-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jau pažįstama Australija: pergalei trečiojo kėlinio neužteks

Lietuvos krepšinio rinktinės, iškovojusios pergales prieš Amerikos ir Afrikos žemynų nugalėtojus, laukia akistata su dar vieno regiono čempionais – Australija. Okeanijos čempionai FIBA reitinge užima devintą vietą ir kartu su lietuviais ir slovėnais prieš čempionatą neatsitiktinai taikėsi į pirmąją D grupės vietą. Tačiau pralaimėjimas Slovėnijai sukomplikavo australų planus. Viena galimybių atsitiesti būtų pergalė prieš lietuvius.
Aronas Baynesas
Aronas Baynesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šalies krepšinio istorija

Kaip ir Angola, Australija savo regione yra neabejotina favoritė. Per pastaruosius 21-erius Okeanijos regiono čempionatus, kurie rengiami buvo tik dvejose valstybėse – Australijoje arba Naujoje Zelandijoje, australai čempionais tapo 18-a kartų. Per 42-ejus metus dusyk triumfavo Naujoji Zelandija, o vienąsyk australai nedalyvavo.

Įdomu ir tai, kaip rengiamas Okeanijos regiono čempionatas. Iš daugybės mažų salų sudarytame regione dalyvauti šiame turnyre sutinka tik dvi didžiosios šalys – Australija ir Naujoji Zelandija. Tuomet šios dvi komandos iš karto žaidžia „finalą“ ir kovoja arba iki trijų pergalių, arba sužaidžia dvejas rungtynes, pagal kurių bendrą rezultatą būna išaiškinamas regiono nugalėtojas.

Tačiau, priešingai nei Angola, Australija gali pasigirti didžia krepšinio istorija. Kai kur australai pagal pasiekimus netgi lenkia Lietuvą.

Šalis yra rungtyniavusi 13-oje olimpiadų. Aukščiausia iškovota vieta buvo ketvirtoji, kurią australai pasiekė 1996-ųjų ir 2000-ųjų olimpinėse žaidynėse. Abejose kovose dėl bronzos medalių jie nusileido būtent Lietuvos rinktinei.

Gali būti, kad kitąmet australai turės net devynis savo atstovus stipriausioje pasaulio lygoje.

Australija yra viena daugiausiai NBA žaidėjų turinčių komandų pasaulio čempionate. Net penki žaidėjai turi sutartis su stipriausioje pasaulio lygoje žaidžiančiomis komandomis – Aaronas Baynesas („San Antonio Spurs“), Brockas Motumas, Dante Exumas (abu „Utah Jazz“), Cameronas Bairstow („Chicago Bulls“) ir Matthew Dellavedova („Cleveland Cavaliers“). Dar du NBA rungtyniaujantys krepšininkai šiemet dėl traumų negalėjo atstovauti rinktinei – Patrickas Millsas iš „Spurs“ ir Andrew Bogutas iš „Golden State Warriors“. Šiemet Eurolygos čempionu su Tel Avivo „Maccabi“ tapęs Joe Inglesas šiuo metu taip pat derina sąlygas su NBA klubais. Todėl gali būti, kad kitąmet australai turės net devynis savo atstovus stipriausioje pasaulio lygoje.

Net keturi australai yra laimėję NBA čempionų žiedus. Tai buvęs „Lietuvos ryto“ puolėjas A. Baynesas ir P. Millsas, dar šiemet triumfavę su „Spurs“, bei puikiai vyresniems Lietuvos rinktinės sirgaliams pažįstamas Andrew Gaze'as, kuris su ta pačia „Spurs“ triumfavo 1999-aisiais metais. Taip pat Australijoje gimęs buvo ir legendinis vidurio puolėjas Lucas Longley, kuris kartu su Michaelu Jordanu tris metus iš eilės (1996-1998) atvedė „Chicago Bulls“ komanda į NBA čempionų sostą. L.Longley dabar yra vienas rinktinės trenerių.

Galima pajuokauti, jog prie sėkmingos Australijos krepšinio istorijos daug prisidėjo  ir praėjusio šimtmečio pradžioje bei viduryje į šią šalį emigravusi daugybė lietuvių.

Vienas sėkmingiausių ir žinomiausių šios šalies krepšininkų yra Edas Palubinskas. Lietuvių išeivių šeimoje 1950-aisiais metais gimęs krepšininkas yra laikomas vienu taikliausių visų laikų žaidėjų pasaulyje. 

Youtube.com nuotr./Edas Palubinskas
Youtube.com nuotr./Edas Palubinskas

Dar 1972 metais Miunchene jis pasiekė olimpinių žaidynių rezultatyvumo rekordą, pelnydamas 269 taškus. Vėliau šį rekordą pagerino legendinis brazilas Oscaras Schmidtas, tačiau būtina paminėti, jog 1972 metais dar nebuvo įvesta tritaškio linija.

E.Palubinskas yra pagerinęs ir kelis Gineso knygos rekordus. Įspūdingiausias jų – 1206 taiklūs baudų metimai iš 1265 per vieną valandą.

Nepriekaištinga metimo technika pasižymėjęs krepšininkas yra dirbęs ir su legendiniu Shaquille'u O'Nealu. Legendiniam „Lakers“ puolėjui Australijos lietuvis padėjo pagerinti baudų metimo pataikymą nuo 37,8 proc. iki 69,7 proc. ir taip iškovoti NBA čempionų žiedą.

Dvikova: D.Exumas prieš Lietuvos rinktinės įžaidėjus

Kol kas savo paties šešėlyje slypintis penktasis NBA naujokų biržos šaukimas D.Exumas turi visas galimybes reabilituotis žaisdamas prieš Lietuvos rinktinę. Vos po du taškus per susitikimą, kol kas pelnantis krepšininkas turėtų pasinaudoti šansu, kurio naudojosi visi prieš lietuvius žaidę priešininkų gynėjai. 

Pirmosiose rungtynėse prieš Meksiką daugiausiai problemų lietuviams kėlė atakuojantys gynėjai Francisco Cruzas ir Jorge Guitterezas, pelnę atitinkamai 21 ir 13 taškų. Rungtynėse su Angola daugiausiai problemų kėlė taip pat įžaidėjas Olimpio Cipriano, kuris pelnė 13 taškų ir perėmė 4 kamuolius.

„Scanpix“ nuotr./Dante Exumas
„Scanpix“ nuotr./Dante Exumas

Aukštas ir atletiškas D.Exumas taip pat turėtų išnaudoti savo fizinius pranašumus prieš Lietuvos rinktinės įžaidėjus Šarūną Vasiliauską ir Adą Juškevičių. Šiems krepšininkams teks pabandyti stabdyti varžovų lyderį, nes į pagalbą ankstesnėse rungtynėse ateidavę Simas Jasaitis ir Renaldas Seibutis turės pakankamai kitų užduočių gynyboje.

S.Jasaičiui greičiausiai teks gainiotis po 14,5 taško pelnantį J.Inglesą, o atakuojančio gynėjo pozicijoje rungtyniaujantis Ryanas Broekhoffas taip pat yra nelengva užduotis varžovų gynėjams, iššauti bandys ir „Cavaliers“ gynėjas M.Dellavedova.

Su dideliais iššūkiais susidurs ir J.Valančiūnas su D.Motiejūnu. Jiems teks stabdyti NBA rungtyniaujančius A. Baynesą, pelnantį po 17 taškų, B. Motumą, C.Bairstow bei Europoje puikiai pažįstamus universalųjį Davidą Anderseną bei sunkųjį Nathaną Jawai.

Prognozė: Lietuva laimės, jei visas rungtynes žais kaip trečiąjį kėlinį

Australija yra puikiai sukomplektuota ekipa, su kuria reikės žaisti visas 40 minučių taip, kaip lietuviai sužaisdavo trečiojo kėlinio paskutines minutes.

Jei žaidimo lygis išliks toks pat, koks buvo rungtynėse su Meksika ir Angola, Lietuvos komanda tikrai neiškovos pergalės.

Žinoma, reikia nepamiršti, jog šią vasarą lietuviai jau įrodė mokantys žaisti prieš Australijos rinktinę. Pasirengimo ciklo metu mūsų šalies rinktinė 91:78 įveikė australus. Skirtumas tarp tų ir pasaulio čempionato rungtynių tas, jog komandoje dar žaidė Mantas Kalnietis, kuris ne tik įmetė 12 taškų, bet ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius