Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taktinė analizė: jauna ir kūrybinga Šveicarija bei primityvų futbolą žaidžiantis Ekvadoras

Ketvirtąją čempionato dieną pradės Šveicarijos ir Ekvadoro rinktinės. Tinklaraštis dezinformacija.net pristato jums šios dvikovos komandas bei pateikia trumpą ekipų taktikos analizę.
Xherdanas Shaqiri
Xherdanas Shaqiri / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šveicarija pranoksta Ekvadorą iš esmės visais žaidimo komponentais. Ekvadoro jėga yra greitis kraštuose, tačiau Šveicarijos krašto gynėjų duetas yra vienas geriausių visame čempionate, todėl tikėtina, kad šveicarai sugebės neutralizuoti pagrindinį varžovų kozirį.

Aikštės viduryje Ekvadoras turės rimtų problemų dėl elementarios priežasties – ten Šveicarija turi daugiau žaidėjų. Ekvadoro 4-4-2 net ir besiginant turėtų likti 4-4-2, nes nei E.Valencia, nei F.Caicedo nepasižymi geromis presingo savybėmis. Bene svarbiausia rungtynių figūra turėtų tapti šveicarų atakuojantis saugas G.Xhaka – dėl ekvadoriečių žaidėjų trūkumo viduryje, jis turėtų rasti nemažai erdvių. Pagrindinis klausimas: kaip Ekvadoras kompensuos žaidėjų trūkumą viduryje?

Šveicarijos futbolo rinktinės taktinė schema
Šveicarijos futbolo rinktinės taktinė schema

ŠVEICARIJA

Pravardė: La Nati (frazės „nacionalinė komanda“ trumpinys)

Treneris: Ottmaras Hitzfeldas – legendinis vokiečių treneris, 1997 metais su Dortmundo „Borrusia“ laimėjęs Čempionų Lygą, 2001 metais tą patį pakartojęs su Miuncheno „Bayern“. Jau 6 metus treniruoja Šveicarijos rinktinę ir 2010-aisiais sulaukė kritikos dėl per daug gynybinio futbolo. Tačiau šiemet, subrendus naujai Šveicarijos žvaigždžių kartai, reikalai turėtų pasikeisti.

Žvaigždė: Xherdanas Shaqiri („Bayern“). Jis yra šios kartos pažiba, per porą metų Miunchene susišlavęs krūvą titulų. Žemas, tačiau pasižymi stipria viršutine kūno dalimi, driblingu bei gebėjimu žaisti abiem kojomis.

Taktika: Ganėtinai tipinis ir ryškus 4-3-3. Tačiau tipinis nereiškia, jog nepavojingas. Iš tikrųjų, krašto saugų-gynėjų kombinacijos atrodo itin galingos. F.Scharas ir X.Shaqiri – universalūs krašto žaidėjai, galintys kelti pavojų daugeliu būdų. Tuo tarpu terorizuojant kraštus jiems talkins galbūt geriausias viso čempionato krašto gynėjų duetas – po persikėlimo į „Wolfsburg“ visišku kairiojo krašto monstru tapęs R.Rodriguezas bei niekada nepailstantis S.Licthsteineris. Turėdami tokį gausų krašto žaidėjų arsenalą, šveicarai stengsis gintis ganėtinai giliai, o perėmę kamuolį bus pavojingi kontratakose.

Saugų grandis – ganėtinai tipinė, ten giliausiai žais dar vienas dvikojis futbolininkas, žaidimo kūrėjas G.Inleras. Šalia jo – komandos draugas „Napoli“ klube, galutinai į agresyvų giliai žaidžiantį vidurio saugą persiorientavęs V.Behrami. bei dar vienas energingas,  protingas bei teisingose pozicijose atsiduriantis jaunuolis – G.Xhaka. Pagrindinis galvos skausmas – ką parinkti į partnerius vidurio gynėjui F.Scharui. Panašu, jog šveicarai tvirto atsakymo tam neturi.

Stipriosios vietos:

- Krašto gynėjai
- Subalansuota vidurio saugų grandis
- Aiškus taktinis braižas

Silpnosios vietos:

- F.Scharo partneris gynyboje
- Galvos skausmas renkantis puolėją tarp J.Drmičiaus ir H.Seferovičiaus – abu turintys pliusų, tačiau ir ryškių minusų.

Ekvadoro futbolo rinktinės taktinė schema
Ekvadoro futbolo rinktinės taktinė schema

EKVADORAS

Pravardė: La Tri (trispalviai)

Treneris: Reinaldo Huerta. Dirbęs ne su viena rinktine, o 2010-aisiais į Pasaulio čempionatą išvedė reprezentacinę Hondūro komandą. Prieš tai dirbo su savo gimtąja Kolumbijos rinktine.

Žvaigždė: Enneras Valencia („Pachuca“). Tyliai tampantis nauja Ekvadoro futbolo viltimi. Iki šių metų nepasižymėjo dideliais įvarčių kiekiais, tačiau perėjęs į „Pachuca“ komandą Meksikoje tiesiog sprogo ir įvarčius mušė vieną po kito.

Taktika: Viena primityvesnių čempionate – 4 gynėjai, 2 atraminiai saugai, klasikiniai, retenybe tampantys krašto žaidėjai bei žemo staigaus ir aukšto fiziškai stipraus puolėjų kombinacija priekyje.

R.Huerta į čempionatą pasiėmė viso labo du nominalius centro gynėjus. Atraminių saugų pozicijose, ko gero, matysime C.Noboa – vienintelį tikrai kūrybingą Ekvadoro žaidėją bei energijos kupiną, tačiau kol kas technikos ir atraminio saugo vaidmens supratimo trūkumu pasižymintį 19-metį C.Gruezo.

A.Valencia – bene lengviausiai nuspėjamas žaidėjas visame čempionate. Jis žaidžia labai plačiai bei iš esmės visada veržiasi tik į dešinę, iš kur skersuoja į baudos aikštelę, o ten belieka tikėtis, kad perdavimus uždarys F.Caidedo bei E.Valencia. Kitame krašte rungtyniausiantis J.Montero yra šiek tiek įvairesnis žaidėjas, tačiau gana tingus, todėl gali kilti problemų pasaugojant į atakas besijungsiantį kairįjį krašto gynėją W.Ayovi.

Stipriosios vietos:

- Žaidimas kraštais
- Vidurio puolėjų duetas

Silpnosios vietos:

- Taktinis primityvumas
- Problemos pasaugojant vienas kitą
- Vienos dimensijos ataka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius