Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsienyje prasidėjo balsavimas prezidento rinkimuose

Lietuvos diplomatinėse atstovybėse užsienyje pirmadienį prasidėjo balsavimas prezidento rinkimuose. Didžiausio aktyvumo tikimasi iš gyvenančiųjų Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Belgijoje, JAV Čikagos mieste.
Rinkimai
Rinkimai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nors pirmadienį didžioji dalis diplomatinių atstovybių jau priėmė Lietuvos piliečius, norinčius pareikšti savo valią prezidento rinkimuose, didelio balsuojančiųjų aktyvumo pirmosiomis dienomis tradiciškai nesitikima.

Kaip BNS sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovas, atsakingas už balsavimą užsienyje, Mindaugas Skačkauskas, balsavimas vyks 50-yje Lietuvos atstovybių, o iš viso rinkimuose balsuoti registravosi beveik 10 tūkst. rinkėjų, gyvenančių ne Lietuvoje. Jų sąrašas dar bus pildomas iki pat rinkimų dienos.

Diplomatinėse atstovybėse prasidėjęs balsavimas prezidento rinkimuose iš viso truks dešimt darbo dienų ir baigsis prezidento rinkimų dieną, gegužės 11-ąją.

Gegužės 13 dieną Lietuvos diplomatinėse atstovybėse prasidės ir balsavimas rinkimuose į Europos Parlamentą bei, jei prireiks, antrajame prezidento rinkimų ture.

Daugiausia rinkėjų – apie 1900 – jau užsiregistravo Jungtinės Karalystės ambasadoje

Naujausiais VRK duomenimis, daugiausia rinkėjų – apie 1900 – jau užsiregistravo Jungtinės Karalystės ambasadoje, 800 Lietuvos piliečių registravosi Airijos ambasadoje, Belgijoje registravosi 700, Generaliniame konsulate Čikagoje – apie 600 rinkėjų. Ambasada Vokietijoje sulaukė apie 550 norinčiųjų balsuoti pareiškimų, ambasada Danijoje – 500, Norvegijoje – 450.

„Tuo pačiu metu atstovybės pradeda siųsti rinkimų dokumentus ir tiems rinkėjams, kurie pageidauja balsuoti paštu. Pagal praktiką, paštu balsuoja apie 60 proc. visų užsienyje registruojamų rinkėjų“, – sakė jis.

Pasak M.Skačkausko, galutinis užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių balsavimo aktyvumas, kaip ir jų pasirinkimas, paaiškės tik gegužės 11-ąją, pasibaigus balsavimui.

Jis taip pat tvirtino, kad galinčiųjų balsuoti gegužės 25 dieną vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose bus šiek tiek mažiau, nei prezidento rinkimuose, mat dalis Lietuvos piliečių įgyja teisę rinkti tos šalies atstovus Europos Parlamente, kurioje nuolat gyvena.

Lietuvos prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną. Europos Parlamento atstovų rinkimai bus vykdomi gegužės 25 dieną, prireikus, kartu vyks ir antrasis prezidento rinkimų turas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius