Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Portas: kontrastų miestas

Portas – kontrastų miestas. Tai miestas su didžiuliu senamiesčiu, jaukiomis lauko kavinukėmis, vyninėmis, mažomis parduotuvėlėmis ir siauromis akmenimis grįstomis gatvelėmis. Kita vertus, čia gausu triukšmingų klubų, modernių pastatų, gigantiškų tiltų, prekybos centrų. Net išrankiausiam turistui, ko gero, čia neteks nuobodžiauti.
Kontrastingasis Portas
Kontrastingasis Portas / Kristinos Aksamitaitės nuotr.

Kelioms dienoms (aš ir dar trys lietuvės) nusprendusios paviešėti Porto mieste, susiradome pigius lėktuvo bilietus ir nakvynę per couchsurfing.com sistemą. Dar nesinaudojusiems ja, trumpai apie ją: tai – internetinė bendruomenė, kurioje gali rasti nemokamą nakvynę beveik bet kuriame pasaulio kampelyje. 

Tingiems turistams – ekskursijos autobusu 

Vieną iš viešnagės dienų nusprendėme praleisti kiek tingiau ir po miestą pasidairyti važiuodamos specialiu turistiniu autobusu. Bilietas, į kurį įeina ekskursija ir viešnagė viename iš vyno rūsių, kainuoja 13 eurų, 20 eurų atsieitų bilietas, į kurį įskaičiuota ekskursija, viešnagė vyno rūsyje ir plaukimas laivu, ir trimis eurais brangesnis bilietas būtų tas, į kurį įskaičiuotas ir pasikėlimas funikulieriumi. Beje, bilietai galioja dvi dienas.

Yra raudonieji ir geltonieji autobusai, kurie skiriasi savo maršrutu. Per 1,5 val. galima apvažiuoti gražiausias miesto vietas. Autobusas stotelėje pasirodo kas pusvalandį, tad galima išlipti iš jo bet kada pamačius įdomesnę vietą ir po 30 minučių važiuoti toliau. Aš pati pasirinkau raudonąjį autobusą ir maršrutu tikrai nenusivyliau. Ypač didelį įspūdį paliko Atlanto vandenyno pakrantė: bangos vis šėlo, vėjas kedeno plaukus... Beje, ekskursijos autobusu metu ne tik išvysite svarbiausius Porto objektus, tokius kaip gražioji „Aliados“ gatvė, „Sao Bento“ stotis, „Ribeira“, t.y. senasis Porto siaurų gatvelių labirintas ir krantinė, Šv.Pranciškaus bažnyčia su auksu tviskančiais barokiniais altoriais, Porto katedra ir daug kitų įspūdingų vietų, bet ir išgirstate nemažai faktų apie juos. 

Saldusis portveinas

Atvykus į Portą negalima neparagauti portveino, kitaip vadinamo Porto vynu. Kaip jau minėjau, ekskursiją-degustaciją vienoje iš vyninių galima gauti perkant bilietą ekskursijai autobusu. Tai labai saldus gėrimas, beje, stiprokas (apie 20 laipsnių), todėl su mumis buvęs portugalas, priėmęs keletą dienų į savo namus, vis primindavo: skanaukit, atsargiai. Vargu, ar gali būti geresnė dovana gurmanui, nei Porto vynas. Jo kaina priklauso nuo to, kiek metų jis išlaikytas. Parduotuvėje 10 metų išlaikyto vyno butelį galima nusipirkti už 10 eurų. Populiariausi – penkerius, dešimt metų išlaikyti portveinai. Prie butelio puikaus Porto vyno galima į lauktuvių krepšelį pridėti ir portugališko ožkų sūrio ar alyvuogių. Suvenyrų parduotuvėse gausu gaidžio motyvais puoštų niekučių, mat gaidys – Portugalijos simbolis.

Kristinos Aksamitaitės nuotr. /Kontrastingasis Portas
Kristinos Aksamitaitės nuotr. /Kontrastingasis Portas

Portugališka virtuvė

Teko ragauti keletą portugališkų patiekalų. Pirmasis nepaliko didesnio įspūdžio. Rodos, lyg virtuvės šefas būtų sukrovęs į lėkštę viską, ką tik rado šaldytuve. Patiekalas, portugališkai vadinamas Francesinha – tai sumuštinis, įdarytas kumpiu, rūkytomis dešrelėmis, pomidorais ir šparaginėmis pupelėmis ir visa tai pagardinta gana aštroku padažu. Kitas populiarus Portugalijoje patiekalas, kuris paliko tikrai kur kas geresnį įspūdį – Bacalhau à Brás. Pastarojo sudėtis: svogūnai, česnakai, bulvės, kiaušiniai ir sūdyta menkės filė. Paprasta ir skanu, nors, kaip sakoma, dėl skonio nesiginčijama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius