-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kandidatavimas EP rinkimuose V.Uspaskichui ir V.Gapšiui neliečiamybės nesuteiks

Kandidatai į Europos Parlamentą (ES) įgyja teisinį imunitetą, tačiau Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje teisiami Viktoras Uspaskichas bei Vytautas Gapšys teisinės neliečiamybės neatgaus.
Vytautas Gapšys ir Viktoras Uspaskichas
Vytautas Gapšys ir Viktoras Uspaskichas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rinkimų į EP įstatymas numato, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus kandidatus jie be Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sutikimo negali būti traukiami baudžiamojon atsakomybėn, suimami, negali būti kitaip varžoma jų laisvė.

Tačiau įstatyme taip pat numatyta išlyga, jog straipsnis netaikomas kandidatams, kurie eina prezidento, Europos Parlamento nario ar Seimo nario, Vyriausybės nario pareigas.

„Darbiečiai“ teisinę neliečiamybę įgytų tik tapę Europos Parlamento nariais. Tuomet jau procedūros keltųsi į Europos Parlamentą

„Įstatyme numatyta, kad kandidatų, einančių tam tikras pareigas, neliečiamybės klausimas sprendžiamas Konstitucijos ir įstatymų nustatyta tvarka. Seimo narys turi teisinį imunitetą, ir kandidatas imuniteto neįgyja, jei jis yra panaikintas“, – BNS sakė Z.Vaigauskas.

Pasak jo, „darbiečiai“ teisinę neliečiamybę įgytų tik tapę Europos Parlamento nariais. „Tuomet jau procedūros keltųsi į Europos Parlamentą“, – pažymėjo Z.Vaigauskas.

V.Uspaskichas Darbo partijos kandidatų į EP sąraše įrašytas pirmuoju, V.Gapšys VRK skelbiamame kandidatų sąraše užima paskutinę vietą.

Pernai liepą Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją V.Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, o parlamentarui V.Gapšiui skirta 35 tūkst. litų baudą. Prokurorai, Darbo partijos atstovai, nuteistieji ir jų advokatai Vilniaus apygardos teismo nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Po šio teismo verdikto nuosprendžiai įsiteisėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius