-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymiausi pasaulio miestai-vaiduokliai

Apleistos vietos, ypač miestai, kaimai, gamyklos ar fabrikai, visuomet traukė keliautojų, keistuolių ir nuotykių ieškotojų dėmesį. Portalas Interest-planet.ru siūlo jums 7 pačių žymiausių pasaulio miestų-vaiduoklių sąrašą.
7 žymiausi pasaulio miestai – vaiduokliai
7 žymiausi pasaulio miestai-vaiduokliai / Carrie Kellenberger/ Flickr.com/Creativecommons nuotr.

1.       Gunkadžima, Japonija

Wikimedia.org nuotr./7 žymiausi pasaulio miestai  vaiduokliai
Wikimedia.org nuotr./7 žymiausi pasaulio miestai – vaiduokliai

Hašimos sala arba Gunkandžima – tai neįprastas miestas – vaiduoklis. XX am. pradžioje japonų „Mitsubishi“ kompanija planavo šioje šalyje pradėti anglies gavybą. Todėl pastatė čia daugybę gyvenamųjų namų darbininkams. Laikui bėgant anglies kasyklos prarado savo svarbą pasaulyje ir miestas ėmė tuštėti. Dabar jame negyvena niekas.

2.       Pripetė, Ukraina

Wikimedia.org nuotr./7 žymiausi pasaulio miestai  vaiduokliai
Wikimedia.org nuotr./7 žymiausi pasaulio miestai-vaiduokliai

Šis miestas lietuviams yra tikrai girdėtas. Jis žmonių buvo apleistas 1986-aisiais po avarijos Černobylio atominėje jėgainėje. Šis miestas nuo sostinės Kijevo nutolęs per 100 km. Dėl kelis šimtus kartų pakilusio radiacijos lygio mieste buvo neįmanoma gyventi, todėl visi žmonės iš jo buvo evakuoti. Nors praėjo jau gana daug metų, Pripetėje iki šiol niekas negyvena.  Jis pripažintas netinkama gyvenimui erdve.

3.       Sentralija, Pensilvanija, JAV

Wikimedia.org nuotr./7 žymiausi pasaulio miestai  vaiduokliai
Wikimedia.org nuotr./7 žymiausi pasaulio miestai-vaiduokliai

Sentralija kadaise buvo žydintis šachtininkų miestas. Jame veikė daugybė kavinių ir barų, restoranų ir parduotuvių. Dabar kelias į šį miestą pasitinka žodžiais: „Sveiki atvykę į pragarą“. Žemė po Sentralija dega ir rūksta jau 50 metų. Paskutiniai žmonės miestą apleido 1984-aisiais, nors bėda šį miestą ištiko gerokai anksčiau. Ši vietovė itin pavojinga, tačiau žemės įtrūkimai, iš kurių rūksta dūmai, vilioja turistus ir ekstremalus. Jei atsimenate žinomą siaubo kino juostą „Silent Hill“, tai galbūt jums bus įdomu sužinoti, jog ji buvo filmuota būtent čia, Sentralijoje.

4.       Varoša, Kipras

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Miestas vaiduoklis Famagusta
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Miestas vaiduoklis Famagusta

Turkai šį miestą okupavo 1974-aisiais. Iki to laiko Varoša buvo populiaria turistine kryptimi. Po turkų įsiveržimo Kipro graikams teko bėgti iš miesto. Varoša iki šiol išlieka visiškai apleistu miestu, kurį supa dygliuota viela ir niekas jame negyvena.

5.       Bodie, Kalifornija, JAV

Wikimedia.org nuotr./7 žymiausi pasaulio miestai  vaiduokliai
Wikimedia.org nuotr./7 žymiausi pasaulio miestai-vaiduokliai

Bodie miestas – vaiduoklis yra Kalifornijos Mono apylinkėje, Nevados pasienyje. Miestas pavadintas aukso ieškotojo S. Bodie vardu, kuris pirmasis Siera Nevados kalnuose aptiko stambią aukso gyslą. Auksą kasti čia pradėta 1861-aisiais, o kai atrasta antra aukso gavybos vieta netoliese, tai Bodie miestas ėmė augti ir plėstis kaip ant mielių. Tačiau kiekvienam klestėjimui ateina pabaiga, todėl kuomet aukso kasyklos ištuštėjo aukso, miesto gyventojai jį taip pat apleido. Šiandien Bodie laikomas vienas geriausiai išsilaikiusių miestų-vaiduoklių.

6.       San Zhi, Taivanas

Carrie Kellenberger/ Flickr.com/Creativecommons nuotr./7 žymiausi pasaulio miestai  vaiduokliai
Carrie Kellenberger/ Flickr.com/Creativecommons nuotr./7 žymiausi pasaulio miestai-vaiduokliai

San Ži miestas – vaiduoklis yra netoli nuo Taivano sostinės Taipėjaus. Iš pradžių planuota, jog San Zhi taps populiariausia turtingų žmonių poilsio vieta, kurioje jie galės grožėtis gamta ir leisti laiką su savo šeimomis. Tačiau miesto statybų metu įvyko keletas nelaimingų atsitikimų, pasibaigusių mirtimis. Žmonės ėmė kalbėti, jog mieste gyvena vaiduokliai ir vietos gyviesiems jame nėra. Vis dėlto, miesto statybos buvo užbaigtos, tačiau dėl pasklidusių kalbų apie vaiduoklius, nekilnojamojo turto pirkėjų taip ir neatsirado. Miestas pats tapo vaiduokliu.

7.       Balestrino, Italija

Wikimedia.org nuotr./7 žymiausi pasaulio miestai  vaiduokliai
Wikimedia.org nuotr./7 žymiausi pasaulio miestai – vaiduokliai

Balestrino nuo kitų miestų vaiduoklių išsiskiria tuo, jog iki tapimo vaiduokliu jis turėjo itin ilgą ir turtingą istoriją. Pirmą kartą miestas istoriniuose šaltiniuose paminėtas XI a., kuomet čia apsigyveno ūkininkai. 1860-aisiais mieste gyveno 800 žmonių. Tačiau vėliau, po vis pasikartojančių žemės drebėjimų didžioji žmonių dalis iš miesto pasitraukė. Laikui bėgant žmonių buvo vis mažiau ir mažiau. Dabar jame žmonės negyvena ir miestas virto vaiduokliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius