Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pralaimėjusiųjų patarimai Zigmantui Balčyčiui ir Daliai Grybauskaitei – kaip pritraukti jų rinkėjus?

Praėjusių metų gruodį Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius rekomendavo savo partijos kandidatui Zigmantui Balčyčiui kovoje dėl prezidento posto nekonfrontuoti su prezidente Dalia Grybauskaite. Atrodo, Z.Balčytis partijos pirmininko klausėsi tik iki dabar. Nuo šiol tiek D.Grybauskaitė, tiek Z.Balčytis skelbia keičiantys rinkimų taktiką ir būsiantys aktyvesni.
Dalia Grybauskaitė ir Zigmantas Balčytis
Dalia Grybauskaitė ir Zigmantas Balčytis / BFL/15min.lt nuotr.

Į antrąjį rinkimų turą patekę politikai netruko apsišaudyti replikomis. Jau pirmadienį D.Grybauskaitė pareiškė, kad Z.Balčytis mažiau nei ji pati „būtų  nusiteikęs nepardavinėti Lietuvos už sviestą“. Antradienį socialdemokratas D.Grybauskaitei atšovė, kad nesitikėjo iš jos tokių palyginimų, o jos „drąsa“ Lietuvai kainavusi labai daug.

„Galima girtis savo drąsa ir ryžtu, bet nematyti Lietuvoje skurdo, neteisybės ir nelygybės – negalima“, – įgėlė jis D.Grybauskaitei.

Trečiadienį kandidatai vėl susipliekė. Z.Balčyčio rinkimų štabas pasipiktino, kad trečiadienį LNK laidoje „Diagnozė: valdžia“ D.Grybauskaitė kalbės viena, nors neva iš pradžių tartasi, kad bus kviečiamas ir Z.Balčytis.

Kaip vertina kovą antrajame Prezidento rinkimų ture ir ką patartų abiem kandidatams paklausėme tų politikų, kurie iš rinkimų jau pasitraukė.

Naglis Puteikis siūlo kalbėti tai, ką jis

Ketvirtas Prezidento rinkimuose likęs nepriklausomas kandidatas, Seimo narys Naglis Puteikis sako, kad tiek D.Grybauskaitė, tiek Z.Balčytis iki šiol visai nekalbėjo temomis, kurios žmonėms skauda labiausiai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Naglis Puteikis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Naglis Puteikis

„Reikia kalbėti svarbiausiais klausimais abiem kandidatams. Svarbiausi klausimai yra didėjanti turtinė nelygybė, dirbančių žmonių skurdas ir teisėsaugos neteisingumas. Šie dalykai skatina emigraciją, trumpina gyventojų gyvenimo trukmę ir nesumažina savižudybių. Abu pretendentai iki šiol nieko nekalba ir nieko nedaro tais svarbiausiais klausimais.“, – teigė N.Puteikis.

Jis neragina Z.Balčyčio pasisakyti griežčiau ar įgelti D.Grybauskaitei, tačiau siūlo vengti aptakių frazių ir būti konkretesniam, o D.Grybauskaitei – atsisakyti arogancijos.

„Tai kad ji viską daro viena, su niekuo nesitaria ir nebendrauja, ta arogancija, didybė primena Rytų, pavyzdžiui, Turkmėnistano prezidento stilių. Tai yra nevakarietiška, nekultūringa, nemandagu. Tą rytietišką despotiją ji pademonstravo ir rinkimų naktį. Kaip su Lietuvos žmonėmis, kaip su kitais politikais, kaip su kolegomis iš Seimo ar Vyriausybės, taip ir su žurnalistais ji tą didybės maniją parodė. O mes gyvename juk Europoje, o ne Azijoje“, – kalbėjo N.Puteikis.

N.Puteikis antrajame rinkimų ture neremia nė vieno kandidato, nes D.Grybauskaitė būdama vadžioje pati didina neteisingumą Lietuvoje, o Z.Balčytis tyli ir tokiu būdu taip pat prisideda prie problemų gilėjimo.

B.Ropė: reikia prisijaukinti be kandidato likusius rinkėjus

Panašiai kalbėjo ir priešpaskutinę vietą Prezidento rinkimų pirmajame ture užėmęs Ignalinos rajono meras Bronis Ropė.

„Manau, kad jiems abiem reikėtų girdėti Lietuvos žmones. Pastaruoju metu jau lyg ir stengiamasi būti, matyti, girdėti ir šnekėti. Tai labai svarbu žmonėms. Manau, kad reikia kalbėti apie valstybės decentralizavimą“, – kalbėjo B.Ropė.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Bronis Ropė laukia rinkimų rezultatų
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Bronis Ropė laukia rinkimų rezultatų

Ignalinos rajono meras teigė, kad Z.Balčytis turėtų aiškiau pasakyti, ką jis siūlo keisti, kas yra negerai: „Ne tai, kad kažkas kažko nepadarė, bet konkrečiai, tiesiai šviesiai su pavyzdžiais. Tas manau tikrai padėtų jam.“

Tuo tarpu D.Grybauskaitė, anot Ignalinos mero, išvadas jau padarė ir nebedemonstruoja esanti absoliučiai neklystanti. Tai daryti jis siūlytų ir per likusį laiką iki rinkimų.

„Prezidentė turėtų šiek tiek prisiimti kaltės, kad su Generaline prokuratūra taip išėjo, galėtų pasakyti, kad turėjo būti ryžtingesnė ir neleisti atsikurti atlyginimų politikams, kas žmones labai papiktino. Jos pasakymas, kad ateityje iš to pasimokysiu, jai padėtų“, – siūlė B.Ropė. 

Taip pat abiem kandidatams jis siūlė atkreipti dėmesį į V.Tomaševskio ir N.Puteikio elektoratą ir pasisakyti taip, kad jiems būtų nusiųsta tinkama žinutė: „Jei sugebės tuos rinkėjus prisijaukinti, tai gali Z.Balčyčio rezultatai būti visai neblogi. O jei ne, laimės D.Grybauskaitė.“.

A.Paulauskas: tegu Z.Balčytis leidžia kalbėti Landsbergiui

Trečias Prezidento rinkimuose likęs Darbo partijos kandidatas, Seimo narys Artūras Paulauskas sako, kad šiuos rinkimus Z.Balčytis jau laimėjo, todėl jam nieko daryti nebereikia.

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Artūras Paulauskas
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Artūras Paulauskas

„Nors jo retorika griežtėja, bet tie užpuolimai šito nusenusio Vytauto Landsbergio tokie visiški kliedesiai, tai padės taip, kad visai nieko daryti nereikės, o rinkėjas pats mobilizuotas bus. Tegu daugiau D.Grybauskaitė išeina pašneka, V.Landsbergis ir rinkimai laimėti“, – 15min.lt sakė A.Paulauskas.

Jis mano, kad D.Grybauskaitė ir toliau vengs su konkurentu susitikti tiesiogiai, nes tiesiog neturi ką pasakyti.

Paklaustas, kokios taktikos laikytųsi pats, jei būtų D.Grybauskaitės vietoje, A.Paulauskas neturėjo, ką pasiūlyti.

„Daliai reikėtų jau susitaikyti, kad pralaimėjo, pasiruošti tam psichologiškai. (…) Karalius nuogas ir taip pasirodė. Dar kartą to, matyt, nebenori parodyti. Į debatus reikia atsinešti truputį smegenų, intelekto, o to nėra“, – rėžė jis.

V.Tomaševskis taktikos neišduos

Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis tikino savo buvusiems konkurentams patarinėti negalintis, nes taip būtų atskleistos jo paties taktinės paslaptys.

„Aš esu konkuruojančios politinės jėgos pirmininkas, aš neturiu teisės taktinių sugebėjimų ir minčių jums atskleisti. Abiems galiu palinkėti tik sėkmės“, – juokėsi V.Tomaševskis.

Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis

Anot jo, per likusį iki rinkimų laiką abu kandidatai, ko gero, dar ras būdų pasirodyti.

„Per pirmas kelias dienas dar negalėjo viskas įsibėgėti. Normalu, kad reikia užsakyti reklamą, parašyti ir atnaujinti tekstus. Bet dar bus kiekvieną dieną vis labiau matoma kampanija“, – prognozavo jis.

Z.Balčyčio rinkimų kampanija iš tiesų turėtų suaktyvėti.

Per pirmas dvi dienas po rinkimų partija jam papildomai jau skyrė 146 tūkst. litų. Socialdemokrato išlaidos rinkimams artėja prie Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytos 2,6 mln. litų ribos.

Tuo tarpu D,Grybauskaitė antrą turą pasitinka tuščiomis kišenėmis. Po pirmojo turo ji kol kas nesulaukė nė lito paramos, o išvis rinkimams išleidusi deklaruoja vos 303 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius