Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Geležinio žmogaus“ varžyboms keliautojas D.Kinderis treniruojasi įvairiausiose pasaulio vietose

Sportas, kaip ir kelionės yra neatsiejama mano gyvenimo dalis. Kadangi esu ilgų nuotolių bėgikas – mėgėjas, dažnai keliaudamas ne tik treniruojuosi, bet ir dalyvauju varžybose, o kartais keliauju tiesiog su tikslu nubėgti maratoną nepažįstamoje aplinkoje. Mano maratono krikštas buvo Krokuvoje, vėliau teko sudalyvauti itin egzotiškame Kigalio miesto maratone Ruandoje. Taip išmokau derinti savo didžiąsias aistras – bėgimą ir keliavimą.
D.Kinderis prieš bėgimą Gruzijoje, Batumio kurorte prie Juodosios jūros
D.Kinderis prieš bėgimą Gruzijoje, Batumio kurorte prie Juodosios jūros / D.Kinderio nuotr.

Norint palaikyti gerą sportinę formą ir tinkamai pasiruošti varžyboms, būtina sportuoti nuolat ir palaikyti režimą bei neatsilikti nuo treniruočių grafiko, o tai, keliaujant yra ypač sunku. Dar labiau, kai ateityje laukia daug pasiruošimo ir laiko reikalaujančios varžybos. Tokios, kaip „Iron man“ (Geležinio žmogaus) – ištvermės sporto vaivorykštės viršūnė. Į „Iron man“ formatą buvo sudėta trijų sporto šakų – plaukimo, dviračių ir bėgimo rungtys. Visų jų atkarpos reikalauja didelių jėgų ir kantrybės: plaukimas – 3,8 km, važiavimas dviračiu – 182 km ir viską vainikuoja bėgimas, kurio ilgis – 42,195 km. Lygiai tiek kiek reikia nubėgti per eilinį klasikinį maratoną. Ir visa tai per vieną dieną. Plaukimas primena ruonių nerštą (įsivaizduokite tris tūkstančius kūnų vienoje vietoje, kovojančių dėl geresnės pozicijos), dviračio rungtyje privalai važiuoti per septynis ar daugiau metrų atitolęs nuo kitų dalyvių iš abiejų pusių, o bėgimas jau primena kryžiaus kelią, daug nueita, bet dar daug reikia ir kryžius tik sunkėja. 

„Iron man“ varžybos labai populiarios visame pasaulyje. Atsiradus naujam pranešimui apie vykdomą registraciją vietos ištirpsta per kelias savaites, nežiūrint į tai, kad dalyvio startinis mokestis tikrai ardo kišenę – 650 Amerikos dolerių.   

Iki „Iron man“ brendau palaipsniui. Iš pradžių buvo maratonas, pakartotas jau septynis kartus, tada ultramaratonas – 101 km, nubėgtas jau ne kartą. Galima šiuos atstumus kartoti ir kartoti, bet ateina momentas, kada savo galimybių ribas norisi praplėsti ir bandyti perlipti per savo abejones dar kartą. Iš pradžių maniau, kad tai skirta tik antžmogiams, dabar manau, tikrai kiekvienas galime tą pasiekti. 

D.Kinderio nuotr./Sigirijos uola. Rytinis bėgimas aplink aį gamtos stebuklą tikrai neeilinis
D.Kinderio nuotr./Sigirijos uola. Rytinis bėgimas aplink šį gamtos stebuklą tikrai neeilinis

Manęs geležinis iššūkis laukia gegužės 19 dieną Jungtinėse Amerikos Valstijose, Teksase, netoli Hiustono miesto. Tie, kas norės sekti žinias iš šių varžybų, šiame portale galės skaityti šviežius įspūdžius, kuriais pasidalinsiu netrukus po finišo. 

D.Kinderio nuotr./Bėgimas aplink įspūdingą dirbtinį Kandy miesto ežerą
D.Kinderio nuotr./Bėgimas aplink įspūdingą dirbtinį Kandy miesto ežerą

Pagrindinis pasiruošimas “Iron man” vyks kovo ir balandžio mėnesiais, kuomet aš keliausiu lanku aplink Ramųjį vandenyną lankydamas Ugnies Žiedo šalis. Jau ir dabar mano treniruočių aikštelė yra visas pasaulis. Kai nusiimi kuprinę ir įšoki į sportinius batelius, išbėgdamas į svetimų miestų gatves, ieškai ir atrandi įvairiausius baseinus bei serpantinais, stačiomis įkalnėmis ir nuokalnėmis riedi dviračiu, pamatai šalį dar kitaip ir iš tiesų tampi jos dalimi. Taip dėl nuolatinių kelionių jau teko plaukioti baseinuose ne tik Kaune ar Vilniuje, bet ir Norvegijoje, Šri Lankoje, Taivane ir Filipinuose, išbandyti įdomiausius bėgimo takus, kaip Kordiljerų serpantinai Filipinuose ar bėgimas aplink Sigirijos uolą Šri Lankoje. Bet mieliausias maršrutas vis dar išlieka Vilniaus Neries pakrante.

D.Kinderio nuotr./Baseinas Kaoaiungo mieste, Taivanas
D.Kinderio nuotr./Baseinas Kaošiungo mieste, Taivanas

Kiekvienoje šalyje vietiniai į sportojančius užsieniečius reaguoja skirtingai. Pavyzdžiui Šri Lankoje vietiniai labai mažai sportuoja, jeigu sportas nėra jų duona. Bėgiojant parkuose esu prasilenkęs tik su vienu tokiu. Darydamas treniruotę ištaigingame Kandy miesto viešbučio baseino per smarkų lietų ir perkūniją sutraukiau minias viešbučio personalo, kurie žiūrėjo į mane per stiklą, ir negalėjo patikėti, kad aš visą valandą mirkstu vandenyje per lietų ir dar tokią perkūniją!

D.Kinderio nuotr./Įspūdingas, nors ir mažas baseinas, kuriame teko plaukioti per lietų ir perkūniją Kandy mieste, `ri Lanka.
D.Kinderio nuotr./Įspūdingas, nors ir mažas baseinas, kuriame teko plaukioti per lietų ir perkūniją Kandy mieste, Šri Lanka.

Visai kitoks požiūris į aktyvų laisvalaikį ir mėgėjišką sportą yra Taivane. Jauni ar seni, sportuoti bando visi. Treniruoklių salėse sunku rasti laisvą treniruoklį, sporto aikštynai pilni kovos menais užsiiminėjančių senukų, bėgiojančių, žaidžiančių beisbolą, kuris yra labai populiarus Taivane. Bėgioti Taivane teko labai aštriai kylančiais ir besileidžiančiais keliais kalnuose, su vaizdais į žalias arbatos plantacijas, o plaukioti Kaošiungo milžiniškame sporto komplekse po atviru dangumi. Oras buvo taip įkaitęs, kad vaikščioti grindiniu šalia baseino buvo neįmanoma, pėdos degte degė, nuo svilinančio karščio. 

D.Kinderio nuotr./Bėgimo treniruotė vingiuotais Taivano kalnų keliais Aliaane
D.Kinderio nuotr./Bėgimo treniruotė vingiuotais Taivano kalnų keliais Ališane

Bėgiojant Filipinuose į atmintį įsirėžė gyvatė, prašliaužusi per kelią vos už keliolikos metrų. Kai jėgos silpsta, tai geriausiai žino tie, kas dalyvauja maratonuose, pradedi girdėti keistus garsus ir aplinka, kuri supa, pradeda atrodyti kitaip. Tuose pačiuose Filipinuose užbaigiant sunkią distanciją į įkalnę išgirdau vietinio statybininko, kuris vaikščiojo pastoliais raginimą – „paspausk!“. 

D.Kinderio nuotr./`ri Lankos Indijos vandenyno pakrantė. Bėgiot ant smėlio sudėtinga.
D.Kinderio nuotr./Šri Lankos Indijos vandenyno pakrantė. Bėgiot ant smėlio sudėtinga.

Taip įrodžiau pats sau, kad netgi keliaujant, kada nuvargstama daug greičiau dėl aktyvaus režimo, nesubalansuoto mitybos ir miego grafiko, praleidžiant ilgas valandas kelyje, treniruotis ir netgi pasiruošti varžyboms yra tikrai įmanoma ir netgi atšviežina, suteikia daugiau emocijų, įspūdžių ir jėgų naujos dienos startui į džiungles, dykumas ar judrius megapolius. 

Daugiau apie „Iron man“ ir karšti įspūdžiai iš šio sekinančio triatlono – gegužės mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius