Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvės moters žygis į Everestą prasideda: Edita Nichols jau išvyko į Himalajus

Antradienį po pietų Ženevos oro uoste į lėktuvą įsėdusi Edita Uksaitė-Nichols pakilo skrydžiui į Nepalo sostinę Katmandu. Vienintelė moteris lietuvė jau du kartus įveikusi 8 km kalnus po kelių savaičių su trispalve rankose bandys įveikti ir Everestą. Savo žygį į aukščiausią pasaulio viršukalnę moteris skiria skurdžiam Afrikos regionui – Saheliui.
Edita Nichols Ženevos oro uoste prieš pat išvykimą į Himalajus
Edita Nichols Ženevos oro uoste prieš pat išvykimą į Himalajus / Editos Nichols archyvo nuotr.
Editos Nichols archyvo nuotr./Edita Nichols Ženevos oro uoste prieš pat išvykimą į Himalajus
Editos Nichols archyvo nuotr./Edita Nichols Ženevos oro uoste prieš pat išvykimą į Himalajus

„Šiandien išvykstu į kelionę, per kurią bandysiu įkopti į Everestą iš šiaurinės pusės. Tai bus sunkesnis žygis, nei kylant pietine kalno puse. Tačiau tuo pat metu bus ir mažiau kopiančių greta. Šiek tiek jaudinuosi, tačiau esu pasiruošusi“, – prieš pat skrydį redakcijai pranešė Edita.

Edita taip pat pranešė, kad Kinija, iš kurios ji kops į viršų, blokuoja „Word Press“ paslaugą, per kurią ji pildydavo savo interneto dienoraštį. Kinija taip pat blokuoja socialinį tinklą „Facebook“, kuriame moteris irgi pateikdavo naujienas. Nepaisant to, Edita rado būdą kartkartėmis papildyti savo tinklaraštį.

„Mano draugas Paulas yra pasiryžęs man padėti. Tad dienoraštis gyvuos! Dienoraštį pildys Paulas, gavęs žinių iš manęs. Jis taip pat dienoraštyje žymės mano buvimo vietą iš nešiojamojo GPS įrenginio, kurį vežuosi su savimi“, – informavo Edita.

Šviežiausias naujienas apie Editos kelionę į Everestą taip pat bus galima sužinoti ir portale 15min.lt. Naujienos bus pateikiamos dviem kalbom – lietuvių ir anglų.

„Metas keliauti ir įgyvendinti savo svajonę. Kita stotelė – Katmandu. Dėkoju savo šeimai, draugams ir rėmėjams, palaikiusiems mane per visą pasiruošimo laikotarpį“, – prieš pat skrydį į Nepalą redakcijai pranešė Edita.

Kops su tarptautine komanda

Editos Nichols nuotr./Manaslu viršūnėje
Editos Nichols nuotr./Manaslu viršūnėje

Vienintelė moteris lietuvė jau du kartus įveikusi 8 km viršūnes į Everestą kops su dešimties žmonių tarptautine komanda, vadovaujama patyrusio alpinisto Philo Cramptono. Jo vadovaujama moteris praėjusį rudenį įveikė Manaslu (8156 m) viršūnę. Komandos vadovas P.Cramptonas Everesto viršūnėje jau yra buvęs ne kartą.

„Šią komanda pasirinkau dėl komandos lyderio patirties. Man patinka jo stilius. Kopiama kaip nepriklausoma alpinistų komanda. Jis sugeba užtikrinti puikią paslaugų kokybę bazinėje stovykloje, surenka nuostabią pagalbininkų šerpų komandą“, – yra sakiusi Edita.

Į Everestą Edita kops kartu su Australijos, Danijos, JAV, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės atstovais. Komandoje bus trys moterys.

Susirinkę Nepalo sostinėje Katmandu, jau kitą dieną žygio dalyviai leisis į kelionę Kinijos sienos link. Planuojama, kad visa ekspedicija truks apie du mėnesius. Kelionės trukmę gali koreguoti gamtinės sąlygos ir kiti nenumatyti veiksniai.

Kelionė gali užtrukti 60 dienų

Everestą planuojama šturmuoti iš šiaurinės pusės. Susirinkę Katmandu, alpinistai čia užtruks dar kelias dienas, kol baigs tvarkyti visus reikalingus formalumus, gaus leidimus kopimui, Tibeto vizas.

Maždaug po savaitės Edita su savo bendrakeleiviais jau turėtų būti bazinėje stovykloje, įkurtoje 5 200 metrų virš jūros lygio.

Atvykę į bazinę stovyklą, ekspedicijos dalyviai turės griežtai laikyti aklimatizacijos tvarkaraščio. Kopiant aukščiau ir aukščiau, žmogaus organizmas turi palaipsniui prisitaikyti prie mažėjančio deguonies kiekio. Todėl komandai dienomis teks kilti aukštyn, o nakvoti vėl reikės nusileisti žemiau.

Kaip atrodo kopimo tvarkaraštis tokiame aukštyje, galima pamatyti patyrusio alpinisto Alano Arnette vaizdo medžiagoje. Joje užfiksuotas pernai žiemą vykęs kopimas į Everestą. Editos komandos kopimas nuo žemiau pateikiamos medžiagos skirsis nežymiai.

VIDEO: Alano Arnette aklimatizacija ir kopimas į Everestą

Komanda nusiteikusi ir tam, kad po kelias dienas gali tekti laukti tinkamų oro sąlygų kopimui. Kartais tai būna sunku. Tačiau visi alpinistai žino, kad netinkamu laiku pradėjus kopti subjuręs oras gali visiškai sužlugdyti ekspediciją.

Planuojama, kad ekspedicija iš viso užtruks iki 60 dienų. Kiek tiksliai – kol kas niekas negali prognozuoti.

Žygį į viršūnę skiria skurdžiam Afrikos regionui

Savo ambicingą planą pasiekti aukščiausią pasaulio kalną Edita skiria skurdžiam Afrikos regionui Saheliui. Pavadinusi jį „Everestas Saheliui 2013“ („Everest For Sahel 2013“), Edita tikisi ne tik atkreipti dėmesį į badaujančių šio regiono žmonių problemas, bet ir tikisi surinkti lėšų jiems.

„Kai dirbau Nigeryje, žiniasklaida iš pradžių daug rašė apie šią šalį ištikusią maisto krizę. Tačiau po kiek laiko susidomėjimas sumenko. O žmonės šiuo metu čia kenčia ne tik dėl bado. Šiuo metu – ir dėl ginkluoto konflikto Malyje“, – sako moteris.

Sahelis – tai regionas Vakarų Afrikoje, apimantis aštuonias valstybes. Maisto krizė kilo po to, kai dėl ypač nepalankių gamtinių sąlygų 2011 m. beveik neužderėjo derlius. Maisto atsargų mažėjimas sukėlė kainas. Daugybė šeimų susidūrė su pavojumi likti visai be maisto.

Iš arti pamačiusi kenčiančius žmones, Edita nusprendė, kad gali pabandyti jiems padėti, gali atkreipti dėmesį į jų problemas, gali bandyti surinkti pinigų jiems. Ji sako, kad pamačiusi, kaip šie žmonės kenčia, jos gyvenimas pasikeitė.

„Kelionei į Everestą skiriu savo sunkiai uždirbtus ar skolintus pinigus. Visas savo keliones aš finansuoju pati, kelionėms, taip pat ir šiai, skiriu tik savo asmeninius ar rėmėjų (šios kelionės išlaidas rėmėjai padengia vos 3 proc. – red. past.) pinigus. O visos paaukotos ar žygio metu surinktos lėšos, kurios skiriamos Sahelio žmonėms, patenka ne man, o į Pasaulio maisto banko sąskaitą“, – sako Edita.

Išskirtiniai metai Lietuvos alpinizmui

Šiemet sukanka lygiai 60 metų nuo to momento, kai pirmieji žmonės pasiekė Everesto viršūnę. 1953 m. gegužės 29 d. pirmą kartą žmonijos istorijoje ant aukščiausio pasaulio kalno, užkopę pietiniu šlaitu, atsistojo alpinistas iš Naujosios Zelandijos Edmundas Hillarys ir šerpas Tenzingas Norgay.

Išskirtiniai šie metai ir Lietuvos alpinizmui. Prieš 20 metų, 1993 m. gegužės 10 d., Vladas Vitkauskas tapo ne tik pirmuoju lietuviu, įkopusiu į Everestą, bet ir pirmuoju trijų Baltijos šalių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos) alpinistu, aukščiausioje planetos viršukalnėje išskleidusiu nacionalinę vėliavą. Edita sako, kad tai ją dar labiau įpareigoja.

Iš viso Everesto viršūnėje jau pabuvojo keturi lietuviai. Tai – Vladas Vitkauskas (įkopė 1993 m.), Saulius Vilius (įkopė 2003 m.), Aldas Baltutis (įkopė 2007 m.) ir Darius Vaičiulis (įkopė 2007 m.).

2011-ųjų pavasarį į Everestą bandė kopti pirmoji lietuvė moteris – Aldona Skėraitytė, tačiau susirgusi 7 000 m aukštyje, ji buvo priversta pasukti atgal.

Nors Everesto viršūnę pasiekti susiruošusi Edita jau daug metų negyvena Lietuvoje, ji visuomet pabrėžia esanti lietuvė. Į kalnus ji visada nešasi ir lietuvišką trispalvę, kurią tikisi išskleisti ir ant „Pasaulio stogu“ vadinamo Everesto.

Žygį į Everestą galite paremti ir jūs. Jei norite daugiau sužinoti apie paramą, kurią galite suteikti šiai ekspedicijai, spauskite čia.

Jei norite tiesiogiai paremti Editą, spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius