasi ir sutvarstyta ragina važiuoti toliau.
Berta Tilmantaitė po griuvimo nuo motociklo
Berta Tilmantaitė po griuvimo nuo motociklo / Be sienų nuotr.

Baigę žygį Himalajais, sostinėje neužsisėdėjome. Atstatėme jėgas be soties kimšdami Katmandu kavinėse ir kaip reikiant pavakaroję su Iceland Peak‘ą pasiekusiais lietuvaičiais. Mūsų trijulę papildė du trisdešimtmečiai. Argentinietis banglentininkas Lukas planavo prisijungti senokai, o netikėtai sutiktas lietuvaitis programuotojas Rokas per naktį priėmė paskutinės minutės pasiūlymą. Surinkome visą baikerių klubą: trys Pulsarai, Yamaha ir čioperiukas Bajaj Avenger. Vienas paskui kitą riedame vingiuotais kalnų keliukais. Apsiniaukęs dangus suraižytas liepsnojančiu kalaviju pradeda griausmingai verkti. Pakelės užeiga priglaudžia vakarienei ir nakvynei uodų tinklelyje.

Be sienų nuotr./Paulius ir Berta
Be sienų nuotr./Paulius ir Berta

Ryte visi nekantrauja pajudėti ir pirmajame posūkyje motociklų grandinė nutrūksta. Besivejanti Berta pražiopso posūkį į Lumbini. Pasiklydusią vairuotoją sustabdę Indijos pasieniečiai, neleidžia nelegalei  kirsti sienos ir liepia grįžti atgal į Nepalą. Sulaukę klajoklės kartu įvažiuojame į mitinę Budos gimtinę.

Be sienų nuotr./Budos gimtinė  Lumbini
Be sienų nuotr./Budos gimtinė – Lumbini

Gerokai seniau nei kas nors iš gyvųjų pamena, sode vaikščiojusi mergina pailso ir atsirėmė į medį. Nors nuo nėštumo pradžios buvo prabėgę vos keli mėnesiai, iš jos pažasties iškrito ūgtelėjęs kūdikis. Jis žengė septynis žingsnius ir pėdsakuose pražydo septyni lotoso žiedai. Apsidairius žiedų nebesimato, bet sodas išliko nepakitęs.

Be sienų nuotr./Pasipildžiusi Be sienų komanda narao po Nepalo džiungles
Be sienų nuotr./Pasipildžiusi „Be sienų“ komanda naršo po Nepalo džiungles

Prasilenkę su budistų piligrimų pulkais pasiekiame Bardia nacionalinį parką. Tiesa ir vėl išsiblaškę. Šį kartą pametėme Paulių, kurio principingas motociklas retsykiais užsispiria ir nusprendžia pailsėti nuo vietiniais standartais neįprastai sunkaus vairuotojo. Mūsų laukia vienas paskutinių pasaulyje safarių, kurį galima patirti pėsčiomis. Kiekvienas gauname po bambukinę lazdą ir išklausome instrukciją, kaip elgtis džiunglėse: „Nuo raganosių bėkite zigzagais ir lipkite į aukščiausią medį, dramblius gąsdinkite triukšmaudami, o susidūrus su tigru, nenuleiskite akių, prarykite baimę. Eime, jūs pasiruošę“. Artėdami prie upės sutinkame saulėje besikaitinantį krokodilą ir gidas toliau instruktuoja: „Kaip perbristi per krokodilų pilną upę?“. „Nesijaudinkite jie žvėrių susirinkime“, – draugiškai ekspertą kumšteli Paulius.

Be sienų nuotr./Tolumoje  raganosis ir tigras
Be sienų nuotr./Tolumoje – raganosis ir tigras

Kelionė motociklu, pasivaikščiojimas ir grynas oras paveikė migdančiai. Paspoksojęs į už 300 metrų besipliuškenantį raganosį, po galva pasidedu kuprinę ir saldžiai užsnaudžiu. Sapnui išstumiant sąmonę į antrą planą jaučiu, kaip kažkas karštligiškai purto ranką. Pramerkęs akis regiu šmaikštųjį gidą, kuris pirštu spaudžia lūpas ir tempia mane prie kanalo. Tolumoje ausimis mojuoja dramblys, kiek arčiau raganosis vis dar nebaigė švarinimosi procedūrų, o iš už krūmų, galantišku žingsniu neskubėdamas per sceną žengia tigras. Gidas griebiasi už galvos ir nukritęs ant žemės kojomis spardo orą. Kaip skirtingai viename paveiksle dera keturios gyvūnų rūšys. Dvikojai visai nepanašūs į dominuojančius.

Daugiau „Be sienų“ nuotykių rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius