Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovėniško aukso belaukiant: Lietuvos rinktinė prieš Prancūzijos krepšinio dievą Tony Parkerį

Lietuvos rinktinės krepšininkai jau sukūrė šventę, tačiau svajoja apie dar didesnę. Tautos herojai sekmadienio vakarą padovanos dar 40 minučių kovos. Dėl Europos čempionato aukso teks grumtis su Prancūzijos kariauna, o labiausiai – jos žymiuoju vedliu Tony Parkeriu.
Lietuvos krepšinio rinktinė stos į kovą su Prancūzija
Lietuvos krepšinio rinktinė stos į kovą su Prancūzija / FIBA nuotr. montažas

Antrą kartą įveikti tą pačią komandą bus sunki užduotis. Lietuvos rinktinė neabejoja, kad prancūzai jau ne tokie, kokie buvo čempionato pusiaukelėje. 

Lietuviai prancūzus 76:62 įveikė pirmose antrojo Europos čempionato etapo rungtynėse.

Tas susidūrimas buvo reikšmingas abiem komandoms – prancūzai patyrė sukrėtimą ir vėliau pradėjo sparčiai tobulėti, o lietuviai atrado pergalingą žaidimo kelią, nuvedusį iki pat finalo. 

„Kai prancūzai pralaimėjo mūsų rinktinei, jų žaidimas tapo kur kas geresnis, žymiai aktyvesnis puolant bei ginantis. Tas pralaimėjimas juos sukrėtė, todėl varžovų žaidimo kreivė kilo į viršų. Visi žinome, kad laukia sunkus mačas. Laimės stipriausi. Tikiuosi, kad tokie būsime mes“, – viliasi Donatas Motiejūnas. 

T.Parkeris turi antrą šansą pagaliau laimėti

Kai prancūzai pralaimėjo mūsų rinktinei, jų žaidimas tapo kur kas geresnis, žymiai aktyvesnis puolant bei ginantis. Tas pralaimėjimas juos sukrėtė, – sakė D.Motiejūnas.

Abi rinktinės sekmadienį vakare Liublianos „Stožice“ arenoje dar kartą susitiks pirmenybių finale. Prancūzijai tai bus antrasis finalas iš eilės, lietuviams – po dešimties metų pertraukos. 

Mantas Kalnietis pripažino, kad solidi pergalė prieš vicečempionus grupės varžybose, negali būti lakmuso popierėlis prieš finalo dvikovą.

„Tai bus visai kitokios rungtynės. Prancūzams tame mače trūko agresyvumo, dabar jie žaidžia kur kas energingiau“, – teigė Lietuvos rinktinės įžaidėjas.

Kol šimtai lietuvių plūdo į Liublianą, Lietuvos trenerių štabas atidžiai studijavo priešininkų žaidimą ir kūrė finalo taktiką. 

Krepšininkai stengėsi sukaupti jėgas ir pailsėti, tačiau jausmo, kuris apima belaukiant finalo, daugelis rinktinės žaidėjų apskritai nebuvo patyrę. „Broli, mes žaisime finale!“ – apsikabinę vienas kitam ištarė Martynas Pocius ir Renaldas Seibutis.

„Tai bus vienos rungtynės ir jose daug ką lems psichologija, noras, patirtis ir pasitikėjimas“, –įsitikinęs Jonas Valančiūnas. 

„Tikiuosi, kad tada, kai nuaidės finalinė sirena, mes turėsime bent vieno taško persvarą“, –  aukštaūgio viltys tokios pat, kaip ir kiekvieno būsimojo finalo dalyvio.

Lygiai to paties tikisi ir Prancūzija. Ypač jos lyderis T.Parkeris. Septynerius metus iš eilės savo šalies rinktinės marškinėlius vilkinti NBA žvaigždė garsiai kalba apie tai, kaip trokšta pagaliau tapti Europos čempionu. 

„Prieš baigdamas karjerą rinktinėje noriu laimėti bent vieną aukso medalį“, – teigė bene garsiausias čempionato žaidėjas.

VIDEO: Finalo anonsas

Taikinys – Prancūzijos rinktinės lyderis

31-erių įžaidėjas tempia visą savo komandą, per rungtynes vidutiniškai pelno beveik po 20 taškų ir yra, beveik be abejonių, naudingiausias Europos čempionato krepšininkas. 

Sustabdysi T.Parkerį – raktas į pergalę atsidurs kišenėje. Tai pats svarbiausias uždavinys, kurį lietuviai kartą jau išsprendė, leidę Prancūzijos žvaigždei pelnyti vos 11 taškų. 

„Tony bus visos mūsų komandos gynybos našta. Vienas prieš vieną šio Prancūzijos krepšinio dievo nenugalėsi. Kartais ir trys uždengti negali. Mūsų vyrai turės tvirtai stovėti gynyboje, jausti situaciją, nesielgti neapgalvotai, susikoncentruoti. Mūsų tikslas – kiek įmanoma atjungti Parkerį nuo žaidimo, kad kamuolys kuo mažiau vaikščiotų per jo rankas“, – 15min.lt teigė Lietuvos rinktinės skautas Benas Matkevičius.

Jo manymu, nuo pirmosios tarpusavio kovos T.Parkeris pasikeitė. Tą įrodo ir statistika. 

Prancūzijos komandos Napoleonas buvo nesustabdomas ketvirtfinalyje ir pusfinalyje – į slovėnų ir ispanų krepšį sumetė net 59 taškus. Tiesa, jis atliko vos du rezultatyvius perdavimus ir tai reiškia, kad su dar didesne jėga ėmė tempti komandą ant savo pečių. Arba kurti savo asmeninį šou. 

„Jis tapo agresyvesnis puolime, labiau ieško progų atakuoti pats, o ne kuria jas kitiems. Pastarosios rungtynės parodė, kad įjungęs aukščiausią pavarą jis tampa žaidėju iš kitos planetos. Bus tikrai sunku jį sustabdyti“, – nuogąstavo B.Matkevičius.

Tony bus visos mūsų komandos gynybos našta. Vienas prieš vieną šio Prancūzijos krepšinio dievo nenugalėsi. Kartais ir trys uždengti negali, –  analizavo B.Matkevičius.

Jis išskyrė dar du Prancūzijos krepšininkus, kurie gali pridaryti problemų mūsiškiams.

„Nicolas Batumas perima daug kamuolių, puikiai ginasi, bet gali dar geriau žaisti puolime. Jis vis dar nestabilios sportinės formos, bet mes tikimės, kad Nicolo diena nebus ši diena. Galbūt kai kas neįvertino Boriso Diaw, bet jis lemiamais momentais nebijo imtis iniciatyvos ir pataiko labai svarbius tritaškius“, – sakė B.Matkevičius.

„Kažkokio naujo plano finalui sugalvoti negalime, tiesiog analizuojame mūsų pirmųjų tarpusavio rungtynių žaidimą. Tas mačas mums davė daug informacijos, bet ji nebus tokia reikšminga dėl vienos paprastos priežasties – tai finalas. Žaidėjai bus kitokie, mąstys kitaip, reaguos kitaip. Antro šanso nebebus. Tai rungtynės – dabar arba niekada“, – mintimis dalijosi skautas.

Lietuvos rinktinei kepures nukėlė jau aštuonios Europos čempionato komandos. Mūsiškiai ne kartą pademonstravo gražaus, protingo ir čempioniško žaidimo pavyzdį.

Lietuvos krepšininkai jau labai greitai paskutinį kartą įžengs į „Stožice“ areną. Ir labai greitai prie krūtinės spaus medalius. Telieka palinkėti, kad jie būtų auksiniai.

Lietuvos ir Prancūzijos rinktinės Europos čempionato finale susigrums sekmadienį 22 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius