Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

K.Lavrinovičius ar A.Gudaitis, M.Kuzminskas ar S.Jasaitis – kokie 17 kandidatų šansai patekti į Lietuvos krepšinio rinktinę?

Paskelbus rinktinės kandidatų sąrašą ir paaiškėjus apie Lino Kleizos bei Roberto Javtoko pasitraukimą atsivėrė galimybės patekti į rinktinę patekti kitiems krepšininkams. Tarp Lietuvos aistruolių jau kilo diskusijos, kurie dvylika krepšininkų turėtų ginti mūsų šalies garbę artėjančiose pasaulio pirmenybėse Ispanijoje. Paspėlioti, kurie kandidatai turėtų pateikti į galutinę sudėtį, nusprendė ir 15min.lt
Lietuvos krepšininkai džiaugiasi pergale.
Lietuvos krepšininkai džiaugiasi pergale. / Tomo Tumalovičiaus nuotr.

Prisijunkite beveik prie 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Įžaidėjo pozicija

Niekam nekyla net menkiausių abejonių, jog pagrindini rinktinės įžaidėjas bus Mantas Kalnietis. Šią vasarą NBA klubų dėmesio susilaukęs pernai geriausiu šalies krepšininku pripažintas M.Kalnietis jau nuo praėjusio pasaulio čempionato laiko Lietuvos komandos vadžias.

Lietuvoje besitęsiant aukšto lygio įžaidėjų badui, M.Kalnietis nesulaukia didesnės konkurencijos dėl vietos rinktinėje.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Mantas Kalnietis
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Mantas Kalnietis

Dėl antrojo įžaidėjo pozicijos J.Kazlausko komandoje varžosi Adas Juškevičius, Šarūnas Vasiliauskas ir Žygimantas Janavičius. Panašu, jog daugiausia šansų turi su Vilniaus „Lietuvos rytu“ sutartį pasirašęs A.Juškevičius.

Pirmiausia jis buvo naudingiausias rezervinės rinktinės žaidėjas, per mačą vidutiniškai rinkdamas po 16,5 naudingumo balo. A.Juškevičius buvo beveik dvigubai naudingesnis už abu savo oponentus: Ž.Janavičius rinko po 8,8 naud. b., o Š.Vasiliauskas – po 8,5.

Didelis A.Juškevičiaus trūkumas – jis tik prieš keletą metų iš atakuojančio gynėjo tapo įžaidėju.

Antra, A.Juškevičius turi daugiau tarptautinių turnyrų patirties – tik 2012-2013 metų sezone su Kauno „Žalgiriu“ jis keturiolikoje Eurolygos runtynių žaidė beveik po 10 minučių. Likę kandidatai Eurolygoje per savo karjerą yra pasirodę tik epizodiškai.

Didelis A.Juškevičiaus trūkumas – jis tik prieš keletą metų iš atakuojančio gynėjo tapo įžaidėju.

Š.Vasiliauskas turi geresnius atakų organizatoriaus įgūdžius, yra patikimas metikas. Tačiau koją šiam žaidėjui kiša tai, jog jis yra neaukštas ir pernelyg lengvas, todėl susidūrus su fiziškai stipresniais oponentais, jis iškart praranda žaidimo ritmą, nesugeba išnaudoti savo staigumo.

Kiek geriau galima vertinti Ž.Janavičiaus galimybes, ypač po gero sezono Prienų „Tonybet“ komandoje. Tačiau pirmiausia, Ž.Janavičius nėra patikimas metikas. LKL čempionate jis pataikydavo vos 57 proc. baudų metimų. Taip pat A.Juškevičius pasižymi kiek patikimesne gynyba, kas yra labai svarbu J.Kazlauskui.

Prognozė:

  • M.Kalnietis – 100%
  • A.Juškevičius – 70%
  • Ž.Janavičius – 20%
  • Š.Vasiliauskas – 10%

Atakuojančio gynėjo pozicija

Į rinktinės sąrašą neįtraukus Martyno Gecevičiaus, šioje pozicijoje kandidatai liko tik du: Martynas Pocius ir Renaldas Seibutis. Todėl panašu, jog konkurencijos nesulauksiantys krepšininkai abu pateks į Lietuvos rinktinę. 

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Renaldas Seibutis
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Renaldas Seibutis

Krepšininkams sutrukdyti galėtų tik kurio nors įžaidėjo arba lengvojo krašto pastūmimas į atakuojančio gynėjo vietą. Tačiau šie variantai nelabai realūs.

Nepanašu, kad A.Juškevičius ir likę įžaidėjai galėtų kontrolinėse varžybose parodyti tokį žaidimą, kuris leistų A.Juškevičiui tapti „antruoju numeriu“, o M.Kalniečio dubleriu taptų Ž.Janavičius ar Š.Vasiliauskas.

Abejotina ir tai, kad visi keturi kandidatai žaisti „trečiuoju numeriu“ liks galutiniame dvyliktuke, taip išstumdami iš atakuojančio gynėjo pozicijos M.Pocių ar R.Seibutį. Jei toks utopiją primenantis variantas ir nutiktų, tuomet komandą greičiausiai paliktų M.Pocius. Praėjusiame čempionate J.Kazlauskas parodė, jog R.Seibutis jam yra priimtinesnis.

Prognozė:

  • R.Seibutis – 100%
  • M.Pocius – 95%

Lengvojo krašto puolėjo pozicija

Pagrindiniu trečiuoju numeriu ir šįmet turėtų būti Jonas Mačiulis. Net ir tuo atveju, jei kuris nors iš kitų kandidatų pasirodys pajėgesnis, vargu ar tai jam kainuotų vietą rinktinės sudėtyje. 

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Jonas Mačiulis
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Jonas Mačiulis

Daug aistruolių yra įsitikinę, kad savo šanso nusipelnė ir Deividas Gailius. Šį sezoną Liublianos „Union Olimpija“ žaidęs D.Gailius žibėjo Europos taurės turnyre ir buvo aiškus savo komandos lyderis, rinkdamas po 15,3 naudingumo balo. Kitas jo privalumas – mokėjimas žaisti atakuojančiu gynėju.

Tačiau Simas Jasaitis ir Mindaugas Kuzminskas žaidė stipresniame Eurolygos turnyre. Jie atstovavo ir kur kas stipresniems klubams. Panaši ir šių krepšininkų statistika: M.Kuzminskas pelnydavo po 6,3 taško ir rinkdavo po 5,6 naudingumo balų, o S.Jasaitis – 6,2 tšk., 5,8 naud. b. Tiesa, šiuos rodiklius M.Kuzminskas pasiekdavo septyniomis minutėmis greičiau. Sezono metu jis taip pat rungtyniavo ir stipriausiausioje Europoje Ispanijos ACB lygoje. 

Lemiamu faktoriumi, kodėl S.Jasaitis gali likti už rinktinės borto gali tapti ir amžius. M.Kuzminskas yra septyneriais metais jaunesnis.

Prognozė:

  • J.Mačiulis – 100%
  • D.Gailius – 60%
  • M.Kuzminskas – 35%
  • S.Jasaitis – 15%

Sunkiojo krašto puolėjo pozicija

Pasitraukus L.Kleizai pagrindinio sunkiojo krašto puolėjo pozicija turėtų atitekti Donatui Motiejūnui.

NBA lygoje žvaigždžių perpildytoje „Houston Rockets“ ekipoje sezoną praleidęs puolėjas savo blykstelėjimais įrodinėjo, jog kitoje komandoje galėtų pretenduoti į startinį penketą. Neblogą sezoną turėjęs D.Motiejūnas atkrintamųjų varžybų metu buvo visiškai užmirštas. Tačiau jis NBA specialistams įrodė, jog gali būti vienas universaliausių lygos aukštaūgių.

Todėl šiemet rinktinėje iš jo tikimasi labai daug ir neabejojama, kad J.Kazlausko ekipoje aukštaūgis turėtų būti vienas pagrindinių pergalių kalvių. Didžiausia šio puolėjo bėda, dėl kurios gali sumažėti jo laikas aikštelėje, – gynyba.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Donatas Motiejunas
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Donatas Motiejunas

Antro ketvirtojo numerio pozicija turėtų atitekti Pauliui Jankūnui. Naudingiausias LKL finalinės serijos žaidėjas ir bene geriausias LKL žaidžiantis Lietuvos krepšininkas praėjusiais metais praleido Europos čempionatą. Atstovaudamas Lietuvai 2012 metais Londono olimpinėse žaidynėse P.Jankūnas buvo trečias naudingiausias krepšininkas komandoje. Panašiai buvo ir praėjusiame pasaulio čempionate.

J.Kazlausko schemoms labiau tinkamas bei geresne gynyba pasižymintis puolėjas netgi galėtų išstumti iš startinio penketo D.Motiejūną.

Vargu, ar galutiniame dvyliktuke liks K.Lavrinovičius, kuris šį sezoną nedemonstravo geros sportinės formos. Praėjusiame Europos čempionate jis nežaidė penkiose iš vienuolikos Lietuvos rinktinės rungtynių, tad grįžus P.Jankūnui, vargu ar J.Kazlauskui bus reikalinga šio žaidėjo pagalba. Žinoma, neatmetamas variantas, jog baiminantis traumų galutiniame dvyliktuke vėl bus šeši aukštaūgiai. 

Prognozė:

  • D.Motiejūnas – 100%
  • P.Jankūnas – 90%
  • K.Lavrinovičius – 10%

Vidurio puolėjo pozicija

Šių metų pasaulio pirmenybės turėtų tapti tomis, kuriose J.Valančiūnas įrodys, jog jis gali tapti ilgamečiu Lietuvos krepšinio rinktinės pergalių kalviu. Iš puikų sezoną „Toronto Raptors“ ekipoje turėjusio uteniškio tikimasi labai daug.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Linas Kleiza ir Jonas Valančiūnas
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Jonas Valančiūnas

Netekus Roberto Javtoko, į galutinę sudėtį gali patekti ir jaunasis žalgirietis A.Gudaitis. Puikiai sezono pabaigą „Žalgiryje“ sužaidęs 21 metų puolėjas pademonstravo turintis potencialą tapti aukštos klasės žaidėju.

J.Kazlauskas, kuris minėjo, jog nori į rinktinę integruoti jaunų krepšininkų, dabar turi puikią progą išpildyti savo pažadą.

Dvyliktu numeriu į rinktinę patekus A.Gudaičiui, jis vargu ar išstumtų iš sudėties žaidėją, kuris šios pozicijos būtų vertas labiau. Trisdešimtmetį šiemet švęsiantis Antanas Kavaliauskas visiškai neišsiskyrė savo žaidimu „Lietuvos ryte“ ir kažin, ar duotų rinktinei didelės naudos.

Į penkto aukštaūgio poziciją pretenduojantis K.Lavrinovičius taip pat šiemet neišsiskyrė žaidimu. Tad J.Kazlauskui tai būtų puiki galimybė išbandyti jaunąjį A.Gudaitį, o ir jam aikštėje suteiktos minutės duotų didelės naudos.

Antruoju vidurio puolėju turėtų būti gerą žaidimą Kijevo „Budivelnik“ ekipoje demonstravęs Darjušas Lavrinovičius. Tritaškius Eurolygoje 40 proc. taiklumu mėtęs aukštaūgis neabejotinai suteiks daugiau erdvės J.Kazlausko idėjoms ir bus puiki pamaina, kuomet reikės keisti J.Valančiūną. 

Prognozė:

  • J.Valančiūnas – 100%
  • D.Lavrinovičius – 70%
  • A.Gudaitis – 30%
  • A.Kavaliauskas – 10%

Galutinė 15min.lt sudėtis:

  • Įžaidėjai: M.Kalnietis, A.Juškevičius
  • Atakuojantys gynėjai: R.Seibutis, M.Pocius
  • Lengvieji krašto puolėjai: J.Mačiulis, M.Kuzminskas, D.Gailius
  • Sunkieji krašto puolėjai: D.Motiejūnas, P.Jankūnas
  • Vidurio puolėjai: J.Valančiūnas, D.Lavrinovičius, A.Gudaitis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius