Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 pačių neįtikėčiausių ir keisčiausių pasaulio parkų (I dalis)

Gamta – geriausia dailininkė, tačiau kartais į jos kūrybinį darbą įsikiša žmogaus ranka ir tuomet iš šios sąjungos gimsta keistos ir neįprastos vietos. Jas smagu aplankyti, gražu pažiūrėti ir dar įdomiau paklaidžioti po jas. Siūlome jums keisčiausių pasaulio parko 10-tuką. Pirmoji dalis.
Pragaru žemėje vadinamas parkas Tailande
Pragaru žemėje vadinamas parkas Tailande / Wikimedia.org nuotr.

1.       200 Budų parkas (Buddha park), Laosas

Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įdomiausių pasaulio parkų
Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įdomiausių pasaulio parkų

Tai Budos parkas Laose, netoli sostinės Vientiane, jame Budos statulų kolekcija eksponuojama po atviru dangumi. Parke yra apie 200 skulptūrų, kurias sukūrė Luang Pu. Čia galima pamatyti skirtingų Budų tipų, taip pat kaip ir pačių demonų, žmonių, gyvūnų ir dievų skulptūrų. Parkas turi tris istorijas pristatančias trys lygius – pragarą, žemę ir dangų. Be to, parkas yra netoli Laoso sostinės Vientiano (Viangchan) – didžiausio šalies miesto, įsikūrusio centrinėje dalyje, prie Mekongo upės (200 tūkst. gyventojų, kartu su priemiesčiais – apie 700 tūkst.). Vientianas yra svarbiausias šalies prekybos ir verslo centras. Tačiau palyginti su judriomis kitų pietryčių Azijos valstybių sostinėmis, Vientianas atrodo mažas ir ramus užkampis. Budų parkas įkurtas gana neseniai. Jį sugalvojo ir kūrė vienas Laoso dvasinių lyderių – Bunlya Sulitatas. Tačiau savo idėjos ir darbų Sulitatas nesuspėjo užbaigti. Jis išprotėjo, o jo darbus tęsė kiti.

2.       Žaliasis ežeras (Grüner See), Austrija

Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įdomiausių pasaulio parkų
Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įdomiausių pasaulio parkų

Šis parkas yra įsikūręs austrų Tragoess miestelio apylinkėse. Įdomus jis tuo, jog žiemos sezonu ši vieta yra panaši į bet kurį gražiai sutvarkytą parką: čia driekiasi margaspalvių gėlių lysvės, veši medžių alėjos ir vingiuoja šešėlyje paskendę pėsčiųjų takai. Žmonės ateina čia pasišnekučiuoti, pailsėti, pasigrožėti nuostabiu kalnų ir ežero peizažu ir iškylauti.

Kalnų ežeras esantis parke yra įdomios, kiek keistos ryškiai žalios spalvos. Tačiau įdomiausias šis parkas būna vasarą – vanduo ežere pakyla nuo dviejų metrų iki 10-ties. Tuomet parkas paskęsta ežero vandenyje, apsemdamas alėjas, medžius, suoliukus ir keliukus. Ir tuomet į šį Žaliojo ežero parką Austrijoje suvažiuoja nardymo mėgėjai iš viso pasaulio. Ko gero, tai vienintelė vieta pasaulyje, kur jūs galite pamatyti įprastą jums pasaulį po vandeniu: visi augalai, keliukai, suoliukai ir alėjos – visa tai padaro jūsų nardymą nepakartojamu. Tarp įprastų žemės augalų čia nardo mažytės žuvys ir kiti vandens gyviai. O kai ateina žiema, vanduo vėl nusėda.

3.       Nuodėmingųjų parkas (Wat Phai Rong Wua), Tailandas

VIDEO: Šis parkas pakutena nervus ir vaizduotę

Į šį parką nerekomenduojama vykti silpnų nervų ir jautrios psichikos žmonėms. Šioje vietoje, nutolusioje nuo Bankoko per 40 km, bandoma parodyti kaip galėtų atrodyti „pragaras Žemėje“. Nuodėmingųjų parkas įkurtas budistų vienuolyno teritorijoje. Jame pastatyta daugybė nuodėmingų žmonių skulptūrų, kurias aukščiausios jėgos baudžia už nusižengimus: skulptūros pervertos ietimis, pakartos, nudobtos ir kitaip sudorotos mitologinių padarų bei kankinimo būdų. Nukankintų žmonių figūros – tai vaizdinė pragaro demonstracija, teigia parko sumanytojai. Be to, parke iš visų kampų sklinda pridusinta psichodelinė muzika ir kraupus balsas pasakoja apie įvairius kankinimo būdus, žiaurias nuodėmingųjų mirčių istorijas. Laimei, tailandiečių kalba.

Įdomu tai, kad patys tailandiečiai dažnai į šį parką atvyksta kartu su savo vaikais. Matyt, šis parkas turi ir gerų auklėjamųjų savybių.

4.       Kosminių hipotezių sodas (The Garden of Cosmic Speculation), Škotija

Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įdomiausių pasaulio parkų
Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įdomiausių pasaulio parkų

Sutuoktinių pora Charlesas Jencksas ir Maggie Keswick šį parką sugalvojo kaip vietą, kur žmogus gali pažinti visatą, jos sandarą bei žmogaus vietą joje. Be to, parkas turėtų papasakoti lankytojams, jog šiuolaikinis mokslas tėra tik laiptelis į nepaprastos ir neaprėpiamos visatos pažinimą. Įprastų gėlynų ir parko takelių parke nėra. Tačiau čia pilna futuristinių neįprastų formų: dirbtinių kalvų, tiltų ir laiptų. Susižavėjimą sukelia šių objektų tarpusavio harmonija, į kurią puikiai įsilieja ir aliumininės neįprastų formų skulptūros. Lankytojas čia gali patekti net ir į „juodąją skylę“ ar atsidurti Kleino butelyje. Be to, čia puikiai tinka mąstyti apie matematines formules ar klaidžioti formulių labirintuose. Iš paukščio skrydžio visi dirbtiniai parko objektai susilieja į vientisą ir išbaigtą paveikslą. Tai – viena iš tų nuostabių pasaulio vietų, sukurtų žmogaus rankomis, kurią be abejonės verta aplankyti.

5.       Sukūrimo muziejus (Creation Museum), Kentukis, JAV

Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įdomiausių pasaulio parkų
Wikimedia.org nuotr./10 gražiausių ir įdomiausių pasaulio parkų

Šis parkas pirmiausiai buvo sukurtas tam, kad parodytų žmonėms, jog Dievo Žemės sukūrimas (kaip aprašyta Biblijoje) jokiais būdais neprieštarauja evoliucijos teorijai. Lankytojus parke pasitiks milžiniškos judančios dinozaurų skulptūros, kurios stovės greta rekonstruojamo Nojaus laivo. Stiklinėse muziejaus vitrinose šalia guli priešistorinių gyvūnų kaulai ir bibliniai artefaktai. Parko darbuotojai tvirtina, kad dinozaurų egzistavimas visiškai neprieštarauja Biblijai – Dievas galėjo juos sukurti lygiai taip pat kaip ir kitus pasaulio gyvūnus, tačiau dėl kažkokių nežinomų priežasčių šie milžinai neišgyveno Pasaulinio potvynio. Nepaisant jūsų religinių įsitikinimų, parkas tikrai vertas dėmesio. Jame eksponuojami dinozaurų kaulai ir skeletai – tikri archeologiniai radiniai. O idėja suderinti mokslinius radinius ir biblinę istoriją – įdomi jau savaime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius