Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lino Kunigėlio nuotraukose – Lietuvos krepšinio rinktinės užkulisiai Europos čempionate

Su krepšininkais jis yra tuomet, kai džiaugiamės dėl jų pasiekimų, ir tuomet, kai pykstame jiems balansuojant ant iškritimo ribos, kaip neseniai pasibaigusio Europos krepšinio čempionato pirmojo etapo rungtynėse su Bosnija ir Hercegovina. Linas Kunigėlis, sporto gerbėjams pažįstamas kaip krepšinio rungtynių „balsas“, visą nacionalinės rinktinės gyvenimą seka „iš vidaus“, nes jau kelintus metus iš eilės eina rinktinės atstovo spaudai pareigas.
Rinktinės gyvenimo akimirka
Rinktinės gyvenimo akimirka / Lino Kunigėlio nuotr.

Perspektyvos – šviesios

Paklaustas, koks buvo šis, Slovėnijoje vykęs, čempionatas, Linas atsako, kad pirmenybės buvo ilgos ir varginančios: „Tos trys savaitės buvo sunkios ne tik fiziškai. Jos išsekino ir psichologiškai. Tiek, kiek jėgų buvo palikta pirmajame etape, manau, ir pritrūko finalinėms rungtynėms. Pritrūko būtent emocinių jėgų – maksimalaus užsidegimo padaryti daugiau nei gali.“ Kita vertus, sidabro medalį iškovoję krepšininkai privertė nustebti net didžiausius skeptikus. „Kai praeina tam tikras laikas, supranti, kad tas sidabras yra „žiauriai gerai“. Ypač įvertinus, kad 22 komandos mielai apsikeistų su tavimi vietomis“, – šypsosi rinktinės atstovas spaudai.

Šio čempionato rinktinę L.Kunigėlis apibūdina kaip jauną, dar besiformuojančią, tačiau labai perspektyvią ir ateityje galinčią tęsti pergalių seriją: „Manau, kad po truputį prasideda ateities rinktinės formavimasis. Ir dabartiniai debiutantai (M.Kuzminskas, D.Motiejūnas), ir kojas rinktinėje jau apšilęs J.Valančiūnas greitai turės tapti labai svarbiais, kertiniais rinktinės žaidėjais. Tai turėtų būti žmonės, ateityje atliksiantys lyderių vaidmenį, jei viskas klostytis sėkmingai ir nevargins traumos.“

Lino nuomone, ši rinktinė – dar neparodžiusi to, ką iš tiesų gali. Jis su šypsena prisimena Arvydo Sabonio po finalinių rungtynių komandos jaunimui pasakytus žodžius, kad šis medalis jiems – šiek tiek avansinis, ir už jį dar teks padirbėti.

Poilsis – „procedūriniame“

Disciplina ir iki minučių suskaičiuotas laikas – taip šios trys savaitės ėjo Europos krepšinio čempionate Lietuvai atstovavusiems sportininkams. Treniruotė ryte, vadinamieji „videosusirinkimai“, kurių metu analizuojamas varžovų žaidimas, varžybos vakare, kelionės – įtemptoje dienotvarkėje laisvo laiko itin mažai.

Anot L.Kunigėlio, vakarais vyrai mėgdavo susėsti „procedūriniame“ kambaryje. Paprastai jis įkuriamas didesniame viešbučio kambaryje įvairioms fizioterapijos procedūroms atlikti, veikia kaip ligoninė, kai prireikia gydyti traumas ir sužeidimus. Tačiau kartais į jį krepšininkai susirenka ir tiesiog paplepėti, atsipalaiduoti, gal net sužaisti pokerio partiją. „Kai po pasibaigusių varžybų vis dar valdo emocijos, adrenalinas – užmigti sunku. Tada padeda ir technologijos – kompiuteriai, telefonai: filmai, juokingi vaizdeliai ar pokalbiai su artimaisiais leidžia trumpam pravėdinti galvą“, – sako Linas. Štai prieš Europos čempionatą, rugpjūčio mėnesį, „Samsung“ atlikta apklausa atskleidė, kad krepšininkai yra itin technologiškai išprusę vartotojai. Iš visų technologijų be išmaniųjų telefonų sportininkai nebeįsivaizduoja nė dienos, o labiausiai juos mėgsta naudoti lovoje ar vonios kambaryje.

Lino Kunigėlio nuotr./Rinktinės gyvenimo akimirka
Lino Kunigėlio nuotr./Rinktinės gyvenimo akimirka

Technologijų stebuklai – iš krepšinio žvaigždžių rankų

Linas Kunigėlis – bene pirmasis Lietuvoje komentatoriaus darbe pradėjo naudoti kompiuterį, leidusį pluoštus lapų pakeisti keliais „Word“ failais, kuriame suvesta visa rungtynėse reikiama informacija. Tačiau kalbėdamas apie labiausiai technologiškai pažengusią krepšininkų kartą, Linas šypsodamasis užsimena apie dar Sovietų Sąjungoje žaidusius sportininkus, kurie su tuometiniais technikos stebuklais susipažindavo bene pirmieji šalyje. „Išvažiavę į turnyrus, čempionatus Vokietijoje, JAV sportininkai kad ir labai prižiūrimi sovietinės valdžios „akių“ vis tiek sugebėdavo įsmukti į vieną kitą parduotuvę. Galima tik įsivaizduoti, koks šokas ten jų laukdavo, turint omeny, kad namuose turėjom bene tris technologijas – radijo imtuvą, televizorių ir laidinį telefoną“, – juokiasi Linas, Europos krepšinio čempionato metu „Samsung“ išmaniuoju telefonu kūręs rinktinės fotodienoraštį.

Ne paslaptis, kad tokios kelionės grįžusiems krepšininkams padėdavo papildyti šeimos biudžetą, o kai kam buvo ir sėkmingo verslo pradžią. „Senoji karta pasakodavo, kad, pavyzdžiui, Valdemaras Chomičius buvo vienas pirmųjų, pradėjęs į Lietuvą vežti kompiuterius. Kiti pirkdavo vaizdo grotuvus, fotoaparatus, – šypsosi L.Kunigėlis. – Tačiau tokia jų veikla nestebina, juk tuomet jokių kontraktų rinktinėje nebuvo. Krepšininkai buvo įdarbinami sporto metodininkais kokioje nors grąžtų gamykloje, kad turėtų bent kokias stabilias pajamas. O išvykos į užsienį būdavo galimybė užsidirbti papildomai.“

Ką tik Liublianoje, Slovėnijoje, pasibaigusio Europos krepšinio čempionato metu be spaudos atstovo pareigų Linas Kunigėlis išbandė ir fotografo-paparaco darbą. Čempionato metu „Galaxy S4 Zoom“ išmaniuoju telefonu su fotoobjektyvu Lino „pagauti“ kadrai leidžia pamatyti sunkią, įtemptą ir kartais labai linksmą sportininkų kasdienybę svarbiausiose Europos pirmenybėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius