-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taktinė analizė: tik apie gynybą galvojantis Hondūras prieš pagal naujausias madas sustatytą Prancūziją

Pirmojo rato E grupės kovas užbaigs rungtynės tarp Prancūzijos ir vieno čempionato autsaiderių Hondūro. Tinklaraštis dezinformacija.net pristato jums šios dvikovos komandas bei pateikia trumpą ekipų taktikos analizę.
Paulas Pogba
Paulas Pogba / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzija gal ir nėra ta rinktinė, kuri šiame čempionate itin ilgai sieks laikyti kamuolį, tačiau jos sugebėjimai aikštės viduryje bet kokiu atveju yra daug didesni nei panašioje padėtyje buvusių urugvajiečių.

Kadangi Hondūro rinktinė turėtų žaisti labai žema gynybos linija, viduryje dominuos prancūzų saugas Y.Cabaye. Iš principo Hondūras turėtų stengtis neleisti jam dominuoti su kamuoliu, tačiau gynybos linijos pakėlimas būtų mirties nuosprendis – Hondūro vidurio gynėjai tokiai linijai yra per lėti, o prancūzų puolėjai K.Benzema ir, ko gero, nedidelių sveikatos problemų turintį O.Giroudpakeisiantis A.Griezmannas puikiai rungtyniauja ties paskutiniu gynėju ir bet kuriuo momentu gali įkirsti į atsiradusias erdves bei pelnyti įvartį.

Pagrindinis klausimas – ar prancūzai sugebės kurti progas žaisdami pirmu numeriu prieš giliai atsitraukusią komandą?

Prancūzijos futbolo rinktinės taktinė schema
Prancūzijos futbolo rinktinės taktinė schema

PRANCŪZIJA

Pravardė: Les Bleus (mėlynieji)

Treneris: Didier Deschamps'as. Jo kaip trenerio įspūdingi pasiekimai dažnai praleidžiami pro akis – 2004-aisiais jis sugebėjo toli gražu ne favoritus „Monaco“ atvesti iki Čempionų lygos finalo, vėliau su „Marseille“ tapo Prancūzijos čempionu. Šiaip gana pragmatiškas ir laikosi stabilios linijos, tačiau tai nereiškia, kad jo komanda žais neįdomų futbolą.

Žvaigždė: Paulis Pogba („Juventus“). Bene geriausias iki 21-erių metų žaidėjas visame pasaulyje. Dėl savo fizinio sudėjimo P.Pogba yra milžiniška ir gąsdinanti figūra aikštės viduryje, tačiau kartu ir protingas gynyboje, stiprus taktiškai, stebėtinai elegantiškas su kamuoliu bei galintis paleisti nesulaikomą bombą į varžovų vartus iš labai toli.

Taktika: Ispaniją vadinau vakar dienos komanda, o tuo tarpu Prancūzija jau turbūt pasivijo naujausias futbolo madas. Tinkami žaidėjai taip pat prie to prisideda. Visų pirma – trikampis aikštės viduryje. 2014-ųjų taktinės futbolo tendencijos tokios, jog būtent toks arba bent jau panašus trikampis yra efektyviausias ir pergalingas sprendimas aikštės viduryje.

Raktas – giliausiai iš saugų žaidžiantis vidurio kūrėjas. Šią funkciją Prancūzijos rinktinėje atlieka Y.Cabaye – jo darbas yra pradėti atakas atsitraukiant beveik iki vidurio gynėjų poros, kuri savo ruožtu yra labai mobili bei universali. Tiek M.Sakho, tiek L.Koscielny, tiek R.Varane ir gal kiek mažiau E.Mangala, komandai esant su kamuoliu sugeba liniją tiek praplatinti, tiek susiaurinti, taip sukurdami erdvės kuriančiam saugui atsitraukti giliau ir inicijuoti atakas.

Juodą darbą viduryje atlieka jau apkalbėtas P.Pogba (kuris, be abejo, yra daug daugiau nei šiaip darbinis arklys) bei tikrų tikriausias juodadarbis B.Matuidi. Puolimo trejete iškritus F.Ribery, D.Deschamps'as turi du sprendimus – arba į vidurio puolėjo poziciją leisti O.Giroud, truputį kairiau atitraukiant K.Benzemą, arba pastarąjį palikti viduryje, į kraštą leidžiant staigų bei puikiai progas išnaudojantį A.Griezmanną. Šiai dienai atrodo, jog treneris linksta prie pirmojo varianto. Dėl savo vaidmens puolimo trejete visiškai tikras gali būti tik M.Valbuena.

Stipriosios vietos:

- „Šiandienos komanda“
- Stiprios iš esmės visos pozicijos
- Pavojingi daugelyje žaidimo komponentų

Silpnosios vietos:

- Trūksta tikro emocinio lyderio
- Virš galvos kabo pastarųjų čempionatų nevykėlių etiketė, kurios kažkaip teks nusikratyti.

Hondūro futbolo rinktinės taktinė schema
Hondūro futbolo rinktinės taktinė schema

HONDŪRAS

Pravardė: Los Catrachos (etninių Hondūro gyventojų pavadinimas)

Treneris: Luisas Suarezas – nepainioti su Urugvajaus rinktinės superžvaigžde. Savo vertę Pasaulio čempionatuose jau įrodęs – su vidutiniška Ekvadoro rinktine 2006 metais gana nesunkiai pasiekė aštuntfinalį.

Žvaigždė: Andy Najaras („Anderlecht“). Tokioje komandoje žvaigždę išskirti sunku, tačiau tebūnie šis talentingas jaunuolis. Labai smulkus, tačiau veržlus ir ištvermingas jaunuolis profesionaliai rungtyniauja nuo 17 metų, o šiemet paliko gerą įspūdį Briuselyje. Gali žaisti iš esmės visose pozicijose dešiniame aikštės flange.

Taktika: Ši Hondūro komanda, be abejo, nepasižymi techniniais ar improvizaciniais sugebėjimais, tad ji remsis fizine jėga. Tai yra iš esmės vienintelis dalykas, kurio šiai komandai netrūksta.

Komandos stuburas bei visos komandos atspindys – saugų trejetas. W.Palaciosas yra seno kirpimo atraminis saugas, disciplinuotai besilaikantis savo vaidmens, nutraukinėjantis varžovų atakas bei uždengiantis komandos draugų paliktas erdves. Jo partneris L.Garrido yra truputį platesnio spektro žaidėjas, tačiau taip pat toli gražu ne futbolo romantikas. R.Espinoza – taip pat gana tvirtas, didelį kilometražą įveikiantis žaidėjas.

Kūrybos našta kris ant staigių krašto žaidėjų – A.Najaro, O.Garcios bei produktyviai atakuoti sugebančio E.Izaguirre. Jo kolega kitame gynybos krašte B.Beckelesas yra kiek labiau konservatyvesnis.

Vidurio gynėjų pora nėra nei mobili, nei stebinanti savo sugebėjimais su kamuoliu, tačiau tokiai komandai kaip Hondūras tai nėra itin svarbu – skirtingai nei, pavyzdžiui, Kosta Rika, Hondūras gali sau leisti prabangą tiesiog siųsti aukštus kamuolius į priekį, kur dėl jų rimtai pakovoti gali aukšti puolėjai – C.Costly, J.Bengstonas ar J.Palaciosas.

Stipriosios vietos:

- Fizinė jėga
- Ūgis priekyje
- Neblogas greitis kraštuose

Silpnosios vietos:

- Tragiškas technikos trūkumas
- Dešinio gynėjo pozicija
- Problema, jog grupės varžovai turi rimtą atsaką jų stipriosioms vietoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius