-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie Jonines, vasaros folkloro festivalį ir ilgojo savaitgalio linksmybes Nidoje: kas, kur, kada?

Ką planuojate veikti ilgąjį savaitgalį? Jei norite pajausti tikras lietuviškas Jonines ir kartu aplankyti pajūrį, tuomet pats laikas pasidomėti tuo, kas vyks ateinantį savaitgalį Neringoje ir kaip trumpiausią metų naktį galima praleisti čia. O pramogų, kaip ir kasmet, Neringoje netrūksta.
Joninės Klaipėdoje tradiciškai bus švenčiamos ant Jono kalnelio.
Joninės Nidoje prasidės jau penktadienį / Klaipėdos etnokultūros centro nuotr.

Kaip sako vienas jaunas Nidos gyventojas Valentas, atvažiuoti į Neringą – verta, o užsukti per Jonines bent vieną kartą – tiesiog būtina, mat būtent šioje Kuršių žemėje Rasų arba Joninių tradicijos ypatingai glaudžiai persipina su senąją krašto kultūra. Marios, jūra, balto smėlio kopos ir plačios pievos žoliavimui, folkloro dienos ir atostogų dvasia – taip Neringa pasitinka Jonines.

Apsistoti Neringoje kaip ir visuomet turistai gali pagal savo kišenės storį ir norus. Nidos ir Juodkrantės viešbučiai užsakyti pusiau, tad norintiems dar atsirastų vietos. Kainos čia prasideda nuo 150 Lt už dvivietį kambarį. Privačiame sektoriuje lovą galima išsinuomuoti ir už 35 Lt žmogui. Tačiau tokių kambarių kasdien lieka vis mažiau. Vidutinė kaina dviems žmonėms privačiame sektoriuje prasideda nuo 100 Lt parai.

Kaip teigia šio krašto žmonės, paparčio žiedas Neringoje šiais metais žydės tris naktis. Birželio 21 – 23 dienomis Neringos kurorte vyks tradicinė lietuvių folkloro šventė „Tek saulužė ant Maračių“. Penkioliktąjį kartą vykstantis festivalis šiemet bus skirtas minimiems Tarmių metams. Todėl ir jo šūkis skelbia: „Ką galvoji – tą šneki, o ką kalbi – toks ir esi“. Trumpiausią metų naktį Neringoje sutiks ir svečiai iš Norvegijos, Estijos, Austrijos, Baltarusijos bei dvi dešimtys folkloro kolektyvų iš visų Lietuvos regionų. 

S.Vaiavilaitės nuotr./Kuraių nerijoje savaitgalį rengiamas folkloro festivalis Tek saulužė ant maračių.
S.Vaišvilaitės nuotr./Kuršių nerijoje savaitgalį rengiamas folkloro festivalis „Tek saulužė ant maračių“.

Pirmąją festivalio dieną (birželio 21 – ąją) Nidos centrinėje dalyje prasidės Tautodailės, amatų ir kulinarijos paveldo mugė. Šią dieną vyksiančio Madų parado metu savo kolekciją pristatys šilko dizainerė Auksė Poškuvienė, avalynės dizainerė Rūta Rimšelienė. Be to, festivalį pradės pradžios koncertas „Tarmių sutartinės“. Vėlų vakarą svečiai iš užsienio koncertuos Modernaus folkloro koncerte.

Antrąją dieną (birželio 22 – ąją) festivalio dalyviai pabirs po įvairias Nidos gyvenvietės erdves. Žvejo etnografinės sodybos kiemelyje bus skaitomos pasakos, dainuojamos sutartinės. Burtis žaidimams festivalio organizatoriai kviečia Nidos pamaryje (prie UNESCO žymos).

Teigiama, jog Joninių savaitgalį atgis ir Nidos bardų skverelis. Festivalio dalyvių pasirodymus bus galima išvysti ir įvairiose Nidos kavinėse. Vėlyvą antrosios dienos popietę Neringos savivaldybės aikštė bus skirta šokiams ir kulinarinio paveldo pristatymui. Skambiausios dainos aidės didžiojo festivalio koncerto „Eina saulelė aplinkui dangų“ metu.

Joninių išvakarėse (birželio 23 – ąją) šokių ir dainų taip pat netrūks. Šią dieną bus pagerbti „Aukso paukštės“ nominacijos laureatai, tęsis sutartinių mokyklėlės pamokos, bus pristatomas kurorto folkloro ansamblio„Giedružė“ filmas „Ten ant maračių“.

Kupolių (Rasų) arba kitaip žinomos Joninių vardu šventės tradicijos atgis Parnidžio kopos papėdėje plytinčiame Tylos slėnyje. Čia bus žoliaujama, pinami vainikai, dainuojamos Joninių dainos. Paskutiniuosius saulės spindulius surinkti bus galima apeigų prie Saulės laikrodžio metu. Viena gražiausių savaitgalio šventinių akimirkų – eisena su fakelais nuo smėlio pustomos Parnidžio kopos iki Nidos prieplaukos, kur vyks Joninių koncertas  „Užteka saulužė“.

Agila nuotr./Festivalis Neringoje vyks jau tryliktąjį kartą.
„Agila“ nuotr./Festivalis Neringoje vyks jau tryliktąjį kartą.

Visą savaitgalį Nidoje veiks festivalio klubas, kuriame vyks fotografijų parodos, pasisėdėjimai, pasitarimai ir vakaronės, bus galima daugiau sužinoti apie šventėje dalyvaujančius kolektyvus. Visas festivalio dienas Tautodailės, amatų ir kulinarijos paveldo mugėje veiks įgarsinta erdvė, kurioje visi norintys galės savo tarmėmis dainuoti, pasakoti, deklamuoti.

Jurgitos Andriejauskaitės nuotr./Neringoje rengiamas tradicinis folkloro festivalis.
Jurgitos Andriejauskaitės nuotr./Neringoje rengiamas tradicinis folkloro festivalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius