Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 pasaulio miestų, labiausiai mylinčių futbolą

2012-aisiais futbolo gerbėjų akys ir ausys kryps į Lenkiją ir Ukrainą, kur vyks svarbiausias futbolo renginys – Europos čempionatas. Šįkart pateikiame jums pasaulio miestus, kurių gyventojams futbolas – įaugęs į kraują ir yra neatsiejama gyvenimo dalis.
Miuncheno "Bayer" komandos sirgaliai
Miuncheno „Bayer“ komandos sirgaliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dabartinis futbolas atsirado 19 amžiuje, nors žaidimo prototipai minimi senovės graikų ir kinų šaltiniuose. Nors krepšinis Lietuvoje yra populiariausias sportas, turime nemažai ir futbolo gerbėjų.

Miunchenas, Vokietija

Nors 2006 m. finalinės pasaulio čempionato varžybos tarp Italijos ir Prancūzijos vyko Berlyne, tikrieji futbolo sirgaliai renkasi Miunchene. Futbolo klubas „Bayern“ 2009 m. žurnalo „Forbes“ buvo išrinktas ketvirtuoju pagal turtingumą futbolo klubu pasaulyje, kurio pajamos per metus siekia apie 465 mln. dolerių. Miunchenas taip pat yra gana liūdna vieta Mančesterio „United“ klubo gerbėjams – čia 1958 m. sudužus lėktuvui žuvo net 8 žaidėjai ir keli buvo sužeisti taip, kad daugiau niekada negalėjo žaisti.

Meksikas, Meksika

Futbolo šaknys yra giliai įaugusios į Meksiko istoriją. Futbolas čia – didžiausia aistra, ypač jeigu esi vietinis. Tai miestas, kuriame legendinis Diego Maradona 1986 m. metais įmušė garsųjį „Hand of God“ („Dievo ranka“) įvartį mače su Anglijos rinktine. Ir būtent čia Pele žaidė paskutinį tarptautinį mačą prieš Italijos komandą (Brazilijos rinktinė laimėjo 4:1).

Glazgas, Škotija

Glazge verda įnirtingiausia klubų kova ir didžiausia konkurencija tarp dviejų gigantų: Glazgo „Celtics“ ir „Rangers“. Šie du klubai nuolatos keičiasi škotų čempionų titulais, neįsileisdami nė vienos „pašalinės“ komandos. Kiekvienas mačas tarp „Celtics“ ir „Rangers“ yra unikalus reginys.

Rio de Žaneiras, Brazilija

Rio de Žaneiras gali pelnytai prašytis „Dvasinės futbolo sostinės“ vardo. Brazilijos miestas yra keturių garsių futbolo klubų namai – „Botafogo“, „Fluminense“, „Vasco da Gama“ ir „Flamengo“. Nereikia pamiršti ir to, jog Brazilijos rinktinė yra pripažinta sėkmingiausia visų laikų FIFA komanda, taip pat vienintelė komanda, laimėjusi Pasaulio čempionatą keturiuose skirtinguose kontinentuose. Ir, žinoma, Brazilija yra garsiojo Pele gimtinė. 2014 metais būtent Rio de Žaneire vyks Pasaulio futbolo čempionato finalinės rungtynės.

Roma, Italija

Romos Koliziejus – mistiškas gladiatorių kovų palikimas, todėl turbūt visai nekeista, kad Italijoje nuolatos verda aistros ir įtemptos grumtynės. Tiek žaidėjai, tiek sirgaliai pasižymi visokeriopu atsidavimu žaidimui. Roma 1960 m. šeimininkavo olimpinėms žaidynėms. „Romos“ ir „Lazio“ klubų derbiai čia kelia didžiules aistras.

Londonas, Anglija

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad už Londoną šiame sąraše atsidurti yra vertesnis Mančesteris arba Liverpulis. Tačiau tiesa ta, kad tik keli kiti miestai pasaulyje gali pasigirti tokiu dideliu skaičiumi aukščiausio lygio klubų, turinčių  tokią turtingą istoriją, daug muziejų, nukrautų trofėjais, užkietėjusių aistruolių. Londonas turi net penkis garsius klubus: „Arsenal“, „Chelsea“, „Fulham“, „Tottenham“ ir „West Ham“. Čia dar visai neseniai rekonstruotas legendinis „Wembley“ stadionas.

Buenos Airės, Argentina

Prieš kurį laiką britų laikraštis „The Observer“ mačus tarp konkuruojančių Buenos Airių klubų siūlė įsirašyti į sąrašą „Ką privalai pamatyti iki mirties“. Čia, žiūrint įtemptą žaidimą, atrodo, kad verda tikra gyvenimo ir mirties kova. Buenos Airės turi per 65 tūkst. žmonių talpinantį „Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti“ stadioną. Deja, bet daugelis žaidėjų iš darbo klasės kilusių klubų pasitraukė į turtingąjį Europos futbolą.

Madridas, Ispanija

Ispanijos futbolo lyga „La Liga“ yra viena žaviausių nacionalinių lygų, turinti tokius garsius ir turtingus žaidėjus kaip Lionelis Messi ar Cristiano Ronaldo. Turbūt daugiau niekur kitur nepamatysite mačų, kurie prasidės vėlai vakare ir tęsis iki nakties, taip tarsi pažymėdami gyvybingą Ispanijos sostinės naktinį gyvenimą. Madride esantis „Santiago Bernabeu“ stadionas FIFA atstovų buvo pavadintas tikra futbolo katedra.

Milanas, Italija

Milanas – futbolo ir madų sostinė. Čia žaidžia „AC Milan“ ir „Inter“. Milane taip pat renkasi vieni žiauriausių ir radikaliausių futbolo aistruolių (kitaip sakant, „ultrų“). Tiesa, daugelis klubų yra be galo politiški – vieną jų savo kišenėje laiko pats Silvio Berlusconi.

Barselona, Ispanija

Būtent Barseloną daugelis futbolo aistruolių vadina futbolo sostine. Barselona turi net dvi stiprias komandas – „Barseloną“ ir „Espanyol“, kurios šį katalonų miestą vadina namais. Barselonos komandos buvo pritraukusios tokias legendas kaip Johanas Cruyffas, Ronaldo ir Diego Maradoną, o namų rungtynes žaidžia didžiausiame Europoje futbolo stadione „Camp Nou“, talpinančiame 98,8 tūkst. žiūrovų. Net mažesnis „Espanyol“ žaidžia moderniame „Estadi Cornellà-El Prat“ stadione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius