Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Road Trip LT“: šeši jauni užsieniečiai iš viso pasaulio griaus mitus apie Lietuvą

Visada smalsu sužinoti, ką apie mus mano kiti. Šią vasarą turėsime puikią galimybę. Lietuvoje keliaus ir ją aprašinės šeši jauni žmonės iš Honkongo, Vengrijos, Italijos, Prancūzijos, JAV ir Meksikos. Tarptautinės studentų AIESEC organizacijos rengiamoje kelionėje per Lietuvą senu „Volkswagen T2“ autobusiuku keliaus įvairių sričių studentai iš tolimesnių ir artimesnių kraštų. Trys merginos ir trys vaikinai visus nuotykius fiksuos savo dienoraščiuose ir video medžiagoje, griaus, o gal ir patvirtins dalį turimų stereotipų apie Lietuvą.
(Iš kairės) Italas Alessandro, prancūzė Lou, amerikietė Nina, kinas Leung, vengrė Nikolett ir meksikietis Tirzo jau Vilniuje
(Iš kairės) Italas Alessandro, prancūzė Lou, amerikietė Nina, kinas Leung, vengrė Nikolett ir meksikietis Tirzo jau Vilniuje / M.Vadišio nuotr.

Šalta, niūri šalis, kurioje vien maži miesteliai

„Prieš atvažiuodama čia, iš to ką pavyko sužinoti, turėjau susidariusi Lietuvos, kaip kaimo sodybų šalies vaizdą. Nesitikėjau, kad čia bus didesni miestai, maniau, kad žmonės dėvės daugiau tradicinių drabužių... tiesa sakant, iš viso nieko daug nesitikėjau. O tik įsėdus į taksi, radijuje užgrojo mano mėgstamiausi atlikėjai – supratau, kad čia viskas ne taip skiriasi nuo namų“, – pirmus įspūdžius pasakojo Nina Buckhalter, amerikietė iš Čikagos, studijuojanti žurnalistiką JAV. Beje, Lietuva jai pirma aplankyta šalis Europoje.

Lėtas, daug kur vėluojantis italas iš Palermo, Alessandro daug girdėjo apie lietuvių šaltumą, uždarumą ir drovumą. Vaikinas tikisi pralaužti ledus bendraujant su lietuviais. O štai meksikietis Tirzo iš už Atlanto atsivežė visai kitokį, teigiamą įsivaizdavimą. „Pats dirbu turizmo srityje, tad esu girdėjęs, kad lietuviai, ypač pastaraisiais metais, labai stengiasi reklamuoti savo gamtą, tradicijas, čia gyvena energingi ir smagūs žmonės“, – pasakojo Monterėjuje gyvenantis ir studijuojantis vaikinas. 

M.Vadiaio nuotr./Įvairių pasaulio aalių studentai apraainės ir filmuos Lietuvą
M.Vadišio nuotr./Įvairių pasaulio šalių studentai aprašinės ir filmuos Lietuvą

Vietnamiečių kilmės prancūzė Lou Guy apie Lietuvą bandė rasti informacijos internete. „Radau tik labai prastos kokybės nuotraukas, daugiausiai sukrypusių tvorų ir namų, skaičiau prancūzų kalba parašytus dienoraščius, kuriuose taip pat nieko gero nežadėjo – žmonės Lietuvoje, anot „blogų“, pakankamai nedraugiški ir išvažiavus toliau už Vilniaus patariama geriau jų nekalbinti“, – įspūdžius apie lietuvių įvaizdį internete pasakojo paryžietė Lou.

„Azijos Niujorke“ Honkongo mieste užaugęs Leung Ka Hongas bei vengrė, gyvenanti šalia Balatono ežero, Nikolett Biro labiausiai nustebo dėl karštos lietuviškos vasaros. „Galvojau, kad čia vasarą temperatūra nepakyla aukščiau 10 laipsnių”, – pastebėjo Leung Ka Hongas. „Tai ką aš dabar darysiu su visais tais atsivežtais drabužiais“, – sudejavo vengrė, kai užsiminėm, jog savaitgalį atkeliaus dar didesni karščiai.

M.Vadiaio nuotr./Grupė pasiruoaus nuotykiams Lietuvoje
M.Vadišio nuotr./Grupė pasiruošus nuotykiams Lietuvoje

Tikslas – sudominti pasaulį ir pačius lietuvius

Tai tik trumpi keliauninkų įspūdžiai, ką tik atvykus į Lietuvą. Viso projekto metu jo dalyviai rašys dienoraščius ir pasakos apie savo nuotykius Lietuvoje. Per pusantro mėnesio truksiančią kelionę jaunimas išnaršys vos ne visą Lietuvą – pradės Trakais ir Kernave, keliaus į Kauną, vėliau Druskininkai ir visas Dzūkijos nacionalinis parkas. Kelionei įsibėgėjus komanda apsilankys Alytuje, Marijampolėje, tada šoks tiesiai į Anykščius, užsuks į Šiaulius, grįš į Aukštaitijos Nacionalinį parką ir gražiuosius ežerus bei miškus. Paskutiniame etape senasis autobusiukas per Žemaitiją pasuks link pajūrio, Kuršių Nerijos ir pabaigs kelionę riedėdamas iš Klaipėdos atgal į sostinę.

„Kaip ir kiekvienas socialinis projektas stengsimės spręsti problemas. Vis mažiau Lietuvos jaunimo įvertina savo šalį ar juo labiau joje keliauja, ją pažįsta, o atostogauti dažnai traukia į kitus, egzotiškus, tolimus kraštus. Daugybė užsieniečių apie Lietuvą nežino iš viso nieko arba neskiria jos iš trijų Baltijos valstybių. Galiausiai užsienyje vis dar yra daugybė stereotipų apie šaltą „posovietinį“ kraštą. Visas šias problemas ir stengsimės akcentuoti ir jas šiek tiek pakeisti į gerąją pusę“, – tikslus vardino projekto „Road trip LT“ viena iš organizatorių Kamilė Pajarskaitė.

M.Vadiaio nuotr./Grupė ia karto susidraugavo ir nusiteikė bendram darbui
M.Vadišio nuotr./Grupė iš karto susidraugavo ir nusiteikė bendram darbui

O užsimota tikrai plačiai – visą medžiagą, kurią parengs keliautojai, galės skaityti ne tik 15min.lt auditorija ir lietuviai, tačiau keliautojai rašys ir anglišką dienoraštį, jį taip pat išvers į prancūzų, ispanų, vengrų, italų ir net kinų kalbą. Galiausiai AIESEC visą projekto medžiagą viešins ir visose kitose 113 pasaulio šalių, kuriose veikia ši globali jaunimo organizacija.

Visus spalvingos komandos nuotykius galėsite sekti 15min.lt ir „Pasaulis kišenėje“ rubrikoje „Vasara“.

Gyvai susipažinti su dalyviais ir išgirsti apie projektą iš pirmų lūpų visi norintys galės birželio 21 d., vakare, Vilniuje, „Vasaros terasoje“ (Mokytojų namų kiemelyje). Čia vyks AIESEC organizuojamas „Road Trip LT“ renginys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius