Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vandenlentininkas Ovidijus Boiko: „Šiame sporte tobulėti galima žaibiškai“

„Wakeboarding“ (angl. wake – bangavimas, board – lenta) – vienas aktyviausiai besivystančių vandens sportų, kurio esmė – čiuožimas vandenlente vandens paviršiumi, traukiant kateriui. 2011 m. Lietuvoje įrengus pirmąją vandenlenčių sporto aikštelę, šiuo sportu aktyviai pradėjo domėtis ne tik snieglenčių ir jėgos aitvarų sportininkai, bet ir didelio sportinio įdirbio neturintys mėgėjai. Apie šio sporto subtilybes 15min.lt kalbasi su „Bord Sports“ komandos nariu, tarptautinių varžybų prizininku Ovidijumi Boiko.
Ovidijaus Boiko asmeninio archyvo nuotr.
Ovidijaus Boiko asmeninio archyvo nuotr.

– Papasakok šiek tiek apie save - kokiu sportu užsiimi?

– Užsiiminėju viskuo, kas susiję su lentomis – snieglente, jėgos aitvarais, bet daugiausia Lietuvoje atsiradusiu vandenlenčių sportu, kuris tarsi yra pirmųjų dviejų sporto rūšių mišinys.

– Ar seniai sportuoji?

– Su snieglente pradėjau slidinėti prieš 4-ris metus, vėliau išmėginau jėgos aitvarus, o nuo 2012 m. plaukioju vandenlente.

– Kuo Tave patraukė vandenlenčių sportas?

– Tuo, kad šiam sportui nereikia sudėtingų sąlygų, dėl to patogu užsiiminėti. Vienintelė sąlyga – kad nežaibuotų (juokiasi). O, tarkime, jėgos aitvarams reikia gero vėjo, savaime suprantama pajūrio, iki kurio kiekvieną savaitgalį nepralakstysi.

Ovidijaus Boiko asmeninio archyvo nuotr.
Ovidijaus Boiko asmeninio archyvo nuotr.

– Ar brangu įsigyti vandenlenčių sportui būtiną įrangą?

– Tikrai ne. Vandenlenčių įranga kainuoja apie 1500 litų, tačiau bet kuriame tam skirtame parke tikrai nebrangiai galima išsinuomoti ir lentą, ir kostiumą.

Palyginimui, vienas jėgos aitvaras kainuoja apie 3500 litų, o jų reikia bent 3, norint plaukioti įvairiais vėjais. Tad tai tikrai brangus malonumas.

– Ar vandenlenčių sportas - labai pavojingas?

– Susižeidimo rizika visuomet yra, bet ne tokia didelė, kaip snieglenčių sporte. Su snieglente slidinėdamas esu viską susilaužęs, ką tik įmanoma (juokiasi). Mane yra radę be sąmonės, turėjau dvi sudėtingas rankos operacijas, esu nusiskėlęs kelią, išsimušęs dantis...

Šitam sporte dažniausiai pasitaiko kryžminiai raiščių trūkimai. Rankų lūžimai – retas atvejis. Nuo daug ko apsaugo liemenė. Kadangi krenti į vandenį, o ne ant sniego ar ledo, tai ir tie susižalojimai žymiai menkesni: prisiploji ir daugių daugiausia gauni mėlynę.

Ovidijaus Boiko asmeninio archyvo nuotr.
Ovidijaus Boiko asmeninio archyvo nuotr.

– Kokio fizinio pasiruošimo reikia pačioje pradžioje?

– Norint atsistoti ant lentos nereikia didelių įgūdžių. Per 1 – 2 čiuožimus beveik visi jau atsistoja ant lentos. Kabelis traukia tolygiu greičiu, niekur nešokinėja, todėl nereikia tam didelio fizinio pasiruošimo.

Aišku, pačiuožus kokį 20 min, fizinis intensyvumas prilygsta 3 val trukmės treniruotei sporto salėje. Čia dirba visi raumenys. Kitą dieną neįmanoma nei pakelti rankų, nei atsitūpti (juokiasi).

Aš pats galiu tik apie 1.5 val iškabėti ant kabelio, ir tai – labai daug ištvermės reikalauja. Atliekant triukus išbūti įmanoma dar trumpiau.

– Kiek reikia treniruotis, norint gebėti atlikti pačius paprasčiausius triukus?

– Progresas, užsiiminėjant, vyksta tikrai labai greitai. Jau faktiškai per 2 mėn gali išmokti pašokimus nuo vandens bei įvairius nesudėtingus triukus.

Pats pradėjau sportuoti prieš 2 metus ir jau po pusės metų sudalyvavau pirmose mėgėjiškose varžybose. Šiandien su komanda dalyvaujame profesionalų lygos varžybose Europoje, ir jau esame gerai vertinami.

Kaip ir sakiau, kadangi sportui ypatingų sąlygų nereikia, gali treniruotis daug ir dažnai, tad ir tas tobulėjimas vyksta žymiai greičiau.

– Tačiau šis sportas Lietuvoje irgi sezoniškas...

– Taip, Lietuvoje sezonas prasideda apytikriai gegužę ir tęsiasi iki spalio. Šiltesniuose kraštuose galima plaukioti kiaurus metus.

– Tuomet ką veiki nuo spalio iki gegužio?

– Šaltuoju metu kompensuojame važinėdami ten, kur šilta. Prieš kelias savaites su komanda buvome Turkijoje, dabar planuoju vykti į Abudabį. Kas mėnesį ar du stengiamės vis kur išvažiuoti, taip ir „pragyvename“ žiemą.

– Teko girdėti atgarsių, jog ruošiate filmą apie vandenlenčių sportą. Kiek truko filmavimas, ir kada bus galima jį pamatyti kino ekranuose?

– Taip, tai bus pirmasis lietuviškas filmas apie šį sportą. Dirbome visą vasarą. Filme mėginsime parodyti sulėtintai sudėtingus triukus, kad publika galėtų įvertinti, kokiame lygyje mes esame.

Tačiau filmavimas vis dar tęsiasi. Kol filmuoji filmą, per tą laiką išmoksti dar sudėtingesnių triukų. Savaime suprantama, norisi parodyti ir juos, tad tikimės, kad viskas bus užbaigta kitais metais. Žadame parodyti šį filmą Kino pavasario metu.

Video: 01:45 dvigubas backflip'as, pirmą kartą O.Boiko atliktas Lietuvoje bei Pabaltyje

VIDEO: Wake Town JAM '14

Video: turas po Lietuvos vandenlenčių parkus

VIDEO: Tour de Lithuania

Video: O.Boiko buvo apdovanotas už geriausią triuką Latvijoje vykusiose vandenlenčių varžybose

VIDEO: King Of Cable 2014

 Video: kasmetinis jegos aitvarų ir vandenlenčių sporto festivalis

VIDEO: Kite & Wake Festival 2014 trailer

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius