-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taktinė analizė: Ganos juodosios žvaigždės bandys pamokyti amerikiečius

Priešpaskutinę pirmo rato dieną užbaigs dvikova tarp 2006 ir 2010-ųjų čempionatuose tarpusavyje jau susitikusių JAV ir Ganos rinktinių. Tinklaraštis dezinformacija.net pristato jums šios dvikovos komandas bei pateikia trumpą ekipų taktikos analizę.
Afriyie Acquah ir Kwadwo Asamoah
Afriyie Acquah ir Kwadwo Asamoah / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai turėtų būti viena įdomesnių taktinių dvikovų pirmame rate – JAV eglutė/rombas (priklausomai nuo to, kaip aukštai rungtyniaus C. Dempsey) prieš kontraatakose pavojingą Ganą. Ant popieriaus ši dvikova primena Italijos-Anglijos rungtynes. Ten abu treneriai užuot siekę minimalizuoti varžovų stipriąsias puses, nusprendė maksimalizuoti savąsias. Gana turi pasirinkimą sužaisti savo griaunančių centro saugų gausybe bei Boatengo vietoje panaudoti pvz. E. Badu arba A. Acquahą, Boatengą patraukiant labiau į kraštą, taip siekdami neleisti Bradley, Dempsey ir kitiems amerikiečių saugams daugiau laiko praleisti su kamuoliu.

JAV savo ruožtu turi galimybę sužaisti C. Dempsey role – jis gali rungtyniauti tiek po puolėju, tiek atsitraukęs giliau. Svarbiausia kova vyks viduryje, tačiau kraštai ne mažiau svarbūs – būtent ten bus koncentruota didžioji dalis Ganos atakos. Abiejuose kraštuose rungtyniauti galintis Ganos atakuojantis krašto žaidėjas A. Ayew, ko gero, rungtyniaus dešinėje, nes tame JAV rinktinės gynybos krašte žais kažkada krašto saugu buvęs, tačiau vis dar labai atakuoti mėgstantis D. Beasley, todėl Ayew tame krašte turėtų rasti daugiau erdvių nei kairiajame. Pagrindinis klausimas: kokią kombinaciją aikštės viduryje pasirinks Gana?

JAV futbolo rinktinės taktinė schema
JAV futbolo rinktinės taktinė schema

JAV: nestandartiniai sprendimai

Pravardė: The Yanks (jankiai)

Treneris: Jurgenas Klinsmannas. Antrą kartą vadovauja komandai Pasaulio čempionate ir antrą kartą prieš čempionatą sulaukia labai daug kritikos šįkart dėl to, jog už rinktinės borto paliko Landoną Donovaną. Pirmą sykį kritikus užčiaupė bei netgi gavo darbą Miuncheno „Bayern“ klube, tačiau jo 8 mėnesius ten geriausiai nupasakoja šis Grafite įvartis į Bayerno vartus. Grupių etape žais prieš savo gimtinę.

Žvaigždė: Clintas Dempsey („Sounders“). Dempsey kartu su Donovanu yra du ryškiausi amerikietiško futbolo simboliai. Jis jau yra sužaidęs virš 100 rungtynių šalies rinktinėje ir įmušęs 37 įvarčius.

Taktika: Žada būti labai įdomi – galima klasifikuoti kaip eglutę 4-3-2-1 arba rombą aikštės viduryje, Dempsey faktiškai nustumiant į puolėjo poziciją. Schema orientuota į galingų varžovų saugų grandžių neutralizavimą bei Michaelo Bradley išlaisvinimą – per savo metus Europoje jis iš tipinio darbinio saugo tapo ganėtinai technišku ir universaliu žaidėju. Dabar Bradley jaučiasi patogiai ir aukštesnėse pozicijose, tačiau savo darbo gynyboje neužmiršta. Antras kertinis JAV žaidėjas – kraupų sezoną Anglijoje sužaidęs puolėjas Jozy Altidore. Statistika – 30 rungtynių ir 1 įvartis, tačiau per paskutinius penketą metų jis yra užsitarnavęs tokį pasitikėjimo kreditą, jog net tai neturėtų kainuoti jam vietos startinėje sudėtyje. Altidore yra labai tvirtas puolėjas, gerai žaidžiantis nugara bei prilaikantis kamuolį, todėl skirtingai nei pvz. Aronas Johanssonas, jis JAV atakai sugeba suteikti papildomą dimensiją. Tikrų krašto saugų čia nėra, bet Diskerudas, Dempsey ar Bedoya yra žaidėjai, galintys išplėsti aikštės vidurį. O taip pat yra visai neseniai iš atakuojančio krašto saugo į krašto gynėją persikvalifikavęs DeMarcusas Beasley, iš kurio galime tikėtis daugybės pasijungimų į ataką.

Stipriosios vietos:

Nestandartinė taktika
Centro saugų grandis
Daug energijos

Silpnosios vietos:

Silpnai besiginantys krašto gynėjai
Kraupi Altidore įvarčių sausra

Ganos futbolo rinktinės taktinė schema
Ganos futbolo rinktinės taktinė schema

Gana: grėsmė favoritams

Pravardė: Black Stars (juodosios žvaigždės)

Treneris: Jamesas Kwesi Appiahas. Dar viena rinktinė, pasirinkusi biudžetinį variantą – pigų ir nepatyrusį trenerį, kuris net nebuvo garsus žaidėjas. Iki darbo su Ganos rinktine kaip treneris buvo visiškai nepatyręs.

Žvaigždė: Kevinas Prince’as Boatengas („Schalke“). Pakankamai kontraversiška asmenybė Ganoje – gimęs Vokietijoje, pasirinkęs žaisti už Ganą ir dalyvavęs 2010-ųjų čempionate, tada baigęs karjerą rinktinėje ir vėl sugrįžęs.

Taktika: Taktiškai labai panašūs į Nigeriją, tačiau daug labiau subalansuoti ir, turbūt, stipresni. Gana turi visą šusnį talentingų atraminių saugų, tačiau vistik tikėtina, kad Appiah pasirinks labiausiai patyrusius – Muntari ir Essieną. Muntari funkcijos labai ribotos – perimti kamuolį, atiduoti komandos draugams bei pridengti atakuoti mėgstantį Kwadwo Asamoah. Essieno veiksmų amplitudė su amžiumi taip pat siaurėja – jam tenka atsitraukti vis giliau ir jis nebėra tas energingas saugas, kuris buvo prieš 6-8 metus. Trikampio viršuje – Boatengas, ne pats didžiausias juodadarbis, tačiau komandoms be papildomo žmogaus centre pridarysiantis daug bėdų, o taip pat puikiai sugebantis inicijuoti kontraatakas. Mobilus atakuojančių žaidėjų trejetas taip pat pasižymi įvarių gebėjimų žaidėjais – Wakaso yra tikras krašto saugas, kurio funkcija – pristatyti kamuolį į baudos aikštelę iš krašto bei padėti savo krašto gynėjui. Andre Ayew pats yra daug didesnė ir visapusiška grėsmė vartams, o priekyje žaisiantis Asamoah Gyanas paprastai muša daug įvarčių. Komandos achilo kulnas – centro gynyba, tiek kiekybės, tiek kokybės prasme.

Stipriosios pusės:

Kontraatakos
Essieno-Muntari-Boatengo trikampis
Nemažai žaidėjų, galinčių pelnyti įvarčius

Silpnosios pusės:

Centro gynyba
Vartininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius