Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linas Balsys krenta iš prezidento rinkimų kovos

Seimo narys, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Linas Balsys nesivaržys rinkimuose į Lietuvos prezidento postą. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį ketina oficialiai konstatuoti, kad jam nepavyko surinkti 20 tūkst. piliečių parašų.
Linas Balsys
Linas Balsys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes tiksliai neskaičiuojame, kiek parašų trūksta, bet konstatuojame, kad nesurinko reikiamo skaičiaus parašų. Toks mūsų sprendimas penktadienio posėdyje bus teikiamas balsavimui. Akte skaičių nerašome“, – 15min.lt teigė VRK narė Živilė Verbylaitė.

Anot jos, L.Balsys su šiuo sprendimu supažindintas.

Konstatuojame, kad nesurinko reikiamo skaičiaus parašų. Toks mūsų sprendimas penktadienio posėdyje bus teikiamas balsavimui, – sakė VRK narė.

„Jis buvo atvykęs pasižiūrėti į tuos parašus. Jis mąsto, kad galbūt kreipsis į teismą, bet mes, žinoma, labai atidžiai į šiuos dalykus žiūrime, kad paskui neturėtume bėdos. Manau, kad tas skundimas būtų beprasmis, bet, jei jam kyla abejonių, jis turi tokią teisę“, – abejojo Ž.Verbylaitė, ar L.Balsiui būtų verta teismuose prašyti perskaičiuoti jo surinktus parašus.

Apsispręsti, ar skųs VRK sprendimą neregistruoti jo kandidatu prezidento rinkimuose L.Balsys turės per tris dienas.

Kaltina apgavikus savanorius

Pats L.Balsys tikina dar nenutaręs, ar VRK sprendimą skųs, tačiau pripažįsta linkstantis iš kovos dėl prezidento posto pasitraukti be teisminių ginčų.

„Pažiūrėsime, ar skųsti verta, bet, mano manymu, didelių šansų mes neturime. VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas man sakė, kad paprastai teisminiai nagrinėjimai didelio efekto neduoda. Deja, mes pateikėme per mažai parašų, kad išbrokuotas kiekis būtų kompensuotas. (...) Mano prezidentinė rinkimų kampanija turbūt jau eina į pabaigą“, – pripažino jis.

L.Balsys tvirtina, kad pakankamai parašų jam nepavyko surinkti dėl politinių intrigų ir itin sudėtingos sistemos.

Politinėmis intrigomis L.Balsys vadina tai, kad keli jam parašus rinkę savanoriai esą apgaudinėjo ir, nors sakė, kad parašų surinko kelis tūkstančius, paskutinę dieną grąžino tuščius lapus.

Tarp man parašus rinkusių savanorių buvo žmonių, kurie įžūliai apgavo, – sako L.Balsys

„Neįvardinsiu nei vardų, nei pavardžių, nei partijų pavadinimų, tačiau tarp man rinkusių parašus savanorių buvo žmonių, kurie įžūliai apgavo. Iki paskutinės dienos ryto jie sakė, kad turi surinkę apie 4 tūkst. parašų, bet, kai paprašėme juos atnešti, paaiškėjo, kad to žmogaus nėra, o pagrasinus, kad kreipsisuosi į policiją dėl lapų pradanginimo, lapai atsirado, bet buvo tušti“, – guodėsi L.Balsys.

„Aš čia skundžiuosi ir demonstruoju savo politinį naivumą, kaip politikos naujokas, bet šis faktas man atkleidė labai purvinus politinius žaidimus. (...) Jie galimai susiję su kitomis politinėmis partijomis“, – pridūrė jis.

Be to, L.Balsys sako, kad visa parašų rinkimo sistema galėtų būti palengvinta, kad pasirašyti žmonės galėtų internetu, bet ne per elektroninę bankininkystę, o tik suvedę savo duomenis, bei ant popierinių lapų seniūnijose.

Iš kandidatų prezidento rinkimuose sąrašo penktadienį braukiamas politikas kol kas nenusprendė, kurį kovoje likusį pretendentą į prezidentus parems. L.Balsys sako, kad jo pasirinkimą lems kandidatų nuostatos dėl Visagino atominės elektrinės nestatymo ir Lietuvos ateities Europos Sąjungoje.

Rinksimės iš septynių

Aiškėja, kad gegužę Lietuvos prezidento rinkimuose varžysis Dalia Grybauskaitė, Zigmantas Balčytis, Artūras Zuokas, Bronis Ropė, Artūras Paulauskas, Valdemaras Tomaševskis ir Naglis Puteikis.

Kandidatais prezidento rinkimuose registruojami pretendentai, pateikę ne mažiau kaip 20 tūkst. rinkėjų parašų. L.Balsys VRK iš viso pateikė 20 tūkst. 411 parašų. Anksčiau teigta, kad apie 600 jų rašysenos ekspertams sukėlė abejonių.

Prezidento rinkimuose bandžiusiai dalyvauti Kristinai Brazauskienei nepasisekė dar labiau. Jai ne tik nepavyko surinkti 20 tūkst. piliečių parašų, bet ir atgauti pačių parašų rinkimo lapų. Jei K.Brazauskienė jų negrąžins iki balandžio 11 dienos, jai už prastą asmens duomenų tvarkymą gali tekti susimokėti baudą.

Būtino parašų skaičiaus surinkti taip pat nepavyko verslininkui Vladui Lašui, Kovo 11-osios Nepriklausomybė akto signatarui Rolandui Paulauskui ir vairuotojui Jonui Lašiniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius