Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 13 /2014 06 14

Skambi sensacija pasaulio čempionato B grupėje: olandai sudraskė į skutelius planetos čempionus ispanus 5:1

Pasaulio futbolo čempionate Brazilijoje sulaukta pirmojo skambaus antausio. Pasaulio ir Europos čempionai Ispanijos futbolininkai pirmame B grupės mače santykius aiškinosi su praėjusių pasaulio pirmenybių finalininke Nyderlandų komanda ir buvo tiesiog sugniuždyta. Olandai pasiekė itin saldų revanšą – planetos vicečempionai sutriuškino ispanus net 5:1 (1:1). Kitą vertus, olandai sugebėjo ispanams sugrąžinti skolą – per visą šių komandų akistatų istoriją ispanai dukart triuškino Nyderlandus – 3:0 ir taip pat 5:1.
Robinas van Persie džiaugiasi įvarčiu kartu su Nyderlandų rinktinės treneriu Louisu van Gaalu
Robinas van Persie džiaugiasi įvarčiu kartu su Nyderlandų rinktinės treneriu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite beveik prie 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

2014-ųjų birželio 13 dieną, penktadienį, kai naktį buvo ir pilnatis, Ispanijos rinktinė atsimins ilgam. Ir ne dėl prietarų. Tokio pažeminimo ispanai jau neturėjo seniai – kad juos, planetos čempionus, tiesiog sutryptų varžovas, to jie nesapnavo net ir baisiausiuose sapnuose...

Ispanijos futbolo rinktinė penkis įvarčius ir daugiau į savo vartus buvo praleidusi tik 1963 metais, kai  žaidė Europos čempionato atrankos varžybas su Škotija ir nusileido 2:6.

Tai buvo tik trečiasis skaudus čempionės titulą ginančios komandos pralaimėjimas per visą planetos čempionatų istoriją.  Tolimais 1958 metais tuometinė Vokietijos Federacinė Respublika mače dėl trečiosios vietos sugebėjo įveikti prieš ketverius metus čempione tapusią Prancūziją 6:3. Dar vienas fiasko įvyko 1988 metais, kai pasaulio čempionai brazilai nusileido Prancūzijai 0:3.

​2010-ųjų pasaulio čempionai ispanai dėl auksinės futbolo taurės Brazilijoje kovoja 14-tą kartą ir yra viena iš aštuonių rinktinių šiame turnyre, kurios bent sykį kėlė ją į viršų.

Olandams šios pirmenybės dešimtosios. Nyderlandai net tris kartus (1974, 1978 ir 2010 m.) nužygiavo iki finalo, bet jį pralaimėjo. Tačiau tai, ką penktadienį vakare padarė olandai, galima būtų vadinti čempionišku žaidimu. Dabar olandai jau vadinami vienais pagrindinių pretendentų laimėti pasaulio futbolo taurę.

Olandai įrodė, kad net ir praleistas įvartis į savo vartus nėra pretekstas nesiekti sutriuškinti varžovus. Ir Nyderlandai padarė tai, ko buvo sunku tikėtis, – sužlugdė planetos čempionus ispanus.

Nors ispanai po abejotino 11 metrų baudinio 27 min. pirmavo 1:0, po to įvarčius mušė tik olandai.  Robinas van Persie dar pirmojo kėlinio pabaigoje išlygino skirtumą, o antrame kėlinyje jo komanda įmušė 4 įvarčius be atsako.

Ispanija - Nyderlandai 1:5

27‘ [1 – 0] Xabi Alonso (11 m)
44‘ [1 – 1] Robinas van Persie
53‘ [1 – 2] Arjenas Robbenas
64‘ [1 – 3] Stefanas de Vrij
72‘ [1 – 4] Robinas van Persie
80‘ [1 – 5] Arjenas Robbenas

Rungtynių statistika: 

Smūgiai į vartų plotą: 6 – 11

Kampiniai: 4 – 1

Nuošalės: 5 – 5

Pražangos: 5 – 18

Geltonos kortelės: 1 – 3

Kamuolio kontrolė procentais: 58 – 42


 

 

Antrasis kėlinys: Nyderlandai – Ispanija 5:1 (1:1).

​90 min. F.Torresas buvo vienas prieš vartus, tačiau nesugebėjo paspirti kamuolio į tuščius vartus. Kol jis taisėsi kamuolį, gynėjas sugebėjo išspirti jį iš po puolėjo kojų. Dėsninga ispanų košmaro pabaiga.

87 min. ​ Olandai norėjo pelnyti dar ir 6 įvartį – A.Robbenas ir jo komandos draugai tiesiog bandė sušaudyti I.Casillasą smūgiais, tačiau jis sugeėdavo juos atmušti. Ispanijos rinktinės gynėjai atrodė bejėgiai.

80 min. ĮVARTIS. Įvarčių lietus nesibaigė. A.Robbenas pabėgo nuo gynėjų, paguldė Ispanijos vartininką ant vejos ir ramiai pelnė 5-ąjį įvartį olandams bei antrąjį savo įvartį mače.

72 min. ĮVARTIS. R.van Persie kovojo iki galo – Ispanijos rinktinės vartininkas I.Casillas suklydo stabdydamas gynėjo perduotą kamuolį. Šis nuo patyrusio vartininko atšoko kaip nuo medžio, olandas perėmė kamuolį ir įmušė jau antrąjį savo įvartį mače.

67 min. Įžeisti ispanai puolė mažinti skirtumą ir įmušė įvartį, tačiau teisėjai nutarė, kad tai buvo padaryta iš nuošalės.

64 min. ĮVARTIS. Po pakelto kamuolio į ispanų baudos aikštelę ispanai dar kartą traukė kamuolį iš savo vartų. Galva kamuolį į vartus pasiuntė Stefanas de Vrijis.

61 min.  Ispanai D.Costą pakeitė Fernandu Torresu, o olandai taip pat padarė keitimą –  J.de Guzmaną pakeitė Wijnaldumas.

60 min.  A.Robbenas vienas persivarė kamuolį per pusę aikštės, perdavė kamuolį ties baudos aikštele, o R.van Persie iš dešiniojo kampo galingai smūgiavo – kamuolys atsitrenkė į skersinį.

58 min. Ispanai ieškojo kelių link olandų ekipos vartų, tačiau bergždžiai – kol kas jiems nepasisekė nė karto smūgiuoti į varžovų vartus.

52 min. ĮVARTIS. Gavęs puikų perdavimą iš kairiojo aikštės kampo, A.Robbenas ties baudos aikštele vienu judesiu susistabdė kamuolį, kitu judesiu apgavo du gynėjus ir sėkmingai smūgiavo. Ispanų vartininkas buvo bejėgis.

49 min. Prasidėjo lietus, tad žaidėjams sunkiau kovoti, o vartininkams – gaudyti slidų kamuolį. Tačiau per antrąjį kėlinį nė viena iš ekipų dar nesmūgiavo į varžovų vartus.

Pirmasis kėlinys: Ispanija – Nyderlandai 1:1.

44 min.​ ĮVARTIS. Neįmuši tu, įmuša tau. Olandai surengė kontrataką, per pusę aikštės perdavė kamuolį R. van Persie ir šis, neleisdamas kamuoliui nukristi ant žemės, klastingu smūgiu galva permetė jį per I.Casillasą į vartus. Nuostabus įvartis.

43 min. Įvartį galėjo pelnyti D.Silva, tačiau išvestas vienas prieš vieną su Nyderlandų vartininku ispanas bandė perkelti per jį kamuolį, bet šis spėjo pakelti rankas ir pirštų galais kamuolį nukreipė nuo vartų.

35 min. Olandai bandė prispausti ispanus prie jų vartų, tačiau pasaulio čempionai sugebėdavo raminti „gaisrus“.

27 min. ĮVARTIS.  Xabi Alonso realizavo 11 metrų baudinį be didelio vargo ir ispanai pirmavo 1:0.

26 min. D.Costa gavo kamuolį, įsiveržė į baudos aikštę ir buvo pargriautas. Teisėjas skyrė 11 metrų baudinį.

20 min. Kol A.Robbenas bandė užsimauti nukritusį futbolo batelį, raišiojo raištelius, nešiojosi batelį po aikštę, ispanai surengė staigią ir pavojingą ataką – X.Alonso gavo kamuolį baudos aikštėje, tačiau smūgį blokavo olandų gynėjas.

18 min. D.Costa pabandė smūgiuoti iš dešinės baudos aikštelės kampo, tačiau labai netaikliai.

12 min. D.Costa gavo kamuolį baudos aikštelėje ir galėjo smūgiuoti į olandų vartus, tačiau futbolininkui susipynė kojos ir iš šios labai rimtos progos ispanai nieko nepešė.

7 min. Rungtynės vyko aikštės viduryje – nė viena komanda nesugebėjo rimčiau grasinti varžovams iki to laiko, kol A.Robbenas iš už baudos aikštės zonos išbandė I.Casillaso budrumą. Tolimą smūgį ispanas sėkmingai atmušė kumščiais.

Startinės rinktinių sudėtys:

Ispanija: Ikeras Casillas, Cesar Azpilicueta, Sergio Ramos, Gerard Pique, Jordi Alba, Xabi Alonso, Xavi, Sergio Busquets, David Silva, Diego Costa, Andres Iniesta.

Nyderlandai: Jasper Cillessen, Daryl Janmaat, Ron Vlaar, Stefan De Vrij, Bruno Martins Indi, Daley Blind, Jonathan de Guzman, Wesley Sneijder, Nigel De Jong, Robin van Persie, Arjen Robben. 
 

2010 m. finale PAR Johanesburge jie po Andreso Iniestos įvarčio 116 min. 1:0 įveikė olandus ir pirmą kartą istorijoje tapo pasaulio čempionais.

Penktadienio dvikovai teisėjauja italas Nicola Rizzoli.

----------------------------------------------

Tai, žinoma, dar viena itin intriguojanti taktinė dvikova. Olandų rinktinės vedlys Louisas van Gaalas nusprendė naudoti novatorišką 5-3-2 schemą, o ispanas Vicente Del Bosque vietą startinėje sudėtyje turėtų patikėti Diego Costai, kurio galimybės ir tinkamumas šiai Ispanijos komandai vis dar tebėra didelis klaustukas.

Be abejo, pagrindiniai žaidimo kontūrai yra aiškūs – Ispanija tradiciškai valdys kamuolį, o varžovai – kontratakuos. Svarbiausias klausimas – ar olandai sugebės efektyviai naudoti pakankamai aukštą gynybos liniją ir optimizuoti ispanų saugų spaudimą aikštės viduryje su tokiai schemai ne itin tinkančiu gynėju Ronu Vlaaru?

Ispanija: vakar dienos komanda?

Pravardė: La Furia Roja (raudonasis pyktis)

Treneris: Vicente del Bosque. Iš Luiso Aragoneso paveldėjęs neįtikėtiną komandą, V.del Bosque pasiekė dar daugiau – laimėjo 2 pastaruosius didžiuosius turnyrus. Tačiau dažnai kritikuojamas už neįdomų futbolą.

Žvaigždė: Andresas Iniesta („Barcelona“). Kai Ispanija kaip komanda žaidžia neįdomiai, įdomu žiūrėti bent jau į Iniestą. Fenomenalus žaidėjas, kaip niekas kitas įspūdingai sugebantis operuoti mažose erdvėse, todėl idealiai tinkantis Ispanijos ir Barcos žaidimo stiliui.

Taktika: Nuo „Euro 2012“ finalo, tiki-taka patyrė ne vieną stiprų sutriuškinimą – iš pradžių „Barcelona“, vėliau pati Ispanijos rinktinė Konfederacijų taurės finale, o galiausiai šį pavasarį Madrido „Real“ pažemino namuose žaidusį Miuncheno „Bayern“.

Praėjusio sezono tendencija – laimi komandos, žaidžiančios dideliu tempu bei sugebančios kontratakuoti. Peršasi išvada, jog tiki-taka žaidimo stilius išeina iš mados, o Ispanijos rinktinė truputį stagnuoja ir nenori keistis. Neverta tikėtis, jog Ispanija šiemet žais kitaip – vėl galima tikėtis 75% kamuolio kontrolės, 7-8 saugų aikštėje ir itin aukštos gynybos linijos.

Be abejo, jų schema yra labai siaura ir kraštuose kažkokią grėsmę kels tik Alba arba Juanfranas/Azpilicueta. Iš pirmos pažiūros Diego Costos atėjimas į rinktinę turėjo išspręsti puolėjo bėdas, tačiau pažvelgus giliau paaiškėja, jog D.Costa nėra pats idealiausias puolėjas Ispanijos žaidimo stiliui, todėl galima tikėtis, kad rungtynes starte vėl dažniau pradės įvarčių nemušantis Fernando Torresas arba nominalus saugas Cescas Fabregas.

Lemiamą faktorių V.Del Bosque pasirinkime gali turėti Costos fizinis pasirengimas – jeigu bus nuspręsta, jog traumų sezono pabaigoje kamuotas Costa yra 100% sveikas, tada puolėjo vietą vis tik turėtų užimti jis.

Stipriosios vietos:

Stipriausias aikštės vidurys, kokį futbolas yra kada nors matęs

Aukščiausio lygio talento perteklius beveik visose pozicijose

Čempionų mentalitetas

Silpnosios vietos:

Pralaidumas kontratakoms

Puolėjo pozicija

Plano B neturėjimas

Ispanijos rinktinės galima sudėtis
Ispanijos rinktinės galima sudėtis

 Nyderlandai: pereinamasis laikotarpis

 Pravardė: Oranje (oranžiniai)

Treneris: Louisas van Gaalas. Dažnai konfliktuojanti, legendomis apipinta, tačiau žaidėjų mėgstama persona. Atvykęs į Miuncheną prieš tuometinę klubo žvaigždę Lucą Toni tiesiogine to žodžio prasme nusimovė kelnes ir parodė, jog turi kiaušus bei gali ant suolo pasodinti bet ką. Po čempionato pasitraukia iš rinktinės ir perima „Manchester United“ komandos vairą.

Žvaigždė: Arjenas Robbenas (Bayern). Miunchene šis žmogus pasiekė savo karjeros viršūnę. Praėjęs sezonas jam buvo vienas geriausių karjeroje.

Taktika: iškritus vienam iš kertinių komandos žaidėjų Kevinui Strootmanui, L.van Gaalas nusprendė, jog niekas kitas šioje komandoje K.Strootmano funkcijų atlikti nesugebės, todėl iš esmės reikia keisti žaidimo braižą.

Taigi, papildomas žaidėjas buvo perkeltas į gynybą ir Olandija staiga perėjo prie 5-3-2 schemos. Čia rankos bus labiau atrištos nominaliems krašto gynėjams Darylui Janmaatui bei Daley Blindui, tačiau bendrai gynybai labai trūksta patirties. Vienintelė patyrusi figūra Ronas Vlaaras yra labiau tradicinis gynėjas, patogiau besijaučiantis 4 gynėjų schemoje ir neturintis savybių 3 gynėjų formacijai.

A.Robbenas atsidūrė kaip niekada aukštai – iš esmės tapo R.van Persie porininku puolėjo pozicijoje. Saugų grandyje kova dėl startinės vietos vyks tarp Leroyaus Fero bei Jonathano De Guzmano, tačiau tikėtina, jog ją laimės pastarasis.

Stipriosios vietos:

Aukščiausios klasės puolėjai

Talentingas jaunimas

Taktiškai stiprus treneris

Silpnosios vietos

Patirties trūkumas gynyboje

Žaidėjų meistriškumo skirtumai

Nyderlandų futbolo rinktinės galima sudėtis
Nyderlandų futbolo rinktinės galima sudėtis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius