Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 taikiausių pasaulio valstybių

Rytų Europoje šmėsčiojant karo šešėliui, „Pasaulis kišenėje“ prisimena šalis, kurios laikomos taikiausiomis pasaulyje. Pateikiame jums 15 valstybių sąrašą, kuriame rasite daugiausia Šiaurės, Vakarų ir Vidurio Europos valstybes. Tvirtos demokratijos tradicijos, ilgai trukusi nepriklausomybė ir žmonių darbštumas bei atvirumas pasauliui pavertė šias valstybes gera vieta gyventi ir keliauti.
Ilgiausias pasaulio vandens nusileidimo takas - 650 metrų
Ilgiausias pasaulio vandens nusileidimo takas – 650 metrų / Teakdoor.com nuotr.

1. Islandija

123rf.com nuotr./Islandija
123rf.com nuotr./Islandija

Islandija visada ne tik geografiškai, bet ir politiškai buvo atokiau nuo didžiųjų pasaulio konfliktų. Jos politikai pirmiausiai rėmė demokratinius ir taikius pasaulio procesus. Tai šalis, kuri pirmoji parėmė ir Lietuvos nepriklausomybę. Taigi, net griuvus Islandijos bankinei sistemai ir smukus ekonomikai – šiaurės žmonės laikėsi ramiai ir greitai atsitiesė. Dabar, kaip ir anksčiau, į Islandiją plaukia būriai turistų – pasižiūrėti nepakartojamų gamtos vaizdų.

2. Danija

Fotolia nuotr./Kopenhaga (Danija)
Fotolia nuotr./Kopenhaga (Danija)

Be abejonės, tai viena taikiausių valstybių. Net kai Antrojo pasaulinio karo metu Danijos sostinė Kopenhaga buvo okupuota nacių, danai vis tiek nekariavo. Pagrindiniai dalykai, į kuriuos koncentruojasi absoliuti Danijos gyventojų dauguma – ekonominė gerovė bei kruopštus darbas. Danai draugiški, atviri pasauliui ir labai paslaugūs žmonės. 

3. Naujoji Zelandija

Teakdoor.com nuotr./Ilgiausias pasaulio vandens nusileidimo takas - 650 metrų
Teakdoor.com nuotr./Ilgiausias pasaulio vandens nusileidimo takas – 650 metrų

Kiekvienais metais nuo 2007-ųjų Naujoji Zelandija patenka tarp labiausiai išsivysčiusių ir taikiausių šalių pasaulyje. Ten labai mažas procentas žmonių sėdi kalėjimuose, apribotos kariuomenės galimybės, stiprūs kaimyniniai ryšiai su Australija ir neišpasakytas svetingumas paverčia šią šalį neišpasakytai gera vieta gyventi. 

4. Austrija

 Kelionės po Austrija. B.Kaziliūnaitės nuotr.
Kelionės po Austriją. B.Kaziliūnaitės nuotr.

Austrija – tai maža ir turtinga Vakarų Europos valstybė taikos indekse užkopusi aukštai dėl savo ramios laikysenos tarptautinėje politikoje. Nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos – tai vieta, kur tvyro taika ir ramybė. Be to, tai viena žymiausių slidinėjimo vietų pasaulyje, Viena per amžius buvo Europos kultūrinis centras.   

5. Šveicarija

„Scanpix“ nuotr./Lara Gut (Šveicarija, kalnų slidinėjimas)
„Scanpix“ nuotr./Lara Gut (Šveicarija, kalnų slidinėjimas)

Tai politiškai stabiliausia Europos valstybė. Taip pat tai viena ramiausių pasaulio valstybių, kurioje mažiausi nusikalstamumo rodikliai. Dar Šveicarija žinoma dėl savo neutralumo regioniniuose, tarptautiniuose ir pasauliniuose politikos žaidimuose. Tai šalis, palaikanti puikius diplomatinius santykius su įvairiomis pasaulio šalimis. Ekonomika ir pragyvenimo lygis čia taip pat vienas aukščiausių visame pasaulyje.

6. Japonija

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujųjų metų pagerbimas „Meiji“ šventykloje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujųjų metų pagerbimas „Meiji“ šventykloje

Tai neabejotinai viena kultūriškai labiausiai žavinčių vietų pasaulyje. Tai ir trečia turtingiausia valstybė pasaulyje. Nuo Antrojo pasaulinio karo Japonija visą laiką buvo labai taiki, neturėjo didelių vidinių konfliktų, čia buvo mažas nusikalstamumas. Be to, šalis išlaiko nuoširdžius ir dalykiškus santykius su kaimyninėmis valstybėmis, nesivelia į karus, nors konfliktinių situacijų ir su Rusija, ir su Kinija nuolat iškyla. Tai valstybė, kuri neturi profesionalios kariuomenės nuo pat Antrojo pasaulinio karo pabaigos.

7. Suomija

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Levi slidinėjimo kurortas – Suomijoje populiariausias ir didžiausias. Jame kalno viršūnė šauna į 531 m aukštį.
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Levi slidinėjimo kurortas – Suomijoje populiariausias ir didžiausias. Jame kalno viršūnė šauna į 531 m aukštį.

Suomija dažnai pateikiama kaip labai taiki ir puiki gyventi vieta, nors ir žinoma, kad šioje Šiaurės šalyje klimatas dažnai ypač atšiaurus. Suomija vis dar taiko privalomą karinę tarnybą savo jaunuoliams, tačiau šalis dalyvauja tik Jungtinių Tautų taikos misijose. Visgi Suomija labiausiai žinoma dėl savo pažangios edukacinės sistemos, kuri leidžia šalies žmonėms toliau siekti didžiausių tikslų. 

8. Kanada

R.Bajoriūnaitės nuotr./Vankuveris
R.Bajoriūnaitės nuotr./Vankuveris

Nors Kanada antra pagal plotą didžiausia valstybė pasaulyje, tačiau joje gyvena tik 33 mln. žmonių. Švarūs ir saugūs miestai, nepakartojami kraštovaizdžiai ir nepaprastai draugiški žmonės paverčia šią valstybę puikia vieta gyventi. Kas Pasauliniame taikos indekse nusmukdo šią šalį žemyn, tai palyginus didelė kariuomenė. Net jei ji ir nesivelia į konfliktus...
 
9. Švedija

Bertos Tilmantaitės nuotr./Stokholmo atrakcionai
Bertos Tilmantaitės nuotr./Stokholmo atrakcionai

Viena gražiausių Skandinavijos šalių Švedija įsikūrusi toli Šiaurės Europoje. Nors Švedija yra viena didžiausių ginklų eksportuotojų Europoje, tačiau pačioje šalyje nusikalstamumas ir plėšimai labai reti (tik 9000 atvejų per metus, palyginus su 350 000 nusikaltimų JAV). Be to, Švedija jokiuose mūšiuose ir karuose nedalyvavo jau du amžius. 

10. Belgija

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Belgija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Belgija

Pagal pasaulinio Taikos indekso sudarytojus, Belgija taip pat viena taikiausių pasaulio valstybių. Šalis įsitaisiusi Vakarų Europos širdyje, be to, Belgijos sostinė Briuselis yra ir NATO bei Europos Sąjungos politinis centras. Belgijoje išpuoselėti viduramžius menantys miestai, akį traukiančios pilys ir natūralus gamtos grožis. Žmogžudysčių ir įkalinimo skaičiai čia išliko maži net ir ekonominės krizės laikotarpiu. 

11. Norvegija

sxc.hu nuotr./Norvegija
sxc.hu nuotr./Norvegija

Po Anderso Breiviko įvykdyto kraupaus teroristinio akto daugelis galėjo Norvegiją išbraukti iš saugiausių gyventi ir keliauti šalių sąrašo. Taip, tai buvo neeilinis incidentas, tačiau, anot Pasaulinio taikos indekso sudarytojų, ši fiordų šalis vis dar išlieka viena saugiausių ir maloniausių gyventi šalių pasaulyje. Norvegija labiausiai pasaulyje išvysčiusi švietimo bei socialinės apsaugos sistemas, be to, jau daugelį metų Norvegijos valdžia pabrėžia taiką, kaip pagrindinį prioritetą. 

12. Airija

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šv. Patriko diena
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šv. Patriko diena

Turtinga istorinių vietovių, žalių ganyklų ir draugiškų žmonių, Airija viena taikiausių šalių pasaulyje. Nors Šiaurės Arijoje dar vis rusena religiniai ir nacionalistiniai konfliktai, tačiau pati sala tikrai saugi keliauti ir gyventi. Alus ir draugiški airių barai žinomi visame pasaulyje, o dar Šv. Patriko diena, kuri spinduliuoja gera dvasia. Airijoje daug imigrantų iš viso pasaulio.

13. Slovėnija

123rf.com nuotr./Bledo ežeras
123rf.com nuotr./Bledo ežeras

Gal daugeliui bus netikėta, tačiau maža, graži Europos valstybė, esanti netoli Balkanų katilo, taip pat gana neseniai atgavusi nepriklausomybę, jau dabar patenka tarp saugiausių pasaulio  šalių. Ši valstybė, iš tiesų, turi nedaug policijos ir apsaugos pareigūnų, lygiai taip pat mažai nusikaltimų. Slovėnija beveik nedalyvauja kariniuose konfliktuose, joje nevyksta kruvini protestai ir susirėmimai. Gražūs Liublijanos ir Mariboro miestai, nuostabi gamta traukia į Slovėniją turistus iš viso pasaulio. 

14. Čekijos Respublika

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalėdinė mugė Prahos senamiestyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalėdinė mugė Prahos senamiestyje

Tai taip pat pakankamai nauja valstybė pasaulio žemėlapyje susigrąžinusi savo nepriklausomybę iš Sovietų bloko valstybių ir atsiskyrusi nuo Slovakijos 1993 metais. Jau dvidešimt metų Čekija koncentruojasi į stiprios ekonomikos ir stabilios aplinkos investavimui kūrimą. Tai neliko nepastebėta ir gerovės bei taikos indeksų sudarytojų. 2009 metais Čekijos Respublika buvo pripažinta kaip labai išsivysčiusi pasaulio valstybė. Jei dar pridėsime fantastišką sostinę Prahą ir gamtos grožį – gausime puikų derinį.

15. Singapūras

Sxc.hu nuotr./Singapūras
Sxc.hu nuotr./Singapūras

Aktyvus tarptautinės bendruomenės narys Singapūras yra maža šalis ir nuolat turėjo kovoti dėl savo nepriklausomybės. Pasiekę ją 1965 metais, singapūriečiai pirmiausia stengėsi sugyventi draugiškai ir taikiai su visais kaimynais. Taiki, socialiai atsakinga, ekonomiškai pagrįsta ir nuoširdi politika pavertė Singapūrą ir viena turtingiausių pasaulio valstybių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius