-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Jovaiša apie artėjančią Lietuvos kovą su JAV: turiu labai paprastą receptą

Lietuvos komanda laimėjo vienas svarbiausių rungtynių Pasaulio krepšinio čempionate ir yra tarp keturių stipriausiųjų. Ar yra receptų, galinčių padėti įveikti amerikiečius pusfinalyje? Ar pergalė prieš JAV komandą įmanoma?
Sergejus Jovaiša
Sergejus Jovaiša / Viganto Ovadnevo nuotr.

Pokalbis su buvusiu krepšininku Seimo nariu Sergejumi Jovaiša ir Seimo vicepirmininku buvusiu krepšinio treneriu Vydu Gedvilu.

– Lietuvos rinktinė pusfinalyje žais su Jungtinių Valstijų komanda. Įmanoma rimtai pasipriešinti?

S.Jovaiša: Mes to seniai laukėme, nes žaisti Pasaulio čempionate ir nesusikauti su amerikiečiais yra truputį nuostolinga. Svajonė pildosi ir viskas įmanoma.

V.Gedvilas: JAV komanda yra favoritė šiame čempionate, jų retingai aukščiausi, surinkti geriausi žaidėjai. Jie žaidžia labai galingai, bet manau, kad Lietuvos komandai nėra neįveikiamų varžovų.

– Pone Jovaiša, kas turėtų įvykti, kad Lietuva laimėtų?

– Turiu labai paprastą receptą: padarykime mažiau nei dvylika klaidų, negaukime daugiau penkių blokų, įmeskime pusę visų metimų ir ginkimės.

Klaidos mus žudo. O jei padarysime mažai klaidų, jie pradės nervintis, galbūt mums pavyks tolimi metimai. Po krepšiu vargu ar turėsime pranašumą, tačiau aikštės žaidėjai galėtų atakuoti taikliau. Jei įvarysim amerikiečiams baimės, sustabdysime juos, įmanoma viskas. Prisimename, kad amerkiečiai turėjo problemų su turkais, vienu momentu atsiliko nuo jų penkiais taškais. Kokia bebūtų stipri komanda – jei ji atsilieka, ji kitaip ir žaidžia.

Turiu labai paprastą receptą: padarykime mažiau nei dvylika klaidų, negaukime daugiau penkių blokų, įmeskime pusę visų metimų ir ginkimės. Klaidos mus žudo.

V.Gedvilas: Mūsų komanda turi ir psichologinį pranašumą, ji jau stipriausių ketvertuke. Manau, kad pusfinalyje mūsų krepšininkai žais gerai nusiteikę, kiekvienas norės įrodyti savo meistriškumą ir kausis iš visų jėgų. Aišku, priklausys ir nuo to, kaip treneris sugebės vaikinus nuteikti. Deja, mes beveik neturime įžaidėjų, matome kokie jų naudingumo koeficientai.

– Taip, rungtynėse su turkais tiek Ado Juškevičiaus, tiek Šarūno Vasiliausko naudingumo koficientai neigiami. Sunku įsivaizduoti, kad su tokiais rodikliais  įmanoma nedaryti klaidų ir nepanikuoti kovojant su amerikiečiais?

V.Gedvilas: Reinaldui Sebučiui tenka labai didelis krūvis, tą matėme ir ketvirfinalyje. Jei įžaidėjai, kurių naudingumo koficientas neigiamas, nesugeba kontroliuoti kamuolio, tai visas krūvis tenka R.Seibučiui.

– Rungtynės su turkais R.Seibučiui buvo ypatingos – jis, kaip ir kitose rugtynėse, žaidė 30 minučių ir pelnė 19 taškų. Pone Jovaiša, kaip vertinate jo žaidimą?

– Gerai, kad R.Seibutis yra lyderis savo klubinėje komandoje, jis įpratęs tą naštą tempti ant pečių. Jis kovotojas, niekada nenuleis rankų. Iš tiesų, jis buvo vienas pergalės prieš turkus kalvių. Jį mes dar matysime, tačiau bėda, kad žaidžiant su amerikiečiais reikės daugiau fizinės jėgos ir  atsilaikyti 30 minučių jam bus labai sunku.

Juolab kad amerikiečių komandos ir atsarginių žaidėjų suolelis yra pakankamai ilgas ir geras lyginant su turkais.

Pajuokaudamas galiu pasakyti, kad Darjušas per 3 minutes pirmoje rungtynių dalyje padarė Lietuvai daugiau, negu Valdemaras Tomaševskis per 10 metų.

V.Gedvilas: Taip, tačiau pažiūrėkime, koks buvo mūsų pataikymo į krepšį procentas. Pataikėme 11 tritaškių iš 19, tai yra fantastinis rezultatas! Labai gerai, kad atsirado žaidėjai, kurie  ėmėsi iniciatyvos ir „ištempė“ rungtynes. Iš pradžių Jonas Valančiūnas, po to Darjušas Lavrinovičius, Seibutis, Jonas Mačiulis.

S.Jovaiša: Pajuokaudamas galiu pasakyti, kad Darjušas per 3 minutes pirmoje rungtynių dalyje padarė Lietuvai daugiau, negu Valdemaras Tomaševskis per 10 metų.

– Kalbant apie Lietuvos rinktinę yra akcentuojamas gana ilgas atsarginių žaidėjų suolas, tai akivaizdus pranašumas, tačiau rungtynėse su amerikiečiais tai greičiausiai nebus aktualu, nes jų suolas anaiptol ne trumpesnis. Ką manote?

V.Gedvilas:  Pasaulio čempionatas ilgas, todėl labai svarbu išlaikyti gerą sportinę formą. Rinktinė tą padarė, ji puikios formos. Treneris Jonas Kazlauskas labai gerai strateguoja, daro gerus keitimus. Jie pasiteisina.

– Kartais trenerio sprendimai būna revoliuciniai. Kad ir jo sprendimas ketvirtfinalio rungtynėse išleisti du vidurio puolėjus – Valančiūną ir Lavrinovičių.

S.Jovaiša: O ką daryti? Kazlauskas renkasi geriausius variantus iš blogiausių, nes ne viskas sekasi. Ir rungtynėse su turkais vienu metu buvome kažkokie išsigandę, labiau bijojome savęs nei varžovo. Treneriui teko labai sunki užduotis, tačiau jis rado sprendimų.

Kazlauskas renkasi geriausius variantus iš blogiausių, nes ne viskas sekasi.

– J.Kazlauskas spaudos konferencijoje sakė, kad komandos pasirengimas buvo labai blogas, jis minėjo ir Manto Kalniečio netektį, galvojo, kad apskritai nieko gero šiame čempionate nebus, nes Kalnietis buvo vienas naudingiausių praėjusio Europos krepšinio čempionato žaidėjų. Pasak trenerio, Kalnietis buvo viskas mūsų komandai. Bet panašu, kad įmanoma laimėti ir su tokia netektimi?

S.Jovaiša: Taip. Manau, Jonas Kazlauskas yra unikalus treneris. Mes jį matome jau antrame čempionate ir, jo paties žodžiais tariant, nesam nei per daug geri, nei gražūs. Tačiau einame pirmyn, sužaidžiame kelias rungtynes puikiai, kitas labai patenkinamai, bet rezultatai kalba už save.

V.Gedvilas: Šis čempionatas iš tiesų unikalus. Netekus Kalniečio, reikėjo keisti taktiką, žaidėjų pozicijas, formuluoti krepšininkams kitas užduotis. Geras įžaidėjas yra kaip orkestro dirigentas,  o netekus Kalniečio, komanda neteko ir dirigento.

– Kalbant apie jaunus žaidėjus, Juškevičius ir Vasiliauskas turbūt neturėtų taip jaudintis kovojant su amerikiečiais, nes bene svarbiausios – ketvirtfinalio rungtynės laimėtos?

S.Jovaiša: Manyčiau, jų įtampa turėtų nuslūgti. Tie jauni žaidėjai bus rinktinėje greičiausiai ir kitais metais, niekur nedingsime. Turim tokius žmones ir mylėkim juos tokius, kokius turime.

V.Gedvilas: Nereikia jų smerkti, jie puikūs žaidėjai, turi galimybių. Pavyzdžiui, Vasiliauskas yra greitas, neblogi jo kamuolio perdavimai. Tai yra ateities žaidėjai ir galime jiems tik padėkoti už tai, kad stengiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius