Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politologai: aktyviau balsuoti rinkėjus skatino įtampa Ukrainoje, rinkėjų aktyvumas didina Dalios Grybauskaitės galimybes

Didesnį rinkėjų aktyvumą gana pasyvios rinkimų kampanijos sąlygomis galėjo skatinti tarptautinė padėtis - įtampa Ukrainoje ir Rusijos veiksmai, kurie galėjo mobilizuoti antrosios kadencijos siekiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės simpatikų, sako sociologas Vladas Gaidys.
Vladas Gaidys
Vladas Gaidys / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Vilmorus“ vadovas V.Gaidys teigia, jog dar vienas veiksnys, lėmęs nemažą rinkėjų aktyvumą galėjo būti ir tai, kad paskutiniai rinkimai vyko prieš pusantrų metų, kuomet 2012 metais buvo renkamas Seimas.

„Čia yra toks šių rinkimų ypatumas – turbūt tai pirmi rinkimai, kad aktyvumas yra pačiame dėmesio centre, nes nuo jo priklauso antrasis turas. Vienas iš veiksnių, aktyvinusių rinkėjus – padidėjusi tarptautinė įtampa: Ukraina, Rusija, prezidento, valstybės struktūrų vaidmuo psichologiškai padidėjo ir, matyt, ir dėl to aktyvumas didesnis. Be to, ta informacija, kad nuo aktyvumo priklausys bus antras turas ar ne, matyt, Dalios Grybauskaitės rinkėjai tą pakankamai racionaliai suvokė. Jos rinkėjų daug, simpatikų įvairiose gyventojų grupėse, jie šiek tiek mobilizavosi. Užtenka net kelių procentų mobilizacijos“, – BNS sekmadienio vakarą sakė V.Gaidys.

„Beje, ir rinkimai jau buvo senokai, ne taip seniai, bet, vis dėl to, jau keleri metai kai nebuvo rikimų ir atsiranda tas noras žmonėms išreikšti savo nuomonę, po to tas entuziazmas mažėja“, – svarstė sociologas.

Anot jo, pati rinkimų kampanija buvo aktyvumą nebent slopinti galėjęs veiksnys, rinkėjai būtų kur kas labiau entuziastingi, jei „būtų politinio turnyro atmosfera susikūrusi, ko nelabai buvo“.

Šiuo metu jai nereikia kažkokių ypatingų rezultatų, jei aktyvumas virš 50 procentų siektų, – kalbėjo „Vilmorus“ vadovas.

V.Gaidžio teigimu, jei rinkėjų aktyvumas perkops 50 proc. ribą, D.Grybauskaitė turi nemažai šansų laimėti jau pirmame ture – visuomenės apklausos tokią tendenciją rodė jau paskutinius tris mėnesius prieš rinkimus.

„Pagal mūsų apklausas D.Grybauskaitės reitingas pakilo balandžio mėnesį, ji buvo dėmesio žiniasklaidos dėmesio centre, politinėje scenoje ji buvo su žymiausiais pasaulio veikėjais, bet kad ji pasiektų tokį patį rezultatą, kaip praeitą kartą... Šiuo metu jai nereikia kažkokių ypatingų rezultatų, jei aktyvumas virš 50 procentų siektų“, – kalbėjo „Vilmorus“ vadovas.

Anot jo, socialdemokratų kandidato Zigmanto Balčyčio ir Darbo partijos kandidato Artūro Paulausko šansai patekti į antrąjį rinkimų turą, jei toks būtų, apylygiai, tačiau šiose varžybose V.Gaidys prognozuotų didesnę Z.Bačyčio sėkmės tikimybę.

„A.Paulauskas su Z.Balčyčiu ilgą laiką buvo labai arti vienas kito, bet manau Z.Balčyčio elektoratas yra stipresnis, t.y. disciplinuotesnis nei A.Paulausko“, – teigė V.Gaidys.

K.Girnius: rinkėjų aktyvumas didina D.Grybauskaitės galimybes

Didelis rinkėjų aktyvumas sustiprino prezidentės Dalios Grybauskaitės galimybes būti perrinktai per pirmą prezidento rinkimų turą, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius.

BFL nuotr./Kęstutis Girnius
BFL nuotr./Kęstutis Girnius

Politikos eksperto teigimu, dalis anksčiau pasyvių lietuvių nusprendė balsuoti reaguodami į Rusijos agresiją Ukrainoje, ir tikėtina, kad jų balsas teks dabartinei šalies vadovei.

„Rinkimų kampanija buvo nepaprastai nuobodi, bet rinkėjų aktyvumas vis tiek pakankamai aiškus, daugiausia dėl to, kad Rusijos agresija Ukrainoje kėlė nerimą. Prezidentė D.Grybauskaitė gebėjo įtikinamai prisistatyti kaip tas politikas, kuri gebės ryžtingiausiai ginti Lietuvą. Net kai kurie abejojantieji nutarė dalyvauti rinkimuose ir veikiausiai balsavo už ją“, – BNS sakė K.Girnius.

A.Lukošaitis: rinkėjų aktyvumas rodo demokratijos ligas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Alvidas Lukošaitis sako, kad nežymiai 50 proc. perkopsiantis rinkėjų aktyvumas yra gana mažas, ir rodo demokratijas problemas.

Politologas sakė taip pat manantis, kad prezidentei Daliai Grybauskaitei nepavyks laimėti pirmajame rate.

VU TSPMI nuotr./Alvidas Lukošaitis
VU TSPMI nuotr./Alvidas Lukošaitis

„Jei su tokiu aktyvumu išsirinktumėme prezidentą pirmame ture, tai tikrai būtų blogiausias variantas. Tai būtų tam tikras signalas dėl demokratijos bėdų“, – BNS sakė A.Lukošaitis.

Jo manymu, gan žemas aktyvumas  yra parankus perrinkimo siekiančiai dabartinei prezidentei Daliai Grybauskaitei ir socialdemokratų kandidatui Zigmantui Balčyčiui.

Politologas taip pat pripažino, kad įprastai Vakarų demokratijose renkant valstybės vadovą balsuoja apie 70 proc. rinkėjų.

„Kadangi Lietuvoje menkas rinkėjų aktyvumas yra tęstinis procesas, galima kalbėti apie tam tikras chroniškas sistemos, demokratijos ligas. Tai siejasi su žmonių pasitikėjimu (politikais), tai – labai blogai“, – sakė jis.

L.Bielinis: bus antras turas

Politologas prof. Lauras Bielinis sako tikintis, kad Prezidento rinkimuose prireiks antrojo turo. Tuo metu politologas prof. Raimundas Lopata spacialioje LRT rinkimų laidoje sakė, kad intrigą dėl dviejų turų sukūrė sociologai.

Kęstučio Vanago/BFL nuotr./Lauras Bielinis
Kęstučio Vanago/BFL nuotr./Lauras Bielinis

„Esu tikras, kad yra įvairių rinkėjų. Tikrai visi kandidatai bus surinkę ne mažiau kaip po 2 proc. balsų. O dalis kandidatų bus surinkę kur kas daugiau balsų, nes jų įtaka visuomenėje yra didžiulė. Kalbėti, kad viena kandidatė – prezidentė – yra lyderiaujanti, o kiti sudaro foną, būtų ydinga. Rinkėjai rinko vieną iš septynių, o ne rinko ar nerinko D. Grybauskaitę. Manau, kad rinkėjai pasirinko labai įvairiai“, – LRT televizijos eteryje sakė L. Bielinis.

R.Lopata: antrasis turas gali ir neįvykti

Tuom metu R. Lopata teigė manantis, kad antrasis turas gali ir įvykti, ir neįvykti.

„Intrigą dėl dviejų turų sukūrė sociologai ir rinkėjai kartu su šešiais politikais, kurie mušėsi į krūtinę, kad bus antrajame ture. Tačiau mūsų argumentuoti pasvarstymai kiek primena lažybų vietą. Manau, kad antras turas bus, arba nebus“, – lakoniškai atsakė R. Lopata

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius