-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žydrūnas Grudzinskas: „Graikai patys nežaidžia ir kitiems neduoda“

Brazilijoje vykstantis pasaulio futbolo čempionatas išsiskiria įvarčių, staigmenų, teisėjų klaidų gausa. Portalas sportas.info pakalbino futbolo ekspertą Žydrūną Grudzinską.
Kosta Rikos ir Graikijos bandymai įmušti įvartį aštuntfinalyje
Kosta Rikos ir Graikijos bandymai įmušti įvartį aštuntfinalyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

– Kuo jums išskirtinis šis čempionatas?

– Pirmiausia tuo, kad jau po pirmojo etapo namo išvyko Europos futbolo milžinės: Ispanija, Italija, Portugalija, Anglija. 

– Kodėl taip nutiko? 

– Dauguma žaidėjų buvo pavargę, jiems šį sezoną teko didžiulis krūvis. Ispanijos, Anglijos, Italijos pirmenybės labai ilgos, itin aukšto lygio. Nemažai futbolininkų rungtyniavo ir Europos turnyruose, todėl Brazilijoje atrodė išsikvėpę.

Ispanijos rinktinėje, kuri dominavo pasaulyje apie dešimt metų, jau pribrendo kartų kaita. Daugelis žaidėjų persisotinę futbolu, aikštėje nebejaučia jokio alkio. Anglai, matyt, neturi nugalėtojų mentaliteto. Daugumoje „Premier“ lygos klubų pirmaisiais smuikais griežia užsieniečiai, o ne anglai.

Italai nežaidė prastai Brazilijoje. Juos turbūt palaužė nuovargis, viena kita teisėjo klaidelė. Pritrūko ir sėkmės. Portugalų žaidimas sukasi tik apie Cristiano Ronaldo, dėl to yra nuspėjamas. Be to, jį kamavo nedidelės traumos. 

– Kurios į atkrintamąsias varžybas iškopusios komandos tave nustebino?

– Pirmiausia Kolumbija, kuriai dėl traumos negali padėti atakų lyderis Radamelis Falcao. Tačiau jį itin sėkmingai pavaduoja dar nė 23 metų neturintis Jamesas Rodriguezas. Jis po metų kitų gali tapti ryškia žvaigžde. Nors J.Rodriguezas dar jaunas, bet žaidžia itin šaltakraujiškai. Paprastai Pietų Amerikos komandos propaguoja atakuojantį futbolą, bet neretai pamiršta apie gynybą. Kolumbija šiame čempionate – išimtis. Kolumbiečiai ne tik puikiai puola, bet ir labai drausmingai ginasi. Manau, brazilams reikės daug pastangų, kad jie ketvirtfinalyje nugalėtų Kolumbiją.

Portugalų žaidimas sukasi tik apie Cristiano Ronaldo, dėl to yra nuspėjamas. Be to, jį kamavo nedidelės traumos. 

Aišku, stebina ir Kosta Rika. Solidžiai atrodė Čilė, Meksika.

– Kaip vertini brazilų žaidimą?

– Jie kol kas vargsta, brazilų žaidimo kokybė negerėja. Tačiau po laimėtos baudinių serijos prieš Čilę brazilų pasitikėjimas savo jėgomis turėtų augti. 

– Nenustebai, kad iš bene lengviausios grupės į antrą etapą nepateko rusai?

– Ne. Jie neturi lyderio, rinktinėje nėra nė vienos žvaigždės. Tai vidutinė komanda.

– Į ketvirtfinalį per plauką neprasibrovė graikai. 

– Jie demonstravo tokį pat negražų futbolą kaip ir 2004 metais, kai tapo Europos čempionais. Graikai patys nežaidžia ir kitiems neduoda. Tačiau šios šalies rinktinė fenomenali. Ji neturi nė vienos žvaigždės, puikiai ginasi ir dažnai sulaukia savo šanso kontraatakose. 

– Jau keturis įvarčius per tris dvikovas įmušė Lionelis Messi. Paprastai jis daug rezultatyviau žaidžia „Barcelona“ klube, kuriame niekada nestigo kūrybingų, juvelyrinius perdavimus mokančių atlikti saugų. Kaip pasikeitė Argentinos rinktinės taktika? 

– L.Messi dažnai žaidžia „iš gilumos“, pats „pasiima“ kamuolį iškart už vidurio linijos, o ne vien laukia perdavimų būdamas arčiau vartų. Be to, L.Messi nuolat bando realizuoti standartines situacijas, ir jis tai daro gerai. 

– Kas taps pasaulio čempionais?

– Spėju, kad brazilai arba vokiečiai. Kol kas vokiečiai man palieka geriausią įspūdį. Jie žaidžia ir galingai, ir kartu itin drausmingai. 

– O argentiniečiai, olandai?

– Argentinos gynyboje nemažai skylių. Olandams trūksta stabilumo. Jie 5:1 sutriuškino ispanus, po to sunkiai įveikė australus, vėliau vos ne vos pateko į ketvirtfinalį.

– Pirmajame etape daugelis ekipų demonstravo rezultatyvų žaidimą, vos keli mačai baigėsi lygiosiomis.

– Iš esmės kiekvienais metais vis didėja žaidimo tempas. Futbolininkai rungtyniauja greičiau, agresyviau, dinamiškiau. Sukuriama daugiau pavojingų momentų. Juos daugelis komandų realizuoja geriau nei per ankstesnius čempionatus. 

– Nemažai kritikos susilaukė teisėjai. Kai kurie jų klaidingi sprendimai netgi nulėmė dvikovų baigtį. Pavyzdžiui, nebuvo įskaitytas bosnio Edino Džeko pelnytas įvartis akistatoje su Nigerija. Arbitras užfiksavo nuošalę, kurios nebuvo.

Rusai neturi lyderio, rinktinėje nėra nė vienos žvaigždės. Tai vidutinė komanda.

– Taip, teisėjai daro klaidų, netgi lemtingų, bet nepasakyčiau, kad bendras lygis yra labai prastas. Kur kas geriau teisėjauja arbitrai iš Europos šalių. Kai kuriems teisėjams tiesiog stinga tokių įtemptų varžybų patirties. Kita vertus, žaidimas tampa vis greitesnis, o arbitrų reakcija juk išlieka tokia pati, todėl jiems nelengva.

– Šiose pirmenybėse jau taikoma vartų linijos technologija. Siūloma ateityje pasitelkti ir vaizdo peržiūras, ypač tada, kai kyla abejonių, ar buvo 11 metrų baudinys, ar ne. 

– Manau, tai būtų teisingas žingsnis. Juk, pavyzdžiui, neretai sudėtinga nustatyti, ar futbolininkas vaidina, ar ne. 

– Italui Giorgio Chiellini įkandęs urugvajietis Luisas Suarezas net keturis mėnesius negalės žaisti futbolo. Ar ne per griežta bausmė?

– Tikrai ne. Man nesuvokiama, kad žmogus taip elgiasi aikštėje. Manau, kad jam reikia psichologo ar psichiatro pagalbos.

– Dalis futbolo aistruolių stebisi, kodėl nebuvote pakviestas komentuoti planetos pirmenybių kovų.

– Šia tema kalbėti nenoriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius