Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos futbolas: istorija – turtinga, talentų – galybė, rinktinė – be skambių pergalių

Po Sovietų Sąjungos žlugimo Ukrainos futbolininkai rimti varžovai tiek rinktinėms, tiek klubams. Tačiau ir iki tol Ukraina garsėjo futbolo tradicijomis. Tereikia prisiminti legendinį strategą Valerijų Lobanovskį ir tris Auksinio kamuolio laureatus.
Olegas Blochinas
Olegas Blochinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dinamo“ dominavimas

Nors Ukrainos futbolo federacija susikūrė tik 1991 metų kovo 6 dieną, tačiau nepriklausomybę gavusi šalis turėjo gražią futbolo istoriją. Dėl to daugiausia nuopelnų tenka Kijevo „Dinamo“. Būtent ši Ukrainos sostinės ekipa 1961 m. pirmoji laimėjo Sovietų Sąjungos čempionato auksą ir nutraukė Maskvos klubų hegemoniją. Iš viso „mėlynai-balti“ laimėjo 13 Sovietų Sąjungos čempionatų ir 9 kartus šalies taurę. Dauguma šių titulų buvo laimėti 1974-1990 metais, o dažniausiai komandai vadovavo V.Lobanovskis.

Žinomas „Meistro“ pravarde, šis talentingas strategas buvo išgarsėjo dėl mokslinio požiūrio į statistiką ir taktiką. Pats buvęs talentingu krašto saugu, V.Lobanovskis su „Dinamo“ kaip žaidėjas laimėjo 1961 metų SSRS auksą. Kaip treneris jis su ta pačia komanda iškovojo 8 SSRS čempionų titulus, 6 kartus taurę ir dukart – 1975 ir 1986 metais – laimėjo UEFA Taurių laimėtojų taurę.

1988 metais jis taip pat nuvedė Sovietų Sąjungos rinktinę iki Europos čempionato finalo. Nuo 1997 iki 1992 metų V. Lobanovskis vėl vadovavo Kijevo „Dinamo“, su kuria iškovojo 5 Ukrainos čempionų titulus ir 3 šalies taures. Po jo mirties 2002 metais šalyje buvo paskelbtas valstybinis gedulas, tūkstančiai žmonių lydėjo įžymųjį strategą į jo amžino poilsio vietą Baikovės kapinėse.

Į sceną žengia „Šachtar"

„Dinamo“ buvo pati sėkmingiausia komanda ir Ukrainai atgavus nepriklausomybę. Ši ekipa iš viso laimėjo 13 čempionatų, 9 kartus džiaugėsi šalies taure, o 1998-1999 metų sezone netgi sugebėjo pasiekti UEFA Čempionų lygos finalą.

Tiesa, patį pirmąjį Ukrainos čempionatą laimėjo Simferopolio „Tavrija“, o 2001-2002 metų sezone pirmą kartą pirmenybes laimėjo Donecko „Šachtar“, kuri nuo to laiko tapo rimta varžove Kijevo vienuolikei.

Iš viso Donecko komanda jau laimėjo 6 Ukrainos čempionų titulus. Šachtininkai netgi sėkmingiau nei pagrindiniai jų varžovai rungtyniavo tarptautinėje arenoje. 2008-2009 metų sezone „Šachtar“ laimėjo UEFA Taurės varžybas. Pusfinalyje „Šachtar “ iš kovos pašalino ne ką kitą, o būtent Kijevo „Dinamo“.

Net trys ukrainiečiai yra laimėję Auksinio kamuolio apdovanojimą.Tai – Olegas Blochinas, Igoris Belanovas ir Andryjus Ševčenka. 

Talentai

Donecko ekipos sėkmė nemaža dalimi priklausė nuo sėkmingos legionierių iš Brazilijos integracijos į komandą. Tačiau ir pati Ukraina sugebėjo išauginti ne vieną talentingą futbolininką. Iš viso net trys ukrainiečiai yra laimėję Auksinio kamuolio apdovanojimą.Tai – Olegas Blochinas, Igoris Belanovas ir Andryjus Ševčenka.

Tą jiems padaryti pavyko 1975, 1986 ir 2004 metais. Be to, tokie žaidėjai kaip Jevgenijus Rudakovas, Volodimyras Muntianas, Oleksijus Michailičenko, Anatolijus Demjanenko, Volodimyras Besonovas, Serhijus Rebrovas ir Anatolijus Timoščiukas buvo puikūs Ukrainos futbolo ambasadoriai skirtingais laikotarpiais.

Užsimaskavęs „Dinamo“

Anksčiau buvo susiformavusi tradicija, kad žaidėjai iš Ukrainos sudaro Sovietų Sąjungos rinktinės pagrindą. Ukraina delegavo ne vieną puikų žaidėją 1960 metais, kai Sovietų Sąjunga laimėjo pirmąjį Europos čempionatą. Ukrainiečiai buvo svarbūs ir kituose trijuose čempionatuose (1964, 1972, 1988 metais), kuriuose sovietai finišavo antri.

Į 1988 metų Europos čempionatą V.Lobanovskis pakvietė net 11 žaidėjų iš Kijevo „Dinamo“. Ši rinktinė ironiškai buvo imta vadinti užsimaskavusiu „Dinamo“. Tame čempionate ukrainiečių vedini sovietai nužygiavo iki finalo, kuriame pralaimėjo Marco van Bastūno įkvėptai Nyderlandų vienuolikei.

Pasirengę iššūkiui

Nepriklausoma Ukraina tokių futbolo aukštumų nepasiekė. Pirmąsias savo tarptautines rungtynes nepriklausoma Ukraina 1992 metų balandį namuose rezultatu 3:1 pralaimėjo Vengrijai. Fanai ne kartą vos nepatyrė širdies smūgio, kai tik papildomos atkrintamosios varžybos užkirto ukrainiečiams kelią į 2000 metų Europos čempionatą ir į 1998, 2002 bei 2010 metų pasaulio čempionatus.

Tačiau ledai pagaliau buvo pralaužti 2006 metais, kai Ukraina, vadovaujama Olego Blochino, Pasaulio čempionate nukeliavo iki ketvirtfinalio. Po keturių ne su rinktine praleistų metų buvęs Kijevo „Dinamo“ puolėjas O. Blochinas grįžo į komandą ir yra pasirengęs naujam iššūkiui – 2012 metų Europos čempionatui.

Parengta pagal UEFA.com
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius