Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 23 /13:05

Petro Gražulio dainelė Slovėnijoje įsiutino homoseksualus – šie žada skųstis FIBA ir Krepšinio federacijai

Seimo narys Petras Gražulis net užsienyje neslepia neapykantos seksualinėms mažumoms. Sekmadienį kartu su būriu sirgalių nuskridęs į Liublianą žiūrėti Europos krepšinio čempionato finalo, jis nesusilaikė viešai nepadainavęs homoseksualus įžeidžiančios dainelės. Lietuvos gėjų lyga (LGL) ketina dėl to kreiptis į šalies krepšinio federaciją ir FIBA.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Tomo Tumalovičiaus nuotr./Krepšinio širdis

Dar sekmadienio vakarą internete ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame matyti P.Gražulis, skanduojantis prieš keletą metų išleistos lietuvių ir belgų grupės „Cisco Kids“ dainelės priedainį.

„Kas nešokinės, kas nešokinės, tas py…“, – tokius žodžius kartu su grupe kitų krepšinio gerbėjų dainavo parlamentaras, apsirengęs žalius marškinėlius su trispalve ir užrašu „Lietuva“. Trumpą „pasirodymą“, palydėtą savų aplodismentų ir šypsenų veiduose, jie surengė didelėje palapinėje, kur prie stalų susėdę aistruoliai valgė ir gėrė.

Reaguodama į šį vaizdo įrašą, LGL svarsto galimybę kreiptis tiek į Lietuvos krepšinio federaciją, tiek į FIBA su prašymu pasmerkti sirgalių veiksmus.

„Analizuojame situaciją ir planuojame teikti prašymą FIBA, – portalui 15min.lt sakė LGL valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko. – Prisimename, kokį skandalą sukėlė krepšinio sirgaliai per olimpiadą (pernai kilo triukšmas dėl vieno lietuvio per krepšinio varžybas Londone nacių stiliumi iškeltos rankos – red. past.). Problema kartojasi. Reikėtų į situaciją reaguoti ir FIBA, ir Lietuvos krepšinio federacijai – atsiriboti nuo sirgalių ir pasakyti, kad netoleruos panašių dalykų, kad yra prieš diskriminaciją ir už pagarbą kitokiems.“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vladimiras Simonko
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vladimiras Simonko

Pasak V.Simonko, homofobija – ne sportas. „Jei toliau rinksime tokius rinktinės talismanus, kas bus? Neoficialiu komandos talismanu tapo P.Gražulis ir kokį rezultatą turime? Gal jis ir atnešė nesėkmę. Jei ne P.Gražulis, gal būtume laimėję auksą“, – pusiau juokais svarstė pašnekovas.

Kaip sektiną pavyzdį jis paminėjo Prancūzijos rinktinės lyderį Tony Parkerį, kuris prieš porą dienų atsiprašė dėl savo ištartos įžeidžios frazės.

Krepšininkus palygino su gėjais

„Les Bleus“ (mėlynaisiais) vadinamos komandos krepšininkas buvo priverstas teisintis dėl savo žodžių, ištartų po pusfinalio susitikimo su ispanais. Įsiutęs, kad jo komanda po dviejų kėlinių atsiliko net 14 taškų, krepšininkas drabužinėje per ilgąją pertrauką pratrūko: „Esu susinervinęs, mes žaidėme kaip „tapettes“ (taip prancūzai žargonu vadina homoseksualus, šį žodį vartoja, norėdami pasakyti, kad žmogus elgiasi moteriškai, bailiai – red. past.)“

Nors mačą prancūzai penktadienio vakarą po pratęsimo galiausiai laimėjo 75:72, tą patį jis pakartojo ir duodamas interviu televizijai „Canal+“. Socialiniuose tinkluose iškart kilo pasipiktinimo banga, kad sportininko žodžiai nuskambėjo homofobiškai ir įžeidė seksualinių mažumų atstovus.

Kitą dieną surengtoje spaudos konferencijoje T.Parkeris suskubo atsiprašyti dar prieš žurnalistams užduodant klausimus. „Norėčiau atsiprašyti gėjų bendruomenės. Nenorėjau jų įžeisti, – sportininką citavo „Le Monde“. – Jei įžeidžiau gėjų bendruomenę, atsiprašau. To nedariau specialiai, priešingai, nei buvo suprasta. Neteisinga sakyti tai, ką pasakiau. Apgailestauju dėl to ir atsiprašau.“


La déclaration controversée de Tony Parker by Gentside

Petras Gražulis: „Nebe sovietmetis, nuomonę galima reikšti garsiai“

„O kas čia tokio? Labai graži daina, visi dainavo“, – į portalo 15min.lt klausimą  atšovė P.Gražulis.

Į repliką, kad daina gal ir graži, bet tekstas – įžeidus, jis atsakė: „Viskas gerai, mūsų ten keli šimtai dainavo. Ir šokinėjo. Jei kas nedainavo, vadinasi, ne tos orientacijos. Ką darysi…“

Petras Gražulis: „Labai graži daina, visi dainavo.“

LGL ketinimai kreiptis į krepšinio organizacijas politiko neišgąsdino. „Tegul pasmerkia. Juk demokratija, nuomonę galima reikšti garsiai. Sovietiniais laikais nebuvo galima reikšti, o dabar galima. Mes neįvardijome nė vieno žmogaus ir asmeniškai neįžeidėme“, – aiškino jis.

Teismas įpareigojo pradėti ikiteisminį tyrimą

P.Gražulis dažnai pažeria priešiškų komentarų seksualinių mažumų atžvilgiu. Neseniai teismas net nurodė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl jo raginimų degti žvakutes už homoseksualus ir kitų įžeidinėjimų. Dėl to į prokurorus kreipėsi Lietuvos žmogaus teisių centras.

Aktyvistai paprašė įvertinti prieš pat eitynes „Už lygybę“ paskelbtą politiko kvietimą „visiems, nepritariantiems homoseksualių santykių propagavimui“, renginio dieną rinktis Katedros aikštėje protesto mitingui su gedulo atributika. Jei kas negalės dalyvauti, kviečiami iškelti juodu kaspinu perrištas Lietuvos vėliavas ir uždegti gedulo žvakutes.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį, be kita ko, dėl seksualinės orientacijos, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 2 metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu, be kita ko, dėl seksualinės orientacijos arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius