Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beveik pusė ministrų savo postus mielai iškeistų į europarlamentarų ramybę

Šį sekmadienį vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose dalyvauja kone pusė Vyriausybės narių. Nė vienas jų nesako, kad rinkimuose dalyvauja tik tam, kad papuoštų partijos sąrašą, todėl ministrų sėkmės atveju gali keistis beveik pusė Vyriausybės.
Juozas Olekas ir Juozas Bernatonis
Juozas Olekas ir Juozas Bernatonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dėl europarlamentarų mandatų kovoja trys socialdemokratai – krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, teisingumo ministras Juozas Bernatonis ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.  Taip pat du „darbiečiai“ – socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė ir žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna bei vienas „tvarkietis“ aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Socialdemokratai apsisprendę vykti

Formuojant socialdemokratų kandidatų sąrašą į Europos Parlamentą kandidatuoti norą pareiškę buvo dar du socilademokratų ministrai – Ūkio ministerijai vadovaujantis Evaldas Gustas ir Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas Vytenis Povilas Andriukaitis. Tačiau galutiniame kandidatų sąraše šių pavardžių neliko.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rimantas Sinkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rimantas Sinkevičius

Tuo tarpu visi trys dėl Europos Parlamentaro mandato besivaržantys socialdemokratų ministrai yra sutarę, kad sėkmės atveju mes darbą Vyriausybėje ir išvyks į Briuselį.

„Man atrodo, kad čia nėra pasirinkimo. Jei žmonės mane reitinguotų ir patekčiau į Europos Parlamentą, tai, žinoma, rinkčiausi Europos Parlamentą. Su tautos valia juokauti politikams negalima. Visi trys, kurie esame sąraše ministrai, jei būsime išrinkti, važiuosime garantuotai“, – 15min.lt sakė J.Bernatonis.

Tiesa, visi socialdemokratų ministrai, kandidatuojantys į Europos Parlamentą, yra ne tik ministrai, o ir Seimo nariai, todėl jų sėkmės atveju atsilaisvintų ir vietos parlamente. J.Olekas ir R.Sinkevičius yra išrinkti vienmandatėse rinkimų apygardose, todėl naujus Seimo narius Lietuvos gyventojams Suvalkijos ir Jonavos apygardose tektų rinkti iš naujo.

Socialdemokratai laikomi šių rinkimų favoritais. J.Olekas partijos sąraše trečias, J.Bernatonis – 8, o R.Sinkevičius – 21. Tad bent jau J.Olekas turi daug galimybių būti išrinktas.

„Darbiečiai“ skaičiuoja viščiukus

Tuo tarpu „darbietis“ ministras V.Jukna dėl ateities kol kas nėra apsisprendęs, o A.Pabedinskienės atsakymo apskritai nesulaukėme.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vigilijus Jukna
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vigilijus Jukna

V.Jukna pripažįsta, kad darbas Europos Parlamente vilioja, tačiau tiesiai rėžti, kad keistų dabartines pareigas į ramybę Briuselyje, nedrįsta.

„Žinote, mes, žmonės iš žemės ūkio, įpratę viščiukus skaičiuoti rudenį, tad reiktų luktelėti rinkimų rezultatų... O jei rimtai kalbėtume, tai, manau, mano patirtis leidžia pasitarnauti Lietuvos žemės ūkiui tiek užimant ministro postą, tiek ir būnant Europos Parlamento nariu“, – 15min.lt teigė V.Jukna.

A.Pabedinskienė Darbo partijos sąraše – devinta, o V.Jukna – vienuoliktas.

V.Mazuronis tarsis su savimi

Taip pat dvejoja ir „tvarkiečių“ kandidatas į Europos Parlamentą aplinkos ministras V.Mazuronis. Jis tikina, kad sprendimą priimtų tik gerai viską apskaičiavęs ir pasitaręs su partija bei šeima.

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis

„Reikia palaukti rinkėjų sprendimo. Kai bus rinkėjų apsisprendimas, tarsiuosi su partija, su rinkėjais, su savimi, su žmona ir priimsiu teisingiausią sprendimą. Politika yra kolektyvinis žaidimas, tai, manau, nulemtų ta vieta, kur būčiau naudingiausias. Lietuvai pirmininkaujant ES aš mačiau, kad yra didelė erdvė, kur reikia Lietuvos interesus ginti europinėse institucijose, bet ir čia dirbdamas matau, kad galima nudirbti daug naudingų darbų“, – kalbėjo V.Mazuronis.

V.Mazuronispartijos sąraše – trečias, tad jo galimybės patekti į Europos Parlamentą didelės.

Europos Parlamento rinkimuose, vyksiančiuose šį sekmadienį dalyvauja devynios partijos ir viena dviejų partijų koalicija. Išvis į kandidatų sąrašus įtraukti yra 215 politikų. Lietuva į Europos Parlamentą renka 11 europarlamentarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius