Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija – dėl sveikatos pakvaišę žmonės ir sunkumai autostopo dialoguose („kuprinėtojų“ nuotykiai tęsiasi)

Kai sakom „kinas“, tai dažniausiai omenyje turim Han etininės grupės palikuonį. Tačiau tada ignoruotumėme bent 55 likusių etninių grupių, išsibarsčiusių per visą Kiniją. Rytuose mes dar galėjom sutikti uigurų - turkų grupės atstovų, Linčioje, dar vadinamoje Kinijos Meka, matėm didžiulę grupę „Hui: etninės grupės kiniečių musulmonų. Įdomu buvo stebėti musulmoniškas mečetes, kurios savo užkeltų kampučių dizainu puikiai derėjo prie kinietiškos architektūros.
Keliaujant mažais šalies keliukais.
Keliaujant mažais šalies keliukais. / Evelinos ir Karolio nuotr.


Žiūrėti Aplink pasauli -- 15min didesniame žemėlapyje

Keliuose pietrytinės Kinijos kaimeliuose moterys sukėlusios savo ilgus juodus plaukus prisegdavo šukomis. Ir jau pačiuose pietuose, beveik prie Laoso, Kaiyungo mieste, moterys net ir karštyje mūvėjo ryškių spalvų kojines, o jų apdarai tiesiog mirgėte mirgėjo gatvėse ar turguje. Kita vertus, apranga jau stipriai skiriasi nuo mūsų pravažiuotų Azijos tautų. Vėl matom moterų mūvimus šortus ar itin aptemptas sukneles, o vyrai nesidrovėdami paraitoja savo marškinius, kad pravėdintų rasojančius pilvus. 

Evelinos ir Karolio nuotr./Ankstyvą rytą žmonės kimba į lauko darbus.
Evelinos ir Karolio nuotr./Ankstyvą rytą žmonės kimba į lauko darbus.

Sveikata 

Rytų medicina regis populiarėja ir Vakaruose kaip solidus alternatyvus gydymosi, o labiausiai profilaktikos būdas. Iš tiesų, žmonės čia dėl sveikatos priežiūros susirūpinę anksčiau nei jų jėgos pradeda apleisti. 

Pačiame pirmajame mūsų lankytame dideliame Urumči mieste ryte užėjome į Žmonių Parką. Kilo saulė, ir parke šurmuliavo įvairaus amžiaus žmonės. Kiekvienas atlikinėjo kokius nors rytietiško kirpimo pratimus. Vienas senolis lėtais kvėpuodamas kėlė rankas ar suko dubenį, kitas vyriokas praūžė pro mus pašokdamas ore ir atlikdamas keletą tik filmuose matytų kovos judesių, dar kuris nors ramstė medį ir matyt sėmėsi iš jo energijos, o moteriškė lėtai darė savo pratimėlių rinkinį. Kažkur tolumoje būrys merginų kariniais drabužiais garsiai skandavo, o po to dainavo tarybinio skambesio dainas. Šiaip jau kiekvienas sportavo sau, niekam niekas nekliudė, ir mes vieninteliai buvom viso šito reginio žiūrovai. 

Praūžus pirmai rytinės mankštos-meditacijos bangai, prasideda šokių ir žaidimų maratonas. Regis daugeliui nei motais, kad  turėtų būti pats darbymetis. Moterys įsisupusios į vėduokles lėtai mokėsi įmantrių judesių, kita grupė gretai sukos vakarų klasikinių šokių motyvais. 

Evelinos ir Karolio nuotr./Rytinė Evelinos meditacija.
Evelinos ir Karolio nuotr./Rytinė Evelinos meditacija.

Visi be išimties geria žalią arbatą arba karštą vandenį, o kavos mums pasiūlė vienas žmogus tik kartą, vėliau susizgribęs, kad jos ir neturi. Kone kas šimtas metrų – natūralių produktų vaistinių ir netgi... ligoninių. Į vieną netikėtai pakliuvome ir mes. Nutarę maliarijos tablečių paieškoti pačioje Azijoje, mes tik Kinijoje rimtai susirūpinome, kad artėjame į tuos regionus. Kol galų gale išsiaiškinome, kaip kinietiškai yra 'maliarija' mes galų gale atsidūrėme ligoninėje (tik ten jas gamina ir parduoda), kuriuose kantriai išlaukėm ne paketelėlio su tabletėmis, o kelis popierinius maišus, prigrūstus padalintų porcijų miltelių.

„Na bent gal kepenų taip neės, kaip kiti chemikalai“, – guodėmės. Tačiau šie įvairaus keisto skonio vaistai pridarė mums kitokių pokštų. Mums netikėtai labai dažnai pradėjo reikėti į tualetą. Iš pradžių manėm, kad pasigavom kokią bakteriją maiste. Tačiau galiausiai paaiškėja – mums vidurius stipriai ir visai netikėtai laisvina  milteliai. Po atlikto reikalo jauties gerai, valgyti gali viską. Ir viduriuoji ne visada, tik kai suvalgai vienos rūšies preparatų. Sunkiausiai yra tada, kai esi sėkmingai susitranzavęs automobilį tolimai distancijai, o čia še tau, ir turi stotis „tikrai čia ir tikrai dabar:, ir skuosti į nesvarbu jau kokio peršviečiamumo krūmo. Šalutinis cheminių tablečių poveikis – dažniausiai aštrių spalvų košmarai sapnuose, o žolinių kinietiškų – realybėje. 

Parduotuvėse gali išvysti įvairių masažinių šlepečių, ar kitokių aparatų, kuriais galima spausti teisingus taškus idant būtum sveikas it ridikas. Kai viename mieste netikėtai susitranzavom baldų fabriko vadybininką, šis išdidžiai aprodė savo darbo šventovę ir paaiškino, kad jų baldai perkami ne tik Kinijoje, bet eksportuojami ir į Ameriką ar Europą, mat jie pagaminti iš kamfaro medžio. „Pauostykit“, – davė mums lentelę. Medis iš tiesų maloniai kvepėjo. „Jis turi gydomųjų savybių“ patikino verslininkas. Kadangi verslo gyslomis mūsų kraujas dabar necirkuliuoja, vangiai teužsirašėm kontaktus, mat jie visai džiugiai norėtų paplatinti savo sveikuosius baldus ir mūsų mažylėje šalyje. 

Evelinos ir Karolio nuotr./Be galo aatrūs pietūs, kuriais mus pavaiaino.
Evelinos ir Karolio nuotr./Be galo aštrūs pietūs, kuriais mus pavaišino.

Maistas čia ir daugiausiai sveikuoliškas. Kinai valgo nepaprastai daug daržovių, todėl mūsų skrandžiai po Kirgiztano mėsos vergovės atsigavo. Net ir paprastoje valgyklėlėje daržovės bus paskanintos keptu imbieru. Čia išbandėm ir karčią (bet anot vietinių labai sveiką) balzaminę kriaušę ar mari vaisius. Ir vairuotojai čia kremta ne tik saulėgrąžas, bet ir betelio riešutą, kurio pavadinimas atplaukia iš pasakų. Jį suvalgius burna maloniai apšąla ir apsalsta, o vėliau už gerklės dar ilgai laikosi kietokas tačiau savotiškai malonus gumulas.

Tranzavimas 

Evelinos ir Karolio nuotr./Ilgėjant dienoms galėjome pradėti tranzuoti 7 val ryto.
Evelinos ir Karolio nuotr./Ilgėjant dienoms galėjome pradėti tranzuoti 7 val ryto.
Evelinos ir Karolio nuotr./Tranzuojant Gobio dykumoje.
Evelinos ir Karolio nuotr./Tranzuojant Gobio dykumoje.

Stabdyti automobilius tikrai nebuvo sunku. Gal tik tolimųjų nuotolių sunkvežimiai smalsiai apžiūrinėdavo, bet stodavo labai jau vangiai. Tačiau visas menas prasidėdavo tik vėliau, aiškinantis kur ir ko mes važiuojam. Jų kalbos mes mokėjom kelias skurdžias frazes, o kiniečių gestikuliacija neprilygsta turkiškajai ar iranietiškai, ji sunkiai iliustravo jų kaip į sieną beriamus žodžius. Matom – jie bando kitais žodžiais klausti ar aiškinti, bet mums nuo to tikrai ne lengviau. Iš to paslaugumo jie nuveža mus į autobusų stotis, ir niekaip negali suprasti kokio velnio mes ketinam išlipti ant kelio ir drožti tolyn ar laukti kito automobilio. 

Evelinos ir Karolio nuotr./Tranzavimas nelengvas - nuolat bekintanti kelių raizgalynė.
Evelinos ir Karolio nuotr./Tranzavimas nelengvas - nuolat bekintanti kelių raizgalynė.

Kinija – 1,4 milijardo gyventojų turinti šalis, kurios dykuma ar kalnai yra retai ar visai neapgyvendinami. Ir nors kraštas didžiulis, „miesteliai“ drąsiai skaičiumi konkuruotų su ne vienos šalies sostine. Miestų dydis vargina, nes dažniausiai žinai, kad iš jų – jei neatsiras kokio netikėto gelbėtojo – teks eit ilgai ir nepaisant vyksmo – nuobodžiai. 

Evelinos ir Karolio nuotr./Raudona spalva ir vyriausybė.
Evelinos ir Karolio nuotr./Raudona spalva ir vyriausybė.

Kinija viena greičiausiai besivystančių šalių. Tai liudija ir infrastruktūros augimas it ant mielių. Iš policininkų gautas 2008 metų kelių žemėlapis pasirodė beesantis atgyvena, o vienų merginų padovanotas 2010 storas žemėlapių tomas jau geriau – bet ne iki galo – atspindėjo tikrąją kelių sistemą. Nauji tebestatomi tiltai, tiesiami keliai rodo – ši šalis ne juokais iriasi į priekį. O kur jau gausybė ką tik iškeptų dangoraižių kiekviename „miestelyje“. 

Daugiau galite paskaityti mūsų tinklalapyje www.itervitae.me 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius