Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naglis Puteikis: „Rinkėjų balsavimas rodo, kad didžiosios partijos atitrūko nuo tautos lūkesčių ir vilčių"

Kaip nepriklausomas kandidatas prezidento rinkimuose dalyvavęs Naglis Puteikis, surinkęs 9,47 proc. rinkėjų balsų, pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad savo pasirodymą vertina labai gerai.
Naglis Puteikis
Naglis Puteikis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Turėdami 300 savanorių rungtyniavome lygiai su partijomis, kurios turi 15 tūkst. narių, po kelis milijonus lėšų, rinkimų kampaniją pradėjo prieš keturis mėnesius ir galėjo apvažiuoti visas Lietuvos savivaldybes, o jose turi po kelis etatinius darbuotojus. Rinkėjų balsavimas rodo, kad didžiosios partijos atitrūko nuo tautos lūkesčių ir žmonių vilčių. Jei tokia maža komanda, vienijanti tokius margus žmones, surenka tik pusantro karto mažiau balsų, vadinasi, didžiosios šalies partijos turi sisteminių problemų“ – įsitikinęs N.Puteikis.

Jis sakė nežinąs, kurį kandidatą rems antrajame rinkimų ture – tarsis su komanda.

„Iš pradžių galvojome siūlyti abiem kandidatams savo programinius punktus ir remti tą, kuris pažadėtų daugiausiai jų įgyvendinti. Tačiau sprendžiant iš laimėtojų pasisakymų, atrodo, kad jie abu įsitikinę savo pergale ir mano, kad jų politinė veikla vykdoma teisingai, o gyventojai juos remia“, – svarstė N.Puteikis.

Iš pradžių galvojome siūlyti kandidatams savo programinius punktus ir remti tą, kuris pažadėtų daugiausiai jų įgyvendinti. Tačiau sprendžiant iš laimėtojų pasisakymų, atrodo, kad jie abu įsitikinę savo pergale.

Jis neslėpė, kad jam nepatiko dabartinės šalies vadovės laikysena, dalyvaujant rinkimų kampanijoje.

„Jaučiu didelį nusivylimą dėl to, kad prezidentė visų debatų metu būdavo atskirai, apsupta savo asmens sargybinių, iš kurių susiformuodavo gyvą grandinę lyg kokiame nors garbės parade. Prezidentė galvoja, kad ji nugalėjo būtent todėl, kad taip elgėsi“, – atviravo N.Puteikis.

Vis dėlto jis sakė, kad D.Grybauskaitė yra kompromisas tarp socialdemokratų ir Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vykdomos politikos.

„Skirtumas tas, kad išrinkus prezidentu Zigmantą Balčytį sprendimai būtų priimami ne jo vieno, bet keliolikos partijos narių“, – aiškino kandidatas.

Jis apgailestavo, kad nacionalinis transliuotojas priešrinkiminius debatus organizavo nekorektiškai: „Debatų metu būdavo nutraukinėjami kandidatai, oponuojantys prezidentei: aš buvau stabdomas, nukertamas. Tai tikrai neprimena vakarietiškos demokratijos.“

Partijos nekurs, bet Seimo rinkimuose dalyvaus

Kalbėdamas apie savo pasiekimus prezidento rinkimuose, politikas įsitikinęs, kad rinkėjus patraukė debatų metu išsakytomis idėjomis. „Mūsų elektoratas yra paties įvairiausio amžiaus, gyvenantis įvairiose Lietuvos vietovėse. Už mane balsavo žmonės, kuriems buvo aktuali mano iškelta pagrindinė idėja – grąžinti žmonėms nomenklatūros uzurpuotą valdžią“, – kalbėjo N.Puteikis.

Jis priminė, kad jo komandos pagrindinis tikslas – atskleisti tautai, kad situacija, kurią piešia prezidentūra ir tradicinės partijos, yra ne tokia.

„Skaičiai apie skurdą, turtinę nelygybę, gyventojų mirtingumą ir ligas, korupcijos indeksus, pasitikėjimą teismais ir teisėsauga buvo slepiami" – aiškino N.Puteikis.

Jis pažymėjo, kad rinkiminės kampanijos metu aplankė 14 savivaldybių: „Jose užėmiau 2–3 vietą ir surinkau nuo 6 iki 12 proc. balsų. Tiesa, stebina antra vieta Kaune ir trečia Pakruojo rajone.“

N.Puteikis sakė kol kas neturintis planų kurti partiją ir taip burti savo elektoratą. „Kol kas visi mėginimai kurti partijas Lietuvoje baigėsi tuo pačiu: arba vieno žmogaus nuosavybe arba kelių asmenų valomu „uabu“. Manau, ir mūsų partija, jei tokią kurtume, nuslystų šiais dviem nedemokratiškais keliais. O mes norime sugrąžinti Lietuvai vakarietiškos demokratijos standartus“, – kalbėjo N.Puteikis ir pažadėjo dalyvauti ir savivaldos, ir Seimo rinkimuose.

Gavus duomenis iš 2004 apylinkių, Dalia Grybauskaitė gavo 46,61 proc. balsų, Zigmantas Balčytis – 13,84 proc., Artūras Paulauskas – 12,20 proc., N.Puteikis – 9,47 proc., Valdemaras Tomaševskis – 8,36 proc., A.Zuokas – 5,30 proc., Bronis Ropė – 4,21 proc.

Antrasis turas – po dviejų savaičių

Pirmą kartą balsuojant prezidento rinkimuose nė vienas kandidatas nesurinko reikiamos balsų daugumos, todėl po dviejų savaičių, gegužės 25 dieną, kartu su Europos Parlamento rinkimais vyks antrasis turas.

Antrajame ture rungsis du daugiausiai rinkėjų balsų pirmą kartą balsuojant surinkę kandidatai: socialdemokratas Z.Balčytis ir dabartinė šalies vadovė D.Grybauskaitė.

Per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, surinkęs daugiau balsų. 2009 m. D.Grybauskaitė buvo išrinkta prezidente jau pirmajame ture.

Dalyvavo 7 kandidatai

Sekmadienį vykusiuose prezidento rinkimuose 2,5 mln. balsavimo teisę turinčių rinkėjų galėjo rinktis iš septynių kandidatų. Rinkimuose savo valią išreiškė 53 proc. rinkėjų.

Į šalies vadovo postą pretendavo socialdemokratas europarlamentaras Z.Balčytis, antros kadencijos siekianti šalies vadovė D.Grybauskaitė, Darbo partijos atstovas parlamentaras A.Paulauskas, parlamentaras N.Puteikis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Ignalinos meras B.Ropė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras V.Tomaševskis ir Vilniaus miesto meras A.Zuokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius