Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min paaiškina: kaip per Europos futbolo čempionatą keisis futbolo taisyklės?

Pastaruoju metu nežymiai keitėsi kai kurios futbolo taisyklės, kurių pirmą kartą bus laikomasi ir Europos čempionato metu. „Euro 2016“ pirmą kartą bus galima išvysti dalykus, kurių Europos ir pasaulio čempionatuose anksčiau nebūdavo.
Raudonoji kortelė
Raudonoji kortelė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

15min pristato svarbiausius futbolo taisyklių pasikeitimus, kurie galios artėjančiame čempionate.

Raudonos kortelės prieš rungtynes. Nuo šiol teisėjas gali skirti raudoną kortelę ne tik rungtynių metu, bet ir prieš rungtynes, jei kuris nors žaidėjas elgiasi nesportiškai. Tiesa, tokiu atveju jo komanda vis tiek į aikštę įleis 11 žaidėjų – ji tiesiog turės pakeisti raudoną kortelę gavusį sportininką.

Situacijoje, kurią matote vaizdo klipe žemiau, Roy Keanas ir Patrice'as Vieira galėtų būti nubausti.

Vartininko klaidinimas mušant 11 metrų baudinį. Nuo šiol žaidėjai negalės mušdami 11 metrų baudinį apsimesti, kad smūgiuoja, o tada sustoti ir tik po vartininko šuolio atlikti tikrąjį smūgį. Baudinių mušėjai dabar turi smūgiuoti atlikdami vieną tęstinį judesį. Taigi, Neymaras nebegalėtų mušti tokio 11 metrų baudinio, kaip šiame vaizdo klipe.

Traumų gydymas. Nuo šiol, jei medikai traumą po pražangos, už kurią buvo parodyta kortelė, gavusį žaidėją galės greitai pastatyti ant kojų, jo nebus būtina išnešti už aikštės ribų. Anksčiau bet koks traumuotas žaidėjas, kuriam reikėjo suteikti pagalbą, turėjo palikti aikštę ir galėjo į ją grįžti tik gavęs teisėjo leidimą.

Apgaulinga sienelė. Nuo šiol baudinius mušančios komandos žaidėjas negali įsimaišyti į sienelę ir taip bandyti sutrukdyti vartininkui matyti kamuolį.

Gėrimų pertraukėlės. Nuo 2014 m. pasaulio čempionato Brazilijoje teisėjas karštą dieną gali paskelbti pertrauką, kad žaidėjai galėtų atsigerti. Tokia galimybė bus ir Europos čempionato metu, tačiau gėrimui sugaištas laikas turės būti pridėtas kėlinio pabaigoje.

Pamesti sportbačiai. Jei žaidėjas rungtynių metu pameta sportbatį, rungtynės nebebus automatiškai stabdomos. Tiesa, žaidėjas ir be bato turi teisę žaisti iki kitos pauzės rungtynių metu.

Rungtynių pradžia. Iki šiol pradedant rungtynes pirmojo perdavimo metu buvo būtina bent šiek tiek paspirti kamuolį į priekį. Tačiau dabar galima perduoti kamuolį ir atgal: svarbu, kad kamuolį priimantis žaidėjas būtų centriniame apskritime.

Dar vienas taisyklių pasikeitimas, kurį rimtai svarstoma įdiegti, nors šiame čempionate jo dar nebus, – vadinamieji „penalty goals“. Tai reiškia, kad jei žaidėjas, sužaidęs ne pagal taisykles, sustabdo garantuotą įvartį, jis vis tiek yra įskaitomas. Taigi, epizode, matomame šiame vaizdo klipe, įvartis būtų įskaitytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius