-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 04 /20:41

Vietos Azijoje, kuriose pasisemsite ramybės ir religinės išminties

Tarkim, kad Azijos šalis jau išnaršėte. Namai pilni nuotraukų ir suvenyrų iš Indonezijos, Tailando, Filipinų ar Indijos. Kuo dar gali sužavėti 30% viso sausumos ploto užimančios ir didžiausiu pasaulio žemynu tituluojamos vietovės? Be jokios abejonės, bent vienas atostogas privalote praleisti dvasinio tobulėjimo ir meditacijos ritmu. „The Beatles“ muzikantų išgirtas Indijos miestas Rishikesh, dievų sala tituluojamas Balis ir ramybe dvelkiantis Tibetas, tai vietos, kurias būtina aplankyti.
Paulius medituoja Indijoje
Paulius medituoja Indijoje / Be sienų nuotr.

Po dvasinės kelionės į Indiją „The Beatles“ išleido albumą

Niekur kitur nerasite tiek daug vienuolynų, jogos mokytojų bei dvasinių patarėjų kaip Indijoje. Vienu įdomesnių kelionės taškų gali tapti jogos sostine tituluojamas Rishikesh miestas. Vakariečiai pasakoja, kad 1968-aisiais čia viešėjo „The Beatles“ vyrukai. Nors kartu su jais vyko ir keletas kitų, ganėtinai gerai žinomų muzikantų bei aktorių, tačiau rokenrolo ketveriukė tuo metu buvo pačiame šlovės zenite. 

„Scanpix“ nuotr./Johnas Lennonas (trečias iš kairės) ir  „The Beatles“
„Scanpix“ nuotr./Johnas Lennonas (trečias iš kairės) ir „The Beatles“

Po kelionės muzikantai stebėjosi nuolatiniu jų dvasinio mokytojo optimizmu, teigė jaučiantys išsivalę ir kupini naujų idėjų. Tai greit užčiuopė ir gerbėjai, Indijoje sukurtos dainos netruko pasirodyti radijo stotyse, o vėliau ir plokštelės pavidalu.

Nors šie populiariosios kultūros faktai įdomūs, tačiau prieš važiuojant į meditacinę kelionę juos vertėtų palikti nuošaliau. Kur kas svarbiau, kad kiekvienų metų kovo 1-7 dienomis čia suplūsta tūkstančiai ramybės ieškančių žmonių iš viso pasaulio, mat tuomet vyksta tarptautinis jogos festivalis. Jo metu džiugina ne tik galybė renginių, bet ir maudynės šventojoje upėje ar apsilankymas daugiau nei šimto metų senumo „Kailas Ashram Brahmavidyapeetham“ dvasinėje mokykloje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Religinio festivalio akimirka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Religinio festivalio akimirka

Rishikesh miestas yra idealus atspirties taškas ruošiantis kelionei į keturis svarbiausius induistų piligrimų vietas, vietinių vadinamas Chota Char Dham.

Mintis perkraunantis „Bali Spirit“ festivalis

Balis vadinamas pačiais įvairiausiais vardais. Vieniems tai taikos, kitiems dievų, induizmo arba meilės sala. Bet kokiu atveju visi pavadinimai pasakoja apie grožį ir geras emocijas, turbūt todėl vos 153 km ilgio atkarpą pamėgo savęs ieškantys turistai.

Shutterstock nuotr./Balis dar vadinamas šventyklų miestu.
Shutterstock nuotr./Balis dar vadinamas šventyklų miestu.

Koralinių rifų apsuptyje, kovo viduryje (šiemet 19-23 dienomis), startuoja festivalis „Bali Spirit“. Na, o čia pilnas komplektas pramogų. Porelės gali pagilinti meilės žinias, išmokti tobulo masažo ar tiesiog sudalyvauti diskusijose apie žmonių bendravimo ypatumus. Mūsų senelių amžiaus jogai atskleidžia savo jaunystės paslaptis ir ieško nemirtingumo receptų. Tikintys, kad tik sveikame kūne gali egzistuoti sveika siela džiaugsis žaliavalgiams, vegetarams ir veganams skirtu maistu. Organizatoriai garsiai šaukia, kad čia tikrai nerasite burgerių, submarinų ar picos, tad be greito maisto negalintys praleisti nė dienos, turėtų rimtai pagalvoti ar ištvers tokią „dietą“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Balis pasiruošęs Tylos dienai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Balis pasiruošęs Tylos dienai

Be visų jau paminėtų atrakcijų, derėtų nepamiršti naktinės programos. Nuo kaitrios saulės galėsite pailsėti stebėdami spektaklius, tradicinius šokėjų pasirodymus, regio, elektronikos ir akustinių grupių koncertus. Festivalyje apsilankę tikina, kad tai tikriausiai pats geriausias būdas perkrauti savo mintis.

5 tūkst. metrų aukštyje amžiams užsidarę vienuoliai

Nuo Balio iki Tibeto ne taip ir toli – šiek tiek daugiau nei 5 tūkst.  kilometrų. Tokį atstumą lėktuvu galima įveikti per 6,5 val. Tad jei „Bali Spirit“ festivalis neišvalė čakrų, Dalai Lamos žiemos rezidenciją slepianti pietryčių Azijos valstybė, tikrai pabaigs pradėtą darbą.

Be sienų nuotr./Vienuolių ginčai. Vienas sėdi ir atsakinėja į klausimus, kitas juos piktai užduoda. Atsakius blogai gresia sprigtas
Be sienų nuotr./Vienuolių ginčai. Vienas sėdi ir atsakinėja į klausimus, kitas juos piktai užduoda. Atsakius blogai gresia sprigtas

Pradžiai būtinai apsilankykite Jokhang šventykloje. Ji pastatyta dar 7 amžiuje ir laikoma vienu svarbiausių Tibeto budistų objektų. Nieko keisto, juk joje kaupiamos istorinės relikvijos, tarp kurių ir prieš 1300 metų atgabenta Buda Shakyamuni statula. Kiek vėliau leiskitės į Drak Yerpa, vietovę, kurios olose įkurtuose miniatiūriniuose namuose nuolatos gyvena 300 vienuolių. Beveik 5 tūkst. metrų aukštyje užsidarę atsiskyrėliai iš ten nesitraukia metų metus.

Be sienų nuotr./Vienuolių diskusijos parke
Be sienų nuotr./Vienuolių diskusijos parke

Gerkite vaizdus, stebėkite vietinius gyventojus, pagaliau, kelioms dienoms užsidarykite kalnuose įrengtoje meditacijos trobelėje. Pažadame, po tokios kelionės į kasdienius rūpesčius imsite žiūrėti visai kitomis akimis.

Daugiau apie egzotines keliones: kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius