-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija – Argentina: kas išbėgs į aikštę sekmadienio vakarą?

2014 metų Pasaulio futbolo čempionato finale susitiks Vokietija ir Argentina. Vienas geriausių pasaulio futbolininkų Lionelis Messi ir vokietis Thomasas Muelleris. Komandinis vokiečių žaidimas prieš Lionelio Messi vedamą Argentiną. Alejandro Sabella prieš Joachimą Lową. Susipažinkite su BBC prognozuojamomis komandų sudėtimis ir kiekvienu įspūdingos kovos dalyviu.
Lionelis Messi ir Miroslavas Klose
Lionelis Messi ir Miroslavas Klose / „Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Vokietijos rinktinė

BBC nuotr./Vokietijos rinktinės sudėtis
BBC nuotr./Vokietijos rinktinės sudėtis

Vartininkas: Manuelis Neueris, Miuncheno „Bayern“ (28)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos futbolo rinktinės treneris Manuelis Neueris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos futbolo rinktinės vartininkas Manuelis Neueris

Šis čempionatas padėjo Manueliui Neueriui užsitikrinti geriausio pasaulio vartininko vardą. Vartininkas ne tik patikimai saugo vartus, bet ir nebijo palikti savo aikštelės. Rungtynėse su Alžyru jis smūgiavo kamuolį net 21 kartą už vartininko baudos aikštelės ribų. Jis yra pralaimėjęs tik trejas rungtynes iš 51-erių, kurias žaidė Vokietijos rinktinėje.

Ar žinojote? Tik Kosta Rikos vartininkas Keyloras Navasas (91,3 proc.) šiame čempionate gynė savo vartus geriau nei Manuelis Neueris (85,2 proc.).

Dešinysis gynėjas: Philippas Lahmas, Miuncheno „Bayern“ (30)

„Scanpix“ nuotr./Philippas Lahmas
„Scanpix“ nuotr./Philippas Lahmas

Miuncheno „Bayern“ treneris Pepas Guardiola yra apibūdinęs P.Lahmą kaip protingiausią futbolininką, kurį jam yra tekę treniruoti. Šiame čempionate J.Lowas eksperimentavo ir stumdė P.Lahmą iš atraminio saugo pozicijos į gynybos kraštą. Kol kas atrodo, kad jam geriau sekasi dešiniojo karšto gynėjo pozicijoje. Finalas bus jo 20-osios Pasaulio futbolo čempionato finalinio etapo rungtynės.

Ar žinojote? P.Lahmas bandė atlikti daugiausia trumpų perdavimų šiame čempionate (450). 

Centro gynėjas: Jerome'as Boatengas, Miuncheno „Bayern“ (25)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jerome Boatengas ir Marcelo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jerome Boatengas ir Marcelo

Čempionatą pradėjo kaip dešinysis gynėjas, tačiau dėl traumų ir P.Lahmo grįžimo į gynybą turėjo pasislinkti į centrą. J.Boatengas šiame čempionate spėjo gauti net dvi traumas, tačiau išlieka startinės sudėties žaidėju. Antrą čempionatą iš eilės grupių etape jam teko žaisti prieš savo brolį, Ganos futbolininką Keviną Prince'ą Boatengą.

Ar žinojote? Jis pateko į startinę vokiečių sudėtį 11-oje pastarųjų rungtynių.

Centro gynėjas: Matas Hummelsas, Dortmundo „Borussia“ (25)

„Scanpix“ nuotr./Matas Hummelsas
„Scanpix“ nuotr./Matas Hummelsas

Prieš čempionatą jis neturėjo garantuotos vietos Vokietijos rinktinėje, tačiau dabar gali tikėtis vietos ir simbolinėje viso čempionato rinktinėje. Jis ne tik patikimas gynyboje, tačiau jau spėjo įmušti ir du įvarčius galva į Prancūzijos ir Portugalijos vartus. Ir visa tai kovojant su gripo virusu.

Ar žinojote? Jo motina buvo pirmoji moteris, komentavusi futbolo rungtynes Vokietijos televizijoje.

Kairysis gynėjas: Benediktas Howedesas, „Schalke“ (26)

„Scanpix“ nuotr./Benediktas Howedesas
„Scanpix“ nuotr./Benediktas Howedesas

Nors klube šis futbolininkas žaidžia centro gynėjo pozicijoje, rinktinėje jis padėjo užlopyti skylę kairiojo krašto gynėjo vietoje. Jis pateko į startinę sudėtį visose čempionato rungtynėse iki šiol. Prieš čempionatą pateko į avariją „Mercedes“ renginio metu, tačiau išvengė sužalojimų. 

Ar žinojote? B.Howedesas perėmė daugiausia kamuolių šiame čempionate Vokietijos rinktinėje (15).

Atraminis saugas: Sami Khedira, Madrido „Real“ (27)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sami Khedira
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sami Khedira

Po sunkios traumos lapkritį S.Khediros šansai dalyvauti Pasaulio čempionate atrodė nekaip. Tačiau J.Lowas pakvietė saugą į rinktinę, o futbolininkas puikiu žaidimu rungtynėse su Brazilija užčiaupė kritikus. Po to, kai 2010 metų čempionato saugų duetas  Bastianas Schweinsteigeris ir Sami Khedira pradėjo žaisti kartu, Vokietija džiugina savo gerbėjus. 

Ar žinojote? Mače su Brazilija S.Khedira pirmą kartą Pasaulio čempionato rungtynėse įmušė įvartį ir atliko rezultatyvų perdavimą.

Atraminis saugas: Bastianas Schweinsteigeris, Miuncheno „Bayern“ (29)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oscaras ir Bastianas Schweinsteigeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oscaras ir Bastianas Schweinsteigeris

Traumų kamuojamas saugas prieš čempionatą treniruotės metu susižeidė kelį ir J.Lowas jo neįtraukė į startinę sudėtį pirmose dvejose čempionato rungtynėse. Tačiau komandos vice kapitonas sugrįžo į startinę sudėtį ir laikė frontą rungtynėse su Brazilija.

Ar žinojote? B.Schweinsteigeris yra sužaidęs 19 Pasaulio čempionato rungtynių. Tik trys vokiečiai yra sužaidę daugiau (Lotharas Matthausas, Miroslavas Klose ir Ph.Lahmas).

Atakuojantis saugas: Thomasas Muelleris, Miuncheno „Bayern“ (24)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Thomasas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Thomasas Muelleris

Ekspertams besiginčyjantis, kurioje pozicijoje jam reikėtų žaisti – puolėju ar dešiniojo krašto saugu, vokietis vieną po kito muša įvarčius. Th.Muelleris antrajame čempionate iš eilės pretenduoja į auksinį batelį. Jis yra vos trečiasis futbolininkas, kuriam pavyko dviejuose čempionatose įmušti penkis įvarčius ar daugiau. Tai yra padarę Teofilo Cubillas ir Miroslavas Klose.

Ar žinojote? T.Muelleris per 12 Pasaulio futbolo čempionatų rungtynių įmušė 10 įvarčių ir atliko šešis rezultatyvius perdavimus.

Atakuojantis saugas: Toni Kroosas, Miuncheno „Bayern“ (24)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Toni Kroosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Toni Kroosas

Dažnai tinkamai neįvertinamas klube ir rinktinėje Toni Kroosas sužibėjo rungtynėse su Brazilija, kai įmušė du pirmuosius savo įvarčius šiame čempionate ir pelnė geriausio rungynių žaidėjo titulą. T.Kroosas šiame čempionate žaidė visose rungtynėse ir apskritai praleido tik dvi minutes rungtynių laiko.

Ar žinojote? T.Kroosas atliko daugiausia prisilietimų prie kamuolio šiame čempionate (606).

Atakuojantis saugas: Mesutas Ozilas, „Arsenal“ (25)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Maiconas ir Mesutas Ozilas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Maiconas ir Mesutas Ozilas

Rekordinis pirkinys „Arsenal“ istorijoje Mesutas Ozilas šiame čempionate nežaidžia taip, kaip iš jo buvo tikimasi. Vokietijoje ne vienas specialistas kalba, kad treneris turėtų atimti iš saugo vietą pagrindinėje sudėtyje. Jam nepadėjo ir neišnaudota puiki proga rungtynėse su Brazilija. Po rungtynių pats saugas teigė, kad nenorėjo galutinai sutrypti brazilų.

Ar žinojote? Joks kitas Vokietijos rinktinės futbolininkas šiame čempionate nesukūrė tiek daug progų savo komandos draugams kaip M.Ozilas (15).

Puolėjas: Miroslavas Klose, „Lazio“ (36)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Miroslavas Klose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Miroslavas Klose

Miroslavas Klose rungtynėse su Brazilija atėmė visų laikų rezultatyviausio pasaulio čempionato žaidėjo titulą iš brazilo Ronaldo. Tai buvo 16-asis veterano įvartis finaliniame pasaulio čempionato etape. Su 71-u įvarčiu jis yra rezultatyviausias Vokietijos rinktinės futbolininkas. Jis tapo trečiuoju žaidėju, mušusiu įvarčius net keturiuose čempionatuose, o Vokietija nėra pralaimėjusi nė vienerių rungtynių, kuriose jis įmušė.

Ar žinojote? Vokietis jau sužaidė 23 Pasaulio čempionato finalinio etapo rungtynes ir užima antrą vietą su Paolo Maldini bei atsilieka tik nuo Lotharo Matthauso, kuris yra sužaidęs 25-erias rungtynes.

Treneris: J.Lowas (54)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joachimas Lowas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joachimas Lowas

J.Lowas niekuomet nebuvo įspūdingas futbolininkas, tačiau tapęs treneriu pavertė Vokietijos rinktine viena galingiausių jėgų pasaulyje. Vokiečiai šįkart tikisi iš jo čempionų titulo. Vokiečiai per ilgai buvo per arti, kad dar kartą nusiviltų.

Argentinos rinktinė

BBC nuotr./Argentinos rinktinės sudėtis
BBC nuotr./Argentinos rinktinės sudėtis

Vartininkas: Sergio Romero, „Sampdoria“ (27)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Argentinos vartininkas Sergio Romero džiaugiasi atlaikęs Stefano de Vrij smūgį į vartus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Argentinos vartininkas Sergio Romero džiaugiasi atlaikęs Stefano de Vrij smūgį į vartus

Prieš turnyrą argentiniečiai savo vartininką laikė silpnąja komandos dalimi. Praėjusį sezoną jis tik pora kartų pasirodė savo nuomos klube „Monaco“. Tačiau jis paneigė visas abejones, praleisdamas tik tris įvarčius per šešerias rungtynes. Jis atmušė net du vienuolikos metrų baudinius serijoje su Nyderlandais. 

Ar žinojote? S.Romero yra pirmasis Argentinos vartininkas, kuriam pavyko ketveriose Pasaulio čempionato rungtynėse išlaikyti sausus vartus.

Dešinysis gynėjas: Pablo Zabaleta, „Manchester City“ (29)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pablo Zabaleta
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pablo Zabaleta

Gynėjas praleido 2010 metų Pasaulio čempionatą, tačiau tapo rimtu gynybos ramsčiu šiame čempionate. Po pusfinalio 29-erių futbolininkas paskelbė asmenukę su mėlynu peruku ir apibintuota burna po susidūrimo su Dirku Kuytu.

Ar žinojote? P.Zabaleta šiame čempionate atliko daugiau perdavimų negu bet kuris kitas Argentinos gynėjas (64).

Centro gynėjas: Martinas Demichelis, „Manchester City“ (33)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martinas Demichelis ir Wesley Sneijderis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martinas Demichelis ir Wesley Sneijderis

Dar vienas „Manchester City“ futbolininkas laukiantis pasirodymo finale. Jis labai nepasižymėjo pirmosiose čempionato rungtynėse, tačiau jo pasirodymas įgauna pagreitį. Futbolininką sunku atpažinti ir dėl nusikirptų plaukų.

Ar žinojote? M.Demichelis net aštuonis kartus sėkmingai stabdė olandų žaidimą.

Centro gynėjas: Ezequielis Garay, Sankt Peterburgo „Zenit“ (27)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ezequiel Garay
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ezequiel Garay

Gynėjas pasižymėjo rungtynėse su Nyderlandais, kai išmušė kamuolį iš aikštės rankose laikydamas sportinį batelį. Jam teko ir skaudus susidūrimas su olandų gynėju Ronu Vlaaru.

Ar žinojote? Futbolininkas daugiausia kartų galva išmušė kamuolį po varžovų atakų (36) Argentinos rinktinėje. Jis taip pat laimėjo 19 oro dvikovų.

Kairysis gynėjas: Marcosas Rojo, Lisabonos „Sporting“ (24)

„Scanpix“ nuotr./Marcos Rojo
„Scanpix“ nuotr./Marcos Rojo

Lisabonos klubo gynėjas bendravo su rinktinės treneriu A.Sabella dar tada, kai atstovavo Argentinos ekipai „Estudientes“. Jo įvartis išplėšė Argentinos pergalę prieš Nigeriją, o futbolininkas atkreipė tokių klubų kaip „Liverpool“ ir „Chelsea“ dėmesį.

Ar žinojote? Gynėjas daugiausia kartų rinktinėje perėmė kamuolius (17) ir sukūrė daugiausia progų (7) iš gynybos.

Atraminis saugas: Javieras Mascherano, „Barcelona“ (30)

„Scanpix“ nuotr./Javieras Macherano
„Scanpix“ nuotr./Javieras Macherano

J.Macherano dar kartą įrodė, koks yra reikalingas rinktinei, kai pusfinalyje su Nyderlandais rungtynių pabaigoje sustabdė Arjeną Robbeną. Nors klube žaidžia gynėjo pozicijoje, rinktinėje jis tapo skydu saugų grandyje.

Ar žinojote? J.Mascherano bandė atlikti daugiausia perdavimų šiame čempionate (509).

Dešinysis saugas: Lucas Biglia, „Lazio“ (28)

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Lucas Biglia
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Lucas Biglia

Pirmąsias ketverias rungtynes šiame čempionate saugas žaidė nuo atsarginių suolo, tačiau pastarosiose dvejose rungtynėse jam buvo patikėta vieta startinėje sudėtyje. Tikriausiai taip bus ir finale.

Ar žinojote? Argentinietis atliko 90 proc. savo perdavimų rungtynėse su Nyderlandais.

Kairysis saugas: Enzo Perezas, „Benfica“ (28)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Enzo Perezas ir Daley Blindas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Enzo Perezas ir Daley Blindas

Po Angelio di Marios traumos šis saugas gavo progą startinėje sudėtyje rungtynėse su Nyderlandais ir nenuvylė. Jis buvo išrinktas metų futbolininku Portugalijoje ir jau atkreipė „Manchester United“ dėmesį.

Ar žinojote? Per dešimt rungtynių Argentinos rinktinėje jis tik kartą sužaidė visas 90 minučių (mačas su Slovėnija).

Puolėjas: Gonzalo Higuainas, „Napoli“ (26)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gonzalo Higuainas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gonzalo Higuainas

2010 metais jis buvo vienintelis futbolininkas pasaulio čempionato rungtynėse įmušęs tris įvarčius, o atrankoje į šį čempionatą buvo trečias pagal rezultatyvumą po L.Messi ir Luiso Suarezo. Pirmosiose rungtynėse su Bosnija ir Hercegovina jis pasirodė po keitimo ir atliko rezultatyvų perdavimą L.Messi. Taip pat įmušė rungtynėse su Belgija.

Ar žinojote? Nors šiame čempionate sužaidė dvejomis rungtynėmis daugiau nei 2010 metais, tačiau įmušė mažiau įvarčių (4 įvarčiai 2010 metais ir tik vienas šiame čempionate).

Puolėjas: L.Messi, „Barcelona“ (27)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi

L.Messi ketveriose rungtynėse buvo pripažintas geriausiu susitikimo žaidėju ir įmušė keturis įvarčius. Jis yra rimtas kandidatas į geriausio čempionato žaidėjo titulą, nors daug kas pasigedo jo stebuklų rungtynėse su olandais.

Ar žinojote? Jis sukūrė net 21-ą progą savo komandos draugams. Daugiau nei bet kuris kitas čempionato žaidėjas.

Puolėjas: Ezequielis Lavezzi, „Paris St-Germain“ (29)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ezequielas Lavezzi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ezequielas Lavezzi

Būdamas 16-os jis rimtai galvojo atsisakyti futbolininko kelio ir tapti elektriku. Nors puolėjas turi Diego Maradonos tatuiruotę ant kojos, būtent legendinis argentinietis nepakvietė futbolininko į 2010 metų pasaulio čempionatą. Šiame čempionate jam vieta rinktinėje atsirado.

Ar žinojote? Puolėjas šiame čempionate vos du kartus atakavo varžovų vartus. Mažiausiai iš Argentinos puolėjų.

Treneris: Alejandro Sabella (59)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alejandro Sabella
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alejandro Sabella

Alejandro Sabella palieka daug geresnį įspūdį nei jo pirmtakas Diego Maradona. Jis sumaniai rezga argentiniečių žaidimą aplink L.Messi ir jau atvedė komandą iki finalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius